Egy vállalat környezetbarát fehérneművel állt elő, amit hetekig nem kell mosni

A mosás nem a legizgalmasabb házimunka, főleg, hogy a piszkos fehérnemű szempillantás alatt felhalmozódik. A koppenhágai székhelyű Organic Basics vállalat azonban előállt egy megoldással, amit a NASA inspirált: high-tech, környezetbarát fehérneműket gyárt, melyeket hetekig nem kell kimosni.

Ezek a fehérneműk sokféle változatban kaphatók, létezik belőlük tanga és boxer is. De készítenek zoknikat, trikókat és törölközőket is, mégpedig fonógyárakban, szövőüzemekben ipari hulladékként keletkező rostokból, fonalakból, melyet mechanikus úton hasznosítanak újra. A gyártás során 80\%-kal kevesebb vizet használnak, és 90\%-kal tudják csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást. Ezek a fehérneműk tovább tiszták maradnak, mivel ezüstöt használnak fel hozzájuk, ami a baktériumok és a szagok 99,9\%-át képes semlegesíteni. Az ezüst alkalmazását a NASA inspirálta, ami ezzel a nemesfémmel tisztítja az űrhajósok számára a vizet.

Az Organic Basics termékeit 2015-ben kezdték árulni, céljuk az volt, hogy a fenntarthatóság és a környezetvédelem követelményeinek is megfelelő fehérneműket készítsenek.

2017-ben a vállalat úgy döntött, közösségi finanszírozás keretében valósítja meg ezt az elképzelést. Több mint 155.000 dollárral ez lett a legnagyobb közösség finanszírozású divatkampány Skandináviában. Most az Organic Basics egy új ötlettel, a Silvertech 2.0-val rukkolt elő, ennek keretében fejlett technológiával 100\%-ban újrahasznosított nejlonból készítenek szagsemlegesítő fehérneműket.

A Silvertech 2.0 technológia nemcsak azért jelentős, mert a fenntarthatóság jegyében használják fel az anyagokat, hanem azért is, mert csökkentik a mosás gyakoriságát. A vásárlók időt és pénzt spórolhatnak ezzel, miközben takarékoskodnak a vízzel és az energiával is.

Mads Fibiger, az Organic Basics egyik alapítója szerint a rossz ipari szabályozások tették a divatipart a második legszennyezőbb iparággá a világon, de valójában a ruházkodás környezetre gyakorolt káros hatásainak döntő többségéért mégiscsak a vásárlók a felelősek a mosógépek és szárítógépek gyakori használata miatt.

Az Organic Basics azt is kijelentette, hogy minden megrendeléssel 100 kg szén-dioxidot távolít majd el a légkörből a törökországi Çanakkale-ben található Koru szélfarm segítségével.

betöltés...