Egy újságíró állítja: A közösségi média kémkedik utánunk, hogy pontosan tudja célozni a hirdetéseket

Egyre több furcsa véletlen történik, mikor anélkül, hogy rágugliznánk, máris hirdetéseket találunk Facebookon olyan termékekről, amikről eddig csak a barátainkkal beszéltünk. Egyesek összeesküvés-elméleteket gyártanak erről, mások pedig nem is foglalkoznak vele. De a célzott hirdetések jelensége mégiscsak érdekes.

Tyler Mears újságíró meg van győződve arról, hogy a Facebook kémkedik a felhasználói után. Ezt a következtetést azután vonta le, