18 átlátszó állat, ami bizonyítja, hogy ez a bolygó egy csoda

Vannak állatok, melyek úgy néznek ki, mintha Harry Potter láthatatlanná tevő köpenye alól bújtak volna elő, hogy megvédjék magukat a ragadozóktól. Némelyikük teljesen átlátszó, és csak a szemük árulja el őket. A legérdekesebb pedig, hogy köztük vannak olyanok, melyek nem így születtek, hanem évek alatt váltak átlátszóvá, mint az üvegpolip vagy az üvegbéka.
Az anyatermészet újabb csodáit nézheted most meg.

1. Fiatal átlátszó doktorhal

Azon tűnődsz, honnan olyan ismerős ez az átlátszó kis hal? A doktorhalak családjába tartozik és Némó társa is egy ilyen hal volt a Némó nyomában című mesében. Ez egy fiatal doktorhal és trópusi vizekben él.

2. Portugál gálya

A portugál gálya nem medúza, annak ellenére, hogy úgy néz ki. Hosszú csápjai vannak, csípése rendkívül fájdalmas és mérgező, halálos az ember és a hal számára is. Ez a teremtmény különös kinézetéről kapta a nevét. Többféle fajtája létezik, az egyik legismertebb az atlanti portugál gálya, mely az óceán felszínén lebegve él Portugália közelében.

3. Üvegszárnyú pillangó

A greta oto a közönséges pillangókkal ellentétben ennek a lepkének nem ragyogó színű, hanem átlátszó szárnyai vannak, amiket álcázáshoz használ.

4. Jéghal

A Chaenocephalus aceratus többnyire az antarktiszi vizekben él. A vére átlátszó, ahogyan a teste is. Nagyon gyenge, törékeny csontváza és krémszínű kopoltyúja van.

5. Tengeri egres

Ez az aranyos kis lény a pleurobrachia pileus úgy néz ki, mint egy üveggolyó. 2,5 cm-esre is megnőhet. Egy fésűs medúza, mely nyílt vizekben él. Csápjai 20-szor hosszabbak, mint a teste, ezekkel ejti foglyul zsákmányát.

6. Szellemrák

Az Egyesült Államok délkeleti részén él ez az átlátszó rákféle a palaemonetes paludosus. Az édesvizek lakója, főleg tavakban található meg és planktonokkal táplálkozik. Átlátszóságát nagyszerűen tudja hasznosítani az álcázásban.

7. Salpa lánc

A salpa egy henger alakú zsákállat. Zselés teste segíti a mozgást azzal, hogy összehúzza és vizet szivattyúz át rajta. Hideg vizekben él, egyedül és csapatosan is látható, hosszú láncolatot alkotó kolóniákban.

8. Üvegbéka

Tényleg hihetetlen abba belegondolni, hogy léteznek átlátszó békák. Pedig valóban élnek, mégpedig az USA déli területein. Ezek az üvegbékák, melyek általában lime zöld színűek, de közülük sok teljesen átlátszó, így pedig látni lehet a belső szerveiket is.

9. Amphipod Cystisoma Neptuni

Mélytengeri élőlény, átlátszó testtel. Ez védi meg őt a ragadozóktól. Olyan jól álcázza magát, hogy csak a fényképezőgép vakujának villanása teszi láthatóvá.

10. Halhatatlan medúza

Talán a legvarázslatosabb élőlény a Földön a turritopsis dohrnii, hiszen halhatatlan. A mediterrán térségben és Japánban őshonos. Életciklusának nincs maximuma, mint a többi medúzafélénél. A tudósok rajonganak érte.

11. Üvegpolip

vitreledonella richardi olyan, mintha szobor lenne, de nagyon is valóságos. Zselés teste teljesen átlátszó. Trópusi vizekben él és nem nő meg igazán nagyra, hossza 11-45 cm.

12. Pelagic Nudibranch

pelagic nudibranch az egyik legismertebb haslábú. A nyílt óceáni vizeknek nagy vadásza, melynek mozgása és testfelépítése is a halakéra hasonlít. Zsákmányai kizárólag medúzák, melyeket szarvszerű kinövéseivel kap el. Méretét tekintve kicsi, 5,5 cm-esnél nem nő nagyobbra.

13. Üvegangolna

Az európai angolnát nyilvánvaló oknál fogva nevezik üvegangolnának is. Európa folyóiban élnek, hosszuk 60-80 cm, de előfordulnak 1-1,5 m hosszú példányok is. Nagyon sokáig élnek, főleg fogságban – 80-150 évig -, de a vadon élő példányok élettartamának hossza nem ismert.

14. Fiatal tehénhal

Gyönyörű hal a lactoria cornuta, mely többnyire korallzátonyok környékén él a lagúnákban. A legérdekesebb tény vele kapcsolatban, hogy nemcsak átlátszó, de úszás helyett inkább lebeg a vízben.

15. Arany teknősbogár

Az arany teknősbogár teljesen valószerűtlenül néz ki ez a bogár, mely színét életének különböző szakaszaiban változtatja, ahogyan növekszik. A felnőtt arany teknősbogár színe aranyból pirosra változik, ha stressz éri.

16. Tengeri angyal

gymnosomata egy puhatestű élőlény a Jeges-tengerben él. Hermafrodita és a vízben “repkedve” táplálkozik. Teljesen átlátszó szárnyai miatt mozgás közben olyan, mint egy repülő angyal.

17. Cranchiidae

Kb. 60 különböző faj tartozik ebbe a családba, melyeknek hossza 10 cm és 3 m között igen széles skálán váltakozik. Közepesen átlátszó bőrükkel álcázzák magukat a ragadozók ellen, de ez segít nekik elkapni a zsákmányt is.

18. Csiga félig átlátszó házzal

Átlátszó csigaházat nem gyakran látni, de ennél a csigánál igen. Csupán 2012-ben fedezték fel egy horvátországi barlang mélyén. A zospeum tholussum nagyon apró, csupán 3 mm-es. Az üvegcsiga általában vak és nagyon aranyos.

betöltés...