19 nő, aki elfogadta, hogy megőszült, és most lenyűgözi a világot az új megjelenésével

Ha az öregedés első jeleit kellene megnevezned, a petyhüdt bőr és a ráncok mellett biztosan megemlítenéd az ősz hajszálakat is. Bár az őszülés teljesen természetes folyamat, a legtöbben megrémülünk attól, hogyan is fogunk őszen kinézni. A következő nők azonban bátran úgy döntöttek, vállalják az ősz hajukat, ezzel is bizonyítva, hogy nem az idő múlásával, hanem az önbecsülésünkkel van a probléma, hiszen az őszülés bármely életkorban bekövetkezhet.

19. Mindy – 38 éves

“Az ősz hajam számomra azt jelenti, hogy értékeljem az öregedést. Ez sem adatik meg mindenkinek. Sok ősz hajszálam lett, és látni akartam, mi történik, ha nem festem be és nem rejtem el. Ehelyett inkább növényi alapú termékekkel megpróbáltam kiemelni. Ez 2 évvel ezelőtt kezdődött, a hajam és az önbizalmam nem is lehetne jobb, mint most.”

18. Beth – 51 éves

“16 éves korom óta festettem a hajam a változatosság kedvéért. Mikor őszülni kezdtem, a hajfestés már nem volt többé olyan jó érzés. Úgy éreztem, mintha el akarnék rejteni valamit, amit szégyellek.

Ezért 5 évvel ezelőtt úgy döntöttem, ősz maradok. A hajam pedig pontosan olyan lett, amilyet éveken át akartam a festéssel elérni. Dinamikus, egyedi, vibráló. Hihetetlen jó érzés teljesen önmagam lenni.”

17. Pilar – 48 éves

“Egy évvel ezelőtt vágtam bele ebbe a kalandba. Fogalmam sem volt, hogy mire számítsak. Néhány barátom egyenesen könyörgött, hogy fessem újra feketére a hajam, mivel számukra kész bűn volt, hogy hagyom magam öregedni.

Lehet, hogy most idősebbnek látszom, de nem tudom, mikor voltam olyan elégedett a kinézetemmel, mint most. Megtanultam szeretni magam olyannak, amilyen valójában vagyok. Sokszor hallom, hogy ez csak haj, de szerintem jóval többről szól a dolog.”

16. Mireya – 48 éves

“Az ősz hajjal kapcsolatos első élményem 7 éves koromból van. Emlékszem, hogy az iskolában voltam, hosszú hajam volt és észrevettem egy ősz hajszálat. Kitéptem, de nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, teljesen normálisnak gondoltam, hiszen a szüleim egészen kiskorom óta őszek voltak.

Férjhez mentem, majd megszületett a második gyerekem 22 éves koromban, mikor elkezdtem őszülni. Egyik nap a női főnököm elment a székem mögött, és ezt a megjegyzést tette: “Istenem, egy ilyen fiatal nőnek hogyan lehet ennyi ősz hajszála!” Iszonyúan zavarba jöttem és elszégyelltem magam, mert nem akartam öregnek látszani.

Kb. 24 éves koromban kezdtem el festeni a hajamat sötétbarnára. 41 éves koromig csináltam ezt. Aztán egyezséget kötöttem magammal: Felhagyok a festéssel 12 hónapra, és meglátom, mi történik. Már 6 éve nem festem a hajam. Megszerettem magam és a hajam is. Sokkal vibrálóbbnak és szebbnek érzem magam, mint bármikor, mikor még hajfestéket használtam.”

15. Maria – 61 éves

“Ez a dolog nemcsak arról szól, hogy elfogadjuk a külsőnket, de meg kell hozzá találnunk a belső békénket is. Fel kell ismernünk, hogy csodálatosnak születtünk. Öregedni privilégium, ezért az ősz hajunkat koronaként kell viselnünk. Hiszem, hogy a magabiztosság és az önelfogadás az, ami valóban gyönyörűvé tesz egy nőt – életkortól függetlenül. Ezért hagyd, hogy az ősz hajad tündököljön!”

14. Juliana – 33 éves

“Tavaly mentem férjhez. Akkor sokan mondták, hogy az esküvőre be kellene festenem a hajamat, mert meg fogom bánni, hogy öregnek nézek ki majd a fotókon. Nem lett igazuk, nem is lehetnék boldogabb, hogy önmagam lehettem az esküvőmön!”

13. Marina – 27 éves

“Emlékszem, 7. osztályos voltam, mikor az iskolában egyik szünetben a barátnőm megfogta a fejemet, és azt kiabálta: “Ősz hajad van!” Kedvesen unikornis hajnak nevezte el, majd ahogyan telt az év, azt figyeltük, hogy egyre több és több ilyen unikornis hajam lett.

Mire 16 éves lettem, már több ősz hajszálam volt, mint amennyit ki tudtam volna tépni vagy el tudtam volna rejteni a választékkal, ezért havonta festettem. Ez 6 éven át ment így, mikor arra gondoltam, mi lenne, ha így hagynám, és nem költenék többé egy csomó pénzt arra, hogy elrejtsem az ősz hajszálaimat.

Most 27 éves vagyok, és már 4 éve ősz hajjal járok. Nem tudom megmondani, naponta hány ember állít meg és kérdez a hajamról. Sok idegen – idős, fiatal, férfi, nő – lett a barátom. Nagyon jól esik, mikor azt mondják, hogy arra inspirálom őket, hogy a természetes szépséget hagyják érvényesülni, legyen az bármi is.”

12. Erica – 41 éves

“Először bizonytalan voltam, mikor a hajam őszülni kezdett. Mivel az utóbbi 20 évben festettem a hajam, mikor megláttam magam őszen, olyan volt, mintha először láttam volna meg a valódi önmagam. Azt mondtam magamnak, hagyjuk így, ahogy van, és ne szaladjunk rögtön a fodrászhoz, valami csak lesz. Minden egyes ősz hajszálam a maga helyén volt, és miattuk jobban becsültem a hajamat, mint bármikor korábban.

Most már szeretem az ősz hajamat, és nem tudom elképzelni, hogy valaha is elrejtsem. Azt is szeretem, ahogyan ez más nőket is megerősít. Az egésznek a lényege, hogy tégy úgy, ahogyan a legjobban érzed magad: festéssel vagy festés nélkül.”

11. Lori – 46 éves

“Úgy döntöttem, felvállalom az ősz hajamat, és megmutatom a lányomnak és a barátainak, hogy egy nő szépen és magabiztosan is tud öregedni. Mert az igazi szépség nem azt jelenti, hogy csupán elfogadjuk magunkat, hanem hogy becsüljük is az egyediségünket.”

10. Anne – 34 éves

“Sokkal magabiztosabbnak érzem magam, mióta vállalom az ősz hajamat. Nem olyan régen befestettem, de rögtön megbántam. Olyan volt, mintha a személyiségemet takartam volna el. Bár még tanulom, hogyan kell bánni ezzel az új textúrával, szeretem látni a hajamat a tükörben!”

9. Greta – 23 éves

“Ez az én hajam! 13 évesen nehéz volt elfogadni, de 23 évesen már imádom!”

8. Amy – 33 éves

“19 évesen kezdtem őszülni, de festettem a hajam, főleg, mikor kozmetikai suliba jártam és hajstylistként dolgoztam 6 éven át. A létező összes színt kipróbáltam. Anyám természetes ősz haját is sokat kritizáltam. Aztán azon kaptam magam, hogy szeretem, sőt egyenesen imádom az ősz hajamat.

Az is előfordult, hogy hajstylistként segítettem a vendégeimnek megnöveszteni az ősz hajukat. Észrevettem, hogyan néznek az anyámra az emberek, mikor a ragyogó fehér hajával belép valahova. Folyamatosan mondták, hogy mennyire gyönyörű. Ezért úgy döntöttem, az enyémet is megnövesztem. Több bókot kapok a természetes ősz hajam miatt, mint mikor erős vegyi anyagokkal festettem színesre.”

7. Paula – 35 éves

“Bátran megmutatom az ősz hajamat. A különböző életkorú és különböző kultúrákból származó nők példája sok erőt ad ebben az átmeneti időszakban.”

