12 Disney-karakter, amit igazi emberekről mintázták

A Disney mindig is hihetetlen történeteket alkotott, melyek részesei voltak egész gyermekkorunknak. Sok szereplő a kedvencünk lett, és igazán közel került a szívünkhöz. Azt viszont csak kevesen tudják, hogy a mesebeli karakterek közül sokat valóban élt emberek – gyakran hírességek – alapján formáltak meg.
Megmutatjuk, kik voltak az alkotók inspirációi a ma már jól ismert Disney-szereplők megformálásában.

1. A négy keselyű – The Beatles

Mikor A dzsungel könyvéből készítettek rajzfilmet, a Disney munkatársai és az adaptációért felelős filmkészítők a The Beatles tagjainak meglehetősen ötletes verzióit alkották meg keselyűk formájában. 1967-et írtak, a zenekar pedig éppen a csúcson volt.

Ráadásul John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr hangját is szerették volna társítani a keselyűkhöz, akiknek vicces frizurát is rajzoltak, és elénekelték volna a That’s What Friends Are For című számot is. Bár a madarak figuráit a zenekar inspirálta, ez még nem volt elég ahhoz, hogy a terv meg is valósuljon.

John Lennon ugyanis nem szeretett volna szerepelni a filmben. Brian Epsteinnek, a csapat menedzserének mondta el, hogy szerinte sokkal jobb lenne, ha a Disney Elvis Presley-t kérné fel inkább a szerepre. Emiatt a mesében szereplő keselyűk csak liverpooli tájszólásban beszélnek, de nem a zenekar tagjainak hangján, hiszen végül J. Pat O’Malley, Digby Wolfe, Lord Tim Hudson és Chad Stuart szólaltatták meg őket.

2. Demóna – Eleanor Audley

Eleanor Audley nemcsak a hangját kölcsönözte Demónának a Csipkerózsikában, de a Disney alkotói arra is megkérték, hogy forgassa le velük a jeleneteket, hogy az animáció készítőknek könnyebb legyen megalkotni a filmbéli karakterét. Tehát, a színésznő gesztusai, mozdulatai és mimikája alapján született meg a rajzfilmben Demóna alakja. Ezenkívül a Hamupipőkében a gonosz mostohaanya karakterét is Eleanorról mintázták.

3. Jessica Rabbit – Rita Hayworth

A Roger nyúl a pácban bombázója igazi ikonná vált. Kinézetét azonban nem bízták a szerencsére. A gyönyörű színésznő, Rita Hayworth mintájára rajzolták meg.

Kezdetben Gary K. Wolf, az író a Red Hot Riding Hood című rövidfilmben szereplő táncosnő alapján akarta megtervezni Jessica Rabbit figuráját. A készítés folyamata közben azonban változtattak a karakteren, több színésznőből is ihletet merítettek, de leginkább Rita Hayworth inspirálta őket. A rendező, Richard Williams azt mondta, Ritáéhoz hasonló karaktert szeretett volna alkotni, de Veronica Lake hajával.

4. Kalapos – Ed Wynn

Az egyik legkülönlegesebb karaktere az Alice Csodaországban című Disney-filmnek, melynek megalkotásához Ed Wynn színész gesztusait, mimikáját, megjelenését és egész személyiségét vették alapul. Ő adta a karakter hangját is, tehát mondhatjuk, hogy tökéletes modellként szolgált az rajzfilmkészítőknek a Kalapos megformálásához.

5. Elza Divat – Linda Hunt

A Hihetetlen Család egyik szereplője Elza Divat, akinek történetéhez a divattervező Edith Head élete szolgált alapul. Ugyanakkor maga a karakter szinte tökéletes mása a színésznő Linda Huntnak.

6. Sicc Vicc – Louis Armstrong

A Macskarisztokratákban Sicc Vicc karakterét eredetileg Louis Armstrongra írták. Az eredeti ötlet az volt, hogy a legendás dzsessztrombitás és -énekes adja a macska hangját is.

Sajnos Armstrongnál egészségi problémák léptek fel, ami miatt nem tudott részt venni a munkában. Emiatt a készítők kénytelenek voltak őt a zenész Scatman Crothers-szel helyettesíteni. Egy új dalt is írtak Sicc Viccnek, amit Crothers énekelt.

7. Dr. Facilier – Michael Jackson

A hercegnő és a béka gonosz varázslója, Dr. Facilier karaktere Michael Jackson alapján született meg. A köztük lévő erős hasonlóság nemcsak a vékony testalkatukban és az öltözködésükben mutatkozik meg, hanem a koreográfiában is, amit Dr. Facilier a filmben előad. A mozdulatai és a pózai pontosan ugyanolyanok, mint amiket a pop királyától megszokhattunk.

8. Ariel – Alyssa Milano

Amikor a Disney kreatív szakemberei hozzáfogtak Ariel karakterének megtervezéséhez, egy gyönyörű, bájos fiatal nőt szerettek volna megformálni, ezért inspirációként Alyssa Milano színésznőt használták fel.

Egy interjú során a színésznő elmondta, hogy erről neki semmit sem mondtak, csak később tudta meg, mikor meghívták egy bemutatóra, ahol a producerek a Kis Hableány készítési munkálatairól vetítettek egy dokumentumfilmet. Ekkor fedezte fel, hogy Arielt róla mintázták. Kamaszkori fotói alapján született meg a felejthetetlen hableány.

9. Ursula – Divine

Harris Glenn Milstead, ismertebb nevén Divine, a híres amerikai színész szolgált mintaként A kis hableányban Ursula karakteréhez. A transzvesztita színész előadásai, a jellegzetes stílusa élethűen köszönnek vissza Ursula figurájában.

10. Alice – Kathryn Beaumont

Az Alice Csodaországban főszereplőjéhez a készítőknek Kathryn Beaumont adta az ihletet és a hangot is. Az akkor 10 éves lányról számtalan fotó és még egy videó is készült munka közben, mikor Alice figuráját játssza el.

11. Szörnyella de Frász – Tallulah Bankhead

Szörnyella de Frász rajzfilmes karaktere először 1961-ben jelent meg a vásznon a 101 kiskutya című mesefilmben. Betty Lou Gerson kölcsönözte neki a hangját, de külsejét és gesztusait tekintve a készítők a színésznő Tallulah Bankhead alapján alkották meg a gonosz karaktert.

12. Hófehérke – Marge Champion

A 20. század egyik legemblematikusabb táncosa volt Marge Champion. 14 éves korában a fiatal művész részt vett egy meghallgatáson Hófehérke szerepéhez. A feladata az volt, hogy életre keltse Hófehérke figuráját a rajzfilmkészítők előtt. Arra külön megkérték, hogy táncos múltjából adódó finom és elegáns mozdulatait is vigye át a karakterbe.

Az egyik oka annak, hogy éppen Marge kapta a szerepet, az apja volt. A lánynak kivételes tehetsége volt a tánchoz és a színészethez, de közben olyan nevelést kapott, mintha királyi család tagja lett volna. Apja, Ernest Belcher megtanította hajbókolni, és arra nevelte, hogy mindig nagyon előkelően viselkedjen. Ennek köszönhette, hogy őt találták a legjobbnak Hófehérke szerepére, hiszen testtartása és gesztusai nagyon hasonlóak voltak ahhoz, mint amit a készítők Hófehérkéhez képzeltek el.

betöltés...