17 tudományos felfedezés, ami hamarosan megváltoztathatja a világot

A tudomány legkülönbözőbb területein tevékenykedő, több ezernyi tudósnak köszönhetően a valóságunk egyre közelebb és közelebb kerül a sci-fi filmek világhoz. Folyamatosan lenyűgöznek minket, például amikor sikeres fejátültetésről vagy egy Tesla űrbe küldéséről számolnak be.
Az elmúlt években mindannyiunkat érintő áttörések történtek. Összeszedtük, melyek voltak a közelmúlt legfontosabb felfedezései, melyek sokkal jobb hellyé tehetik a világot.

17. A tudósok segítettek egy rokkant férfinak újra járni

Orosz és amerikai neurofiziológusok egy csoportja véghez vitte a szinte lehetetlent: visszaadták egy lebénult embernek a járás képességét. A férfi évekkel ezelőtt bénult le, amikor leesett egy hómobilról, most pedig egy nemzetközi kísérlet részese lett. A tudósok nála alkalmazták először ezt a módszert. A beteget olyan elektromos stimulátorokkal gyógyították, melyeket eredetileg más célra, a fájdalom csillapítására fejlesztettek ki. Ennek a módszernek köszönhetően a férfinak még az egyébként súlyos károsodás ellenére is sikerült újra mozognia. A kezelés összesen 44 hetet vett igénybe. Jelenleg a férfi már tud állni és járni a futópadon.

16. A történelem első színes röntgenfelvétele

Új-zélandi tudósok elkészítették a világon az első 3D-s színes röntgent. Az új készüléket a hagyományos fekete-fehér röntgengép alapján, a Medipixnek nevezett, részecskéket beazonosító technológiával alkották meg. Ennek a technológiának köszönhetően 2012-ben a Nagy Hadronütköztetőben fedezték fel a Higgs-bozon részecskéket.

A Medipix úgy működik, mint egy szubatomi szinten működő kamera, ennek következtében erős kontrasztú képeket ad. A színes röntgenfelvételen tisztán látható a különbség az izmok, a csontok, a porcok közti különbségek, de a rákos daganatok mérete és elhelyezkedése is.

15. A tudósok készítettek egy mellényt, ami napokkal korábban figyelmeztet a szívinfarktusra

Az okosmellény kívülről egyszerűnek tűnik, de a belsejében speciális érzékelők és elektródák vannak. Ezek képesek nyomon követni az EKG-t, a vérnyomást és a szívritmust. Ezeket a nap 24 órájában figyelik. A mellény viselője letölthet egy alkalmazást, ahol minden adat el van tárolva.

A találmány feltalálója szerint a mellény diagnózist adhat és előre jelezheti a komoly szívproblémákat, mivel a szív abnormális működése 2 nappal a szívroham előtt észlelhető az EKG-n. A mellényt önkénteseken sikerrel tesztelték.

14. Izraeli szemészek feltaláltak egy szemcseppet, ami helyreállítja a szem szaruhártyáját

El tudod képzelni, hogy nemsokára már semmi szükség nem lesz a szemüvegre? A helyüket hamarosan átveheti egy egyszerű szemcsepp. Ezen dolgozik izraeli szemorvosok egy csoportja. A tudósok a szemcsepp hatásait sertéseken már tesztelték, és az eredmények lenyűgözőek voltak. A csepp hatékonynak bizonyult mind rövidlátás, mind távollátás esetén. A tudósok szerint a szemcsepp tökéletesen képes helyettesíteni a szemüveget.

13. A kínai rendőröknek arcfelismerő technológiával ellátott okosszemüvegük van

2018 elején Csengcsou városának rendőrei GLXSS okosszemüveget kaptak, melybe arcfelismerő van építve. A szemüveg képes fotókat készíteni, HD minőségű videókat készíteni, a lencséjén pedig különböző információkat mutatni az AR-technológiának köszönhetően. Ennek a szemüvegnek a segítségével eddig majdnem 40 bűnözőt sikerült elfogni.

A GLXSS ára 635 dollár, de személyes használatra egyelőre nem lehet megvásárolni.

12. “Önparkoló” papucsok a Nissantól

A folyton eltűnő papucsok problémáját a Nissan kerekekkel felszerelt papucsokkal oldja meg. A papucsok a ProPilot technológián alapulva motorral és szenzorokkal vannak ellátva. Ennek a technológiának hála a papucsok képesek maguktól visszamenni egy előre meghatározott pontra. Az egyik japán hotelben bárki kipróbálhatja őket.

11. Kínában sikerrel tesztelték a repülőtaxit

Az Aerocar EHang 184 úgy néz ki, mint egy drón, de annál sokkal többre képes. Két utast tud szállítani, teljes töltöttséggel 15 km-re tud felszállni, és akár 130 km/h-val is képes repülni. A legjobb pedig, hogy automatikusan is tud működni. A fejlesztők szerint a repülőtaxi kereskedelmi forgalomba kerülő verziója robotpilótával működik majd. Az utasoknak csak meg kell mutatniuk neki az úti céljukat.

Ez a taxi hamarosan megoldást jelenthet a nagyvárosokra jellemző dugók megkerülésére.

10. Mesterséges intelligencia az emberiség védelmében

Nem egészen tudományos felfedezés, de ez a történet nagyszerűen mutatja, milyen iramban fejlődik a mesterséges intelligencia.

2018 januárjában egy argentin nő a Facebookon egy posztban elköszönt a barátaitól és a rokonaitól, a mellékelt fotón pedig mérgező szerek voltak láthatók. Az üzenetét a közösségi oldal mesterséges intelligenciát használó algoritmusa nyomon követte. A program jelet küldött az oldal amerikai üzemeltetőinek, akik felvették a kapcsolatot a Buenos Aires-i sürgősségiekkel. A mentőcsapat a nőt már eszméletét vesztve találta, de sikerült megmenteni az életét.

9. Egy kéz külső váza, melyet az agy működtet

Lausanne-i mérnökök megalkották egy kéz mesterséges külső vázának prototípusát, amit az agy működtet. Az elektródákat egy speciális sisakban helyezték el. A korábbi verzióknál az elektródákat a bőr alá kellett beültetni. Ezt a külső vázat nagyon könnyű irányítani és néhány perc alatt be lehet állítani. A készüléket gerincvelő sérülést és stroke-ot szenvedett embereken tesztelték. A tudósok most azon dolgoznak, hogy az eszközt még tovább fejlesszék, hogy mihamarabb alkalmas legyen a tömeggyártásra.

8. Sofőr nélküli autók tesztelése

2017-ben világossá vált, hogy a sofőr nélküli autók a közeljövőben szerves részei lesznek életünknek. Amerikában a Tesla a vezető ebben a technológiában, elektromos autóit folyamatosan fejleszti.

Párizsban a szerencsések már kipróbálhatták a sofőr nélküli elektromos minibuszt.

A nemzetközi közlekedési szabályokat hamarosan a sofőr nélküli autók fejlődésének és elterjedésének figyelembevételével változtatják meg.

7. A kriptovaluta a gazdaság új szereplője

2017-ben váratlan robbanás rázta fel a világgazdaságot: rendkívüli mértékben nőtt a kriptovaluta népszerűsége. Annak ellenére, hogy az első és legismertebb kriptovalutát, a bitcoint 2009-ben találták fel, csak 2017 nyárán lett igazán népszerű. Augusztus és december között árfolyama nagyon gyorsan változott 2000-20.000 dollár között, majd visszaesett 6500 dollárra.

A szakértők jóslatai szerint a kriptovaluta előtt óriási jövő áll a világgazdaságban az euróval és a dollárral együtt.

6. Kutatók bebizonyították, hogy az emberi eredet-elmélet téves

2017-ben az emberiség nagy lépést tett saját maga megismerése felé. Hosszú időn át azt gondoltuk, hogy a Homo sapiens más fajokból fejlődött ki 200.000 évvel ezelőtt valahol Kelet-Afrikában. Az antropológusok és archeológusok többsége is elfogadta ezt a verziót.

Azonban a Nature Magazin tudósok egy csoportjáról jelentetett meg cikket. Ezek a tudósok 300.000 éves emberi maradványokra bukkantak Afrika teljesen másik részén. A tudósok állítják, hogy ha modern ruhába öltöztetnénk őket, semmiben sem különböznének a mai embertől. Ez a felfedezés bizonyítja, hogy az eredet-elmélet, amiben eddig hittünk, teljesen hibás.

5. Csillagászok egy Oumuamua névre keresztelt objektumot találtak a Naprendszerben

2017 kihívásokkal teli év volt a tudomány számára. Hawaii-on csillagászok egy egyedülálló aszteroidát fedeztek fel, amelyik nem a Naprendszer része. Ez azt jelenti, hogy valahonnan messziről a galaktikus térből származik. Az aszteroida sebessége túl nagy ahhoz, hogy a Nap a gravitációját kifejthesse rá.

Egyes tudósok szerint valamilyen élő dolog készítette, és próbálják felfogni az intelligens élet jeleit.

4. Kínai tudósok klónoztak egy majmot

Az első sikeres klónozási kísérletet molekuláris biológusok végezték, akiknek sikerült egy majmot klónozniuk. Bár másik anyától született, azonos DNS-sel rendelkezik. A kísérlet segíthet az emberiségnek gyógyírt találni a rákra, az örökletes genetikai betegségekre, és lehetővé teheti már kihalt állatok klónozását is.

3. Génszerkesztéssel kezelni betegeket

2017 augusztusában biomérnökök megváltoztatták egy élő ember génállományát. Az oregoni egyetem tudósai első ízben tettek kísérletet arra, hogy egy embrió génjeit módosítsák a fertőző szívbetegség kialakulásáért felelős gén eltávolításával. A műtét pedig sikeres volt.

Egy másik csapat is végrehajtott hasonló műtétet sertések génjeinek megváltoztatásával, CRISPR technológiával. Köszönhetően a műtétnek 37 teljesen egészséges sertés született, melyeknek testében egyetlen ártalmas vírus sem volt.

Génmódosítást végrehajtottak egy 44 éves férfin is, aki Hunter-szindrómában szenvedett. A tudósok egyelőre várnak a kezelés eredményeire. Ha ezek pozitívak lesznek, a tudósok hamarosan képesek lesznek súlyos betegségek kezelésére.

2. A tudósok hamarosan megtalálják a gyógymódot a rákbetegségekre

A modern orvosi kutatások célja, hogy az emberiség végre elfelejthesse azt a szót, hogy “rák”. A rákot teljesen gyógyítani egyelőre lehetetlen, de hamarosan olyan egyszerűvé válhat, mint egy náthát kikezelni.

2017-ben a rákos sejtek elleni küzdelem számos módját tesztelték, de a leghatékonyabbnak a méhnyakrák kezelésére irányuló módszer bizonyult. A speciális gyógyszert eltérített spermiumokkal juttatták az érintett területre, és mikor odaért, kibocsátotta magából a gyógyszert. Ennek következtében pedig a rákos sejtek 90\%-át sikerült elpusztítani. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a betegek elkerülhessék a kemoterápiát.

1. Az első sikeres fejátültetés

Úgy hangzik, mintha ilyesmi csak a jövőben történhetne meg. Pedig nagyon is a jelenről van szó!

Kínai sebészek elvégezték az első fejátültetést egyik testről a másikra. A műtét 18 órán át tartott, az eredmény pedig pozitív volt, hiszen sikerült a fejet összekötni a gerincvelővel, az idegekkel és az erekkel. 2017. december 25-én a műtétet irányító Sergio Canavero azt nyilatkozta, 2018-ban ezt a műtétet már élő emberen is el fogják tudni végezni.

betöltés...