10 egyszerű ászana, ami különösen jót tesz a női egészségnek

A hát állapota és a kismedencei keringés a női egészség fő faktorai. A gyenge vér- és nyirokkeringés egy sor problémát okozhat, mint a nőgyógyászati betegségek, a hasfájás, derékfájás, az aranyér, szexuális zavarok és bélrendszeri problémák. A jógában vannak olyan gyakorlatok, melyek elsősorban a fontos női funkciókra gyakorolnak hatást, és képesek megelőzni az ezzel kapcsolatos betegségeket.
A következő egyszerű ászanák segítenek a testnek a jobb működésben. A legjobb, ha a nap közepén végzed őket, de ha ez nem lehetséges, bármikor időt szakíthatsz rájuk.

1. Pillangó

Hogyan csináld:

Ülj egyenes háttal, a talpaidat érintsd össze, a térdeid kifelé mutassanak. Engedd le őket a talajhoz olyan közel, amennyire csak tudod. A lapockáiddal támaszkodhatsz a falnak, de a derekad ne érintsd hozzá. Húzd ki magad.

Időtartam: 1-3 perc.

Hatás: Oldja a feszültséget a hasban és a csípőben, növeli a csípőízületek mozgékonyságát, és helyreállítja a menstruációs ciklust.

2. Csavarás

Hogyan csináld:

Ülj le egyenes háttal, a lábaidat tedd keresztbe, hogy a térdeid a lábfejeiden legyenek. A bal kezedet tedd magad mögé, a jobb kezeddel pedig fogd meg a bal térdedet. Miközben levegőt veszel, húzd ki magad, és csavard meg a tested. Tartsd meg magad így 20 másodpercig, majd ismételd a másik oldalon.

Időtartam: 2 perc.

Hatás: Ellazítja a hátat, javítja az emésztést, csökkenti a derékméretet.

3. Gyertyaállás a falnál

Hogyan csináld:

Feküdj a hátadra, a lábaidat emeld fel, nyújtsd ki és támaszd a falnak. Akár vállszéles terpeszbe is teheted őket. Karjaidat nyújtsd ki oldalra. Lazulj el, a lábaidat nyújtsd ki, lassan és mélyen lélegezz, próbáld magad megtartani ebben a pózban minél tovább.

Időtartam: 3-5 perc.

Hatás: Megnyitja a mellkast, ellazítja a vállakat és a hasat, javítja a nyirokkeringést, csökkenti a lábdagadást, javítja a hasi szervek működését, jót tesz fáradtság és rossz hangulat ellen.

4. Hős póz

Hogyan csináld:

Ülj le a térdeidre, nyisd szét a lábaidat, és engedd le a fenekedet a sarkaid között. A lábfejeid a csípőd mellett legyenek. A tenyereidet érintsd össze, mintha imádkoznál. Húzd ki a hátad és a nyakad, nyisd meg a mellkasodat, és lélegezz mélyet.

Időtartam: 1 perc.

Hatás: Nyújtja a csípő és lábak közti izmokat, csökkenti a menstruációs görcsöt, javítja a csípőízület mozgékonyságát.

5. Nyitás

Hogyan csináld:

Ülj le egyenes háttal, lábaidat tárd olyan szélesre, amennyire csak tudod. Mikor levegőt veszel, emeld fel a fejed. Mikor kifújod a levegőt, hajtsd le, dőlj előre, amennyire tudsz, de ne görbítsd be a hátadat.

Időtartam: 1 perc, 8-10 ismétléssel.

Hatás: Erősíti a hátat, megszabadít a lágyéki görcsöktől, javítja a medence vérkeringését, a petefészkek működését, szabályozza a menstruációs ciklust, segít megelőzni a narancsbőrt.

6. Lefelé néző hős póz

Hogyan csináld:

Ülj le, a medencéd legyen a sarkaidon, térdeidet nyisd szét, lábfejeid legyenek egymás mellett. Hajolj előre, a karjaidat nyújtsd ki magad elé, amennyire tudod. A homlokodat érintsd a talajhoz, majd tartsd meg magad ebben a pózban.

Időtartam: 1 perc.

Hatás: Ellazítja a nyakat és a derekat, fokozza a vérkeringést a kismedencében.

7. Lefelé néző kutya

Hogyan csináld:

Ülj a sarkaidra, térdeidet nyisd szét, a karjaidat tedd magadtól a lehető legtávolabb, hogy jól megnyújtózz. Emeld meg a medencédet, egyenesítsd ki a lábaidat és a karjaidat. A testsúlyod a lábaidra nehezedjen, próbáld meg a sarkaidat a talajon tartani. A lábad és a hátad végig legyen egyenes.

Időtartam: 2-szer ismételd, 30-30 másodpercben.

Hatás: Regenerálja az agysejteket, üde színt ad az arcnak, nyújtja a csípőt, csökkenti a narancsbőrt, nyújtja a hátat, oldja a nyaki görcsöt.

8. Táncos póz

Hogyan csináld:

Álló helyzetben emeld fel magad mögött a jobb lábad, térdben hajlítsd be, a jobb kezeddel fogd meg a jobb bokádat. Húzd előre-hátra. Engedd el és lendítsd előre. Ismételd a másik lábaddal is.

Időtartam: Lábanként 30-40 másodperc.

Hatás: Javítja a testtartást, a veseműködést és az anyagcserét.

9. Kis híd

Hogyan csináld:

Feküdj a hátadra, lábaidat hajlítsd be, tedd vállszéles terpeszbe. Karjaid a tested mellett. Emeld meg a medencédet, homorítsd a hátadat, de a vállaid, a nyakad és a fejed maradjon a talajon.

Időtartam: 1 perc.

Hatás: Megszünteti a hátfájást, erősíti a hasat, megelőzi a menstruációs görcsöket, csökkenti a deréktáji zsír mennyiségét, javítja az emésztést.

10. Lazítás

Hogyan csináld:

Feküdj a hátadra, tehetsz egy kis párnát a fejed alá. Hajlítsd be a térdeidet, és húzd a lábfejeidet a lehető legközelebb a medencédhez. Tárd szét a térdeidet, a lábfejeidet pedig húzd egymáshoz. Karjaidat nyújts ki oldalra. Kilégzés közben lazítsd el a tested.

Időtartam: 3 perc.

Hatás: Ellazítja az izmokat, jó hatással van a kedélyállapotra, csökkenti a feszülést a derékban és a csípőben, javítja a vérkeringést a kismedencében, javítja a nyirokkeringést.

betöltés...