Miért olyan fontosak a méhek, és mit tehetünk, hogy ne tűnjenek el végleg

A méheket a kihalás veszélye fenyegeti. A növényvédő szerek túlzott és nem megfelelő használata, egyes paraziták kontrollálatlan elszaporodása, a klímaváltozások és az emberi beavatkozás olyan tényezők, melyek veszélyesen lecsökkentették a méhek számát a világban. A tudósok arra jutottak, hogy ha ez így megy tovább, az az emberiség végét jelentheti.

1. A világon a beporzás harmadát a méhek végzik

Az élelmiszerként felhasznált növények legfőbb beporzói a méhek. Becslések szerint a mindennapos élelmiszereink egyharmada nagyban függ a beporzástól, főként a méhektől, de más rovaroktól, illetve a madaraktól és denevérektől is. Sok idehaza termett vagy importált gyümölcsöt és zöldséget a méhek poroznak be. Ilyen a cseresznye, a barack, a spárga, az uborka, a dinnye, a zeller, az avokádó, a brokkoli többek között.

2. Segítik más növények beporzását is

A beporzás nemcsak az élelmiszerként felhasznált növények szempontjából fontos. A takarmánynövényeket is ennek köszönhetjük, mint a lucerna vagy a lóhere. A méhek munkája létfontosságú az állatok számára is, hiszen sok növény beporzásával az ő táplálékukat is biztosítják.

3. A méhek az egészséges ökoszisztéma mozgatórugói

A méhek általi beporzás tartja fenn a virágzó növények genetikai sokféleségét. Ez azt jelenti, hogy egy olyan ökoszisztémában, ahol a méhek jelen vannak, a dolgok természetes módon működnek, az emberi beavatkozás szükségessége nélkül. Ez nemcsak a virág-, gyümölcs- és zöldségtermesztésnek kedvez, de segíti a különböző fajok megmaradását is.

4. Gazdasági erőt alkotnak

A Brit Méhészek Egyesületének becslése szerint a méhek évente közel 185 millió dollárral járulnak hozzá a gazdasághoz. És ez az összeg csupán Angliára vonatkozik! Nagyon sok élelmiszer függ a méhektől. Ha nem is közvetlenül a méhek porozzák be, közvetve minden növénynek hasznára válik, hogy olyan környezetben él, ahol van biodiverzitás. Mexikóban a becslések szerint a méhek több mint 2 millió dollár értékben járulnak hozzá a termeléshez.

5. Az egyik legszorgalmasabb faj a bolygónkon

A dolgozó méhek szigorú rend szerint működő társadalomban élnek, és mindegyik kiváló a maga szerepében, amit a társadalomban betölt.

  • Takarító méhek: a kaptár tisztaságáért felelnek.
  • Mézelő méhek: méhpempőt termelnek.
  • Méhsejtet építő méhek: olyan mirigyekkel rendelkeznek, melyek segítségével kialakítják a méhsejteket.
  • Dolgozó méhek: táplálékot szereznek és elhelyezik azt a kaptárban.
  • Őrködő méhek: a közösség biztonságáról gondoskodnak, hogy más kaptárból származó méhek vagy darazsak ne léphessenek a kaptárba.
  • Szellőztető méhek: huzatot csinálnak, hogy kiszárítsák a nektárt.

A háziméhek kolóniája 15-80.000 tagot is számlálhat. Ezek a kolóniák tökéletesen szervezett közösségek, melyek alaposan kidolgozott rendszer alapján működnek nem egyéni célok, hanem a kaptár érdekében.

6. Széppé teszik a bolygónkat

Beporzás nélkül nem lennének virágok, ezért a méhek munkája ott van a virágok minden színében, formájában, illatában. A virágos parkok, mezők, kertek ezeknek a rovaroknak köszönhetők. Minden beporzott virág biztonságos és vonzó élőhely más rovarok számára. Kutatók kimutatták, hogy a méhek képesek érzékelni a virágok elektromos mezejét, megtanulják megkülönböztetni a különböző formájú virágok által alkotott területeket, és meg tudják határozni, hogy egy virágot látogatnak-e más méhek.

7. A legfontosabb rovarok közé tartoznak

Becslések szerint mintegy negyedmillió növény- és virágfajta létezése függ a méhektől. Egyhangú lenne a világ nélkülük, de gazdasági szempontból is fontosak, hiszen a méhek beporzásának értéke 130 milliárd euróra tehető. Ez teszi őket a növénytermesztés alapköveivé. Egy méhek nélküli világ elképzelhetetlen lenne, de mégis megtörténhet.

8. Nem csak mézet termelnek

A méhviasz a legtisztább és legtermészetesebb anyag. De a méheknek köszönhetjük a méhkenyeret, a propoliszt, a mézsört és a méhpempőt is. Ezen méhészeti termékek előállítása munka- és időigényes folyamat.

Hogy tudjuk megelőzni a kihalásukat?

Hogy a méhek ne tűnjenek el bolygónkról, annak érdekében sok mindent megtehetünk:

  • Ültessünk őshonos növényeket a kertünkbe vagy akár az ablakunkba.
  • Kerüljük a növényvédő szerek és más vegyi anyagok használatát, alkalmazzunk helyettük természetes összetevőket, pl. borsot vagy fokhagymát.
  • Ne romboljuk le a fészküket.
  • Ha látjuk, hogy egy méh bajban van, biztosítsuk a hidratálását mézzel vagy vízzel.
  • Építsünk nekik menedéket fából vagy nádból.
  • Helyezzünk ki nekik vizet.
  • Térjünk át az organikus növénytermesztésre, és fogyasszunk helyben termelt élelmiszereket.

Május 20-a a Méhek Világnapja, melynek célja az, hogy felhívja a figyelmet a méhekre és annak az ökoszisztémának a védelmére, melyben élnek. Kétség sem fér hozzá, hogy a méh mennyire fontos a bolygónk számára, vitathatatlan, hogy nagyon sokkal tartozunk neki.

betöltés...