Önkéntesek műanyag palackokból olcsó világítást készítenek a szegényeknek - 350.000 családot tettek boldoggá, és még nincs vége

Elég furcsán hangzik a 21. században, de az, hogy esténként a lámpa fénye mellett olvashatsz könyvet, valójában kiváltság. A statisztikák szerint világszerte 840 millió embernek nem adatik meg az elektromosság. A Liter of Light egy globális megmozdulás mögött álló csapat, akik zseniális módszerrel műanyag palackokat alakítottak át fényforrássá szegény családok számára. Ezzel fényt és boldogságot hoztak több ezer ember életébe.

A Liter of Light önkéntesei műanyag palackkal vetnek véget az energiaszegénységnek

A Liter of Light szervezet kezdeményezője a MyShelter Alapítvány volt 2011-ben a Fülöp-szigeteken. Az egész létrehozója Illac Diaz, akit sokkolták azok a körülmények, melyek között a viharok után a helyi családok éltek. Ez arra ösztönözte, hogy találjon egy olcsó módszert a világításra ezeknek a hátrányos helyzetű embereknek a számára.

Diaz telekommunikációs szakemberként dolgozott, de otthagyta az állását, és beiratkozott egy Massachusetts-i szakiskolába, hogy építészetet és várostervezést tanuljon. Itt tanult a palackos világítás technológiájáról is, amit a brazil műszerész, Alfredo Moser alkalmazott először 2002-ben.

Amikor Diaz visszatért a Fülöp-szigetekre, bemutatta ezt a módszert, és segített felszerelni ezzel a varázslatos lámpával több ezer háztartást. Évekkel később globális mozgalommá nőtt a kezdeményezése, ma már 15 országban van jelen a módszere, és egyre terjeszkedik.

Hogyan működik a palackos világítás?

A napenergiával működő világítótest összeállítása viszonylag egyszerű. Amire szükség van hozzá:

  • üres műanyag palack,
  • víz,
  • galvanizált acél,
  • fehérítő,
  • napfény.

A palackot megtöltik fehérítős vízzel, majd a tetőre rögzítik, így a palackban lévő víz szétszórja a fényt az egész épületben, éppen olyan világosságot adva ezzel, mint egy 50 wattos villanykörte. A videó, amiben lépésről lépésre megmutatják, hogyan kell elkészíteni a lámpát, villámgyorsan terjedt az interneten, és még több embert ösztönzött arra, hogy csatlakozzon a mozgalomhoz.

Arra az esetre, mikor este van szükség a világításra, mikor napfény már nincs, a csapat kifejlesztette a lámpának egy összetettebb változatát, napelemmel, elemmel és LED izzókkal. Léteznek a lámpának PVC-csövekkel és bambusz rudakkal készült változatai is, melyeket a házon kívül lehet felszerelni, és az utcákat világítják meg éjszaka.

Már több mint 350.000 embernek van világítás az otthonában és a falvaiban, de a mozgalom munkája itt még nem ért véget

A Liter of Light csapata folyamatosan oktatja világszerte a módszerét, hogy minél többen elsajátíthassák. A mozgalom napról napra nagyobbá növi ki magát. “Ha elég embernek sikerül megtanítani a napfénnyel működő lámpák készítését, biztonságosabbá válhatnak a települések éjszakánként. 3-5 watt kell csupán ahhoz, hogy az egész falut bevilágíthassák. Mindez hatékonyabb lehet ezeknek az embereknek a számára, mint egy óriási erőmű.” – mondta a projekt vezetője.

betöltés...