7 meglepő dolog, amit a kutyák képesek kiszagolni

Az emberek szaglásához képest a kutyák orra 10.000-szer jobban működik. Napjainkban a képzett keresőkutyák számos területen dolgoznak, de jó orrával még egy átlagos kutya is képes életet menteni.
Most megtudhatod, a kutyád mi mindent képes kiszimatolni, a ráadásban pedig arra láthatsz példát, hogy a kutyáknak nemcsak az orruk, de az emberekhez fűződő viszonyuk is egyedülálló.

1. A vércukorszint megváltozását

Tanulmányok szerint a kutyák ki tudják szimatolni a vércukorszint leesését, mégpedig az izzadságunkon keresztül, melynek szaga ilyenkor megváltozik. Ez cukorbetegek esetében akár életmentő is lehet. Ezenkívül a szokatlan viselkedést is észreveszik.

Amint a kutyád felfigyel arra, hogy furcsa lett a szagod és szokatlanul álmos vagy, a stressz jeleit kezdi mutatni, hogy felhívja magára a gazdi figyelmét.

2. A rákot

A tudósok magyarázata szerint a rák megváltoztatja a sejtek működését, így keletkezik a tumor. A károsodott sejtek egyfajta proteint termelnek, melyet a kutyák ki tudnak szagolni. Kutatók bizonyították, hogy a kutyák képesek felfedezni a tüdőrákot csupán a lélegzeten keresztül, valamint a prosztata- és hólyagrákot a vizelet szagából.

Napjainkban már nem ritka, hogy a különböző rákos megbetegedések – pl. mellrák – kezelésein kutyák is részt vesznek. Szerepük létfontosságú lehet a korai felismerésben.

3. A szag alapján azonosítanak

Míg a legtöbbünk a kinézetük alapján ismer fel más embereket, addig a kutyák a szaglásukat használják az azonosításhoz. A kutya orrában minden ember szaga olyan egyedülálló, mint az ujjlenyomat. A tudósok szerint a kutyák még akkor is képesek felismerni egy számukra ismerős embert vagy helyet a szagok alapján, ha azt mesterséges szagok – pl. parfüm – lengik körbe, vagy idegen szagokkal keveredik. A jól képzett kutyák még az egyforma kinézetű ikreket is képesek megkülönböztetni a szaguk alapján. Ezt a képességüket a rendőrség gyakran alkalmazza katasztrófák után az emberek keresésében.

4. Az epilepsziás rohamokat

A tudósok állítják, hogy a kutyák képesek kiszagolni az epilepsziás rohamot már 45 perccel annak bekövetkezte előtt. Úgy vélik, egy speciális szagra érzékenyek, ami előre jelzi a rohamot. Amint a kutya észleli a veszélyt, megpróbálja felhívni a figyelmet pl. ugatással. Ha mégis összeesel, biztos lehetsz benne, hogy ott lesz melletted, hogy megvédjen.

5. Hogy másik kutyával voltál

A kutyák feromonokon keresztül “üzennek” egymásnak. Ezek megtalálhatók a bőrükön, a vizeletükben, a bundájukban, a székletükben. Ha az egyik barátodnál jártál, akinek van kutyája, azt nem fogod tudni eltitkolni kedvenced elől! Készülj fel arra, hogy mikor hazaérsz, a kutyád alaposan körbeszimatol, hogy beazonosítsa, kivel találkoztál. Az információk elárulják neki a másik kutya fajtáját, méretét és egészségi állapotát. Tudni fogja, kivel “csaltad meg”!

6. A terhességet

A kutya a testszagban bekövetkező legapróbb változást is kiszagolja. Ha terhes vagy, testedben rengeteg hormonális változás megy végbe, amit a kutyád is észrevesz. A szakértők szerint a kutya már nagyon korai stádiumban felismeri a terhességet a szaglásával, valamint a mozgásodban jelentkező apró változásokból. A hozzád való viszonya pedig meg fog változni, hiszen így egy egészen új ember vagy számára.

7. A vihart és a hurrikánt

Az állatok az idők kezdete óta közelebbi viszonyban vannak a természettel, mint mi, emberek. Megfigyelések bizonyítják, hogy a kutyák a levegőben bekövetkező, egészen kicsi változásokat is ki tudják szagolni, ezzel pedig képesek előre jelezni a viharokat és más természeti katasztrófákat. Ez párosul a kutyáknak a geomágneses mezőkre és vibrációkra való rendkívüli érzékenységével, ezért az előrejelzésük meglehetősen megbízható.

BÓNUSZ: A tudomány is bizonyította, hogy a kutyák valóban a barátaink

Amikor befogadsz egy kutyát, lehet, hogy csupán házőrzőként vagy futótársként gondolsz rá. De a tudósok bebizonyították, hogy a kutyák az emberek legjobb barátaivá képesek válni, legyen szó felnőttekről vagy gyerekekről. Ha kutya mellett nő fel, a gyerek kedvesebb lesz más emberekkel és állatokkal, aktívabb lesz a szociális kapcsolatokban, sőt többet is fog olvasni. A kutyák tehát nemcsak a barátaink, de gyerekkorunkban a tanáraink is lehetnek.

betöltés...