6 viselkedésforma, amitől értelmes emberekből mindenkinél mindent jobban tudó szülő válik

Minden szülő szereti a gyermekét, ez teljesen természetes. De vannak olyan anyák és apák, akik azt hiszik, a szülőség különböző jogokat és előnyöket ad a kezükbe a többi emberrel szemben, úgy érzik, okosabbak és jobbak másoknál. Boldogan osztják meg tapasztalataikat, mikor ezt senki nem kérte tőlük, a kollégáik idejét pazarolva hosszasan mesélik a történeteiket a gyerekeikről, és elvárják, hogy előre engedjék őket a pénztárnál, hiszen gyerekkel vannak… Márpedig tanulmányok igazolják, hogy ezek a viselkedésformák nemcsak mások számára irritálók, de ártalmasak maguknak a szülőknek és a gyerekeknek is.

1. A gyerekre hivatkozva megszegik a társadalmi szabályokat

Egyes felnőttek úgy érzik, a gyerek mellett viselkedhetnek úgy is, hogy azzal megsértik az általánosan elfogadott szabályokat. Előre tolakodnak a sorban, a park közepén levetkőztetik a gyereket, hogy megpisiltessék, vagy beviszik a már közel sem kicsi fiút a női öltözőbe. Ha megkéred ezeket a szülőket, hogy tartózkodjanak az ilyen viselkedéstől, azt fogják hangoztatni, hogy nekik is ugyanolyan jogaik vannak.

2. Azt hiszik, az ő gyereküknek mindig igaza van

100 évvel ezelőtt a gyerekek azt tették, amit a szüleik mondtak nekik, és szinte sosem mondtak nemet. Ezzel szemben a modern szülők számára a család legfontosabb tagja a gyerek, és ha bárki kritizálja őt, szerintük az hatalmas traumát okoz neki.

Bármi alól képesek felmenteni a gyerekeiket. Ver másokat? Biztosan provokálták! Pénzt lopott a testvérétől? Csak viccnek szánta! Cukorkát evett a boltban és nem fizette ki? Ugyan, ő csak egy gyerek, vágyott az édességre! Az ilyen szülők nem tudnak felelősséget vállalni gyermekeik rossz cselekedeteiért, és inkább legyintenek, hogy egy gyerek az csak gyerek, és most tanulja a helyes viselkedést. Ez nyilván bosszant másokat.

3. Azt hiszik, jobbak azoknál, akiknek nincsenek gyerekei

A gyereket sokan arra használják, hogy feljebb lépjenek a társadalmi ranglétrán. Egyes szülők azt hiszik, a gyerekvállalással egyfajta társadalmi kötelességüket teljesítik, ezzel pedig fontosabbá és jelentősebbé válnak.

Ez főleg azoknál fordul elő, akiknek semmilyen más céljuk vagy érdeklődésük nincs az életben. Azáltal, hogy szülők lettek, jobbnak érzik magukat a sikeres karrierrel rendelkező, de gyermektelen barátaiknál, éretlennek tartják a gyermektelen ismerőseiket, mert azok évente többször is elmennek nyaralni ahelyett, hogy családot alapítanának. De ennek a viselkedésnek csak egyetlen eredménye lesz: senki sem akar majd szóba állni velük.

4. Lenézik azokat, akik dolgoznak

Szülés után sok nő úgy dönt, hogy minden idejét a gyereknevelésnek szenteli, ami teljesen normális, ha sok gyerekről van szó. De felfigyelnek arra, hogy nem mindenki dönt így. Vannak, akik visszamennek dolgozni, sőt olyanok is, akik a karrierjük miatt inkább nem vállalnak gyereket.

Azok az anyák, akik a gyereknevelést tekintik a kizárólagos hivatásuknak, sokszor megkövetelik másoktól, hogy tiszteljék őket csak azért, mert gyerekeik vannak, és meg vannak győződve arról, hogy mindenki utálja a munkáját, az emberek csak a pénz miatt dolgoznak. Ezek az anyák rossz véleménnyel vannak azokról az anyákról, akiknek a gyereknevelés mellett munkájuk is van.

5. Büszkék arra, hogy számukra mindig a gyerek az első

Egyes szülők úgy vélik, az ő gyereküknek mindenből a legeslegjobb jár. Az ilyen anyák büszkén hangoztatják, hogy feladták sikeres karrierjüket a gyerek miatt, az apák pedig azt, hogy évek óta nem költenek nyaralásra, mert a gyereknek mindig kell valami, új játék, új telefon stb.

Nehéz megmondani, hogy ez mennyire rossz vagy jó egy gyerek számára. Az a gyerek, aki úgy nő fel, hogy azt hiszi, ő a világ közepe, valójában sosem nő fel. Mindig el fogja várni, hogy úgy gondoskodjanak róla, ahogyan gyerekkorában. Ez sokszor oda vezet, hogy felnőttként is rászorul idős szülei gondoskodására és támogatására minden helyzetben.

6. Extra igényeik vannak

Nem ritka eset, hogy egy anya rendszeresen arra kéri a főnökét, hadd menjen haza előbb a munkából, hiszen gyereke van.

Az ilyen szülők számára az is természetes, hogy mindenkit kielőznek a sorban, és a parkban ők foglalják el az egyetlen árnyékos padot, hiszen a gyerek nem ülhet a napon. Nem meglepő, hogy mások úgy érzik, az ilyen szülők egyfajta zászlóként lengetik a gyereket, hogy maguknak jobb helyzetet vívjanak ki. Ez persze mindenkit idegesít. Különösen azokat, akiknek szintén vannak gyerekeik, mégsem hiszik, hogy mások külön hálával vagy köszönettel tartoznak nekik azért, mert szülők.

BÓNUSZ: Miért veszélyes, ha hagyod, hogy az életed kizárólag a gyerek körül forogjon

A friss tanulmányok eredményei mind azt mutatják, hogy a gyerek túlzott előtérbe helyezése egyformán káros a szülőre és magára a gyerekre nézve is.

  • Sok fiatal anya vallja be, hogy depressziós és elégedetlen a szabadideje mennyiségének és a társadalmi életének megváltozása miatt.
  • A fiatal szülők gyakran féltékenyek azokra, akiknek nincsenek gyerekeik, mivel ők többet utazhatnak és arra költhetik a pénzüket, amire szeretnék.
  • Azok, akik teljes egészében a gyereknek szentelik magukat, gyakrabban éreznek ürességet és veszteséget, mikor a gyerek kirepül a családi fészekből.
  • Az a gyermek, amelyik kiskorában túl sok figyelmet kap, szorongó és depresszióra hajlamos felnőtté válik, nehezebben képes megfelelni a felnőtt élet kihívásainak, mivel nem szokott hozzá, hogy a saját maga lábán álljon.

A tanulmányok másrészt azt is kimutatták, hogy a nagyobb önállóságban felnőtt gyerekek boldogabb és magabiztosabb felnőttek lesznek. A szülőknek pedig így több idejük jut egymásra, a hobbijukra, és kisebb gyakorisággal válnak el, sokkal jobban érzik magukat a családi élet kötelékében.

Ne feledd: az életben rengeteg dolog van, és ezek közül a gyerek csak egy, de nem az egyetlen és a kizárólagos!

betöltés...