6. Betsabé – 33 éves

“Anyám, nagynéném, unokatestvérem, én – a nagymamám ágáról mindenki korán kezdett őszülni. Én abbahagytam a hajfestést. Ez volt életem legjobb döntése. A nagymamámnak először nem tetszett, de mondtam neki, hogy ezek vagyunk mi, a mi hajunk ilyen. Végül ő is abbahagyta a hajfestést. Én 33 éves vagyok, ő 78.”

5. Jodie – 47 éves

“Már születésemkor volt egy szál ősz hajam. 16 éves koromra elöl ősz, hátul feketés-barnás volt a hajam. Folyamatosan festettem 40 éves koromig. Akkor mintha megvilágosodtam volna. Hirtelen már nem érdekelt, mit gondolnak rólam. Életemben először táncoltam is, nem törődve azzal, hogy túlsúlyos vagyok. Az sem érdekelt, hogy ősz a hajam. Megszerettem magam. Befejeztem a hajfestést.

Egyedül azt bánom, hogy eddig vártam. Előfordul, hogy idegenek jönnek oda hozzám az utcán és kérdeznek a hajamról. Azt is látom, hogy vadidegenek szinte hipnotizálva bámulják a hajamat. A hajam elöl fehér, hátul őszes. Semmit sem változtatnék rajta.”

4. Joni – 51 éves

“Nagyon féltem attól, hogy megőszülök. Több év telt el, mire úgy döntöttem, hogy belevágok és megbirkózom azzal a kellemetlenséggel, hogy hónapról hónapra változni fog a hajam. Évekkel ezelőtt egy terapeuta, akihez a depresszió és a szociális szorongás miatt jártam, szintén sokat segített abban, hogy később felvállaljam az őszülést.

Ahogyan ő tanácsolta, az őszülés folyamata alatt sokszor tettem úgy, mintha már az egész hajam ősz lenne és mintha nem nézne ki furcsán. Tényleg magabiztosnak éreztem magam tőle. Azt hiszem, most, 12 hónap után eljutottam arra a pontra, hogy teljesen magaménak érzem, és nagyobb lett az önbizalmam.”

3. Lhin – 37 éves

“Középiskola óta vannak ősz hajszálaim. 4 évvel ezelőtt döntöttem úgy, hogy hagyom nőni, és megtartom a természetes hajszínemet. Néhány szomszéd rosszalló megjegyzése ellenére sem változtattam ezen. Mostanában sokan kérdezik, hogy hol csináltatom a hajamat. Tetszik nekik, és ők is ilyen hajszínt szeretnének.

Szeretem a hajamat, szerencsésnek érzem magam vele, és örülök, ha máson is látok ilyet. Aki az őszüléssel egyelőre küzd, annak azt üzenem, hogy vágjon bele és élvezze, mert gyönyörű a maga egyedi módján!”

2. Amanda – 29 éves

“Az egyediség ajándék, ez az egyik dolog, amit az édesapámtól kaptam. Sok időbe telt, míg annyira megszerettem a hajam, amennyire most szeretem, de megérte kivárni. 29 éves fiatalként örülök, hogy megmutathatom, hogy a pigmenthiány sem az életkort, sem a helyedet az életben nem határozza meg.”

1. Dani – 28 éves

“18 évesen kezdtem őszülni, és arra tanítottak, hogy ezt szégyellnem kell. Elkezdtem harcolni az őszülés ellen, először 8, aztán 6, majd 4 hetente jártam fodrászhoz. Azt is észrevettem, hogy az elmúlt 10 évben készült fotókon a hajam töve már ősz volt.

Aztán eljutottam addig pontig, mikor már nem tudtam tovább finanszírozni ezt az állandó procedúrát, ezért a szükség rávitt, hogy inkább felvállaljam. Ezzel pedig a teljes nézőpontom megváltozott. Nem voltam felkészülve arra, hogy milyen felszabadító érzés lesz, ha hátra simítom a hajam, és közben nem kapok szívbajt attól, hogy látszódnak az ősz tövek. Ez a félelem teljesen eltűnt, és helyére az önbizalom, a szeretet és a büszkeség lépett.

Nagyon izgalmas dolog felfedezni, milyen is a hajam a maga természetes valójában. Elmondani sem tudom, mennyire szerencsésnek érzem magam, hogy természetesen ősz, unikornis hajam van!”

betöltés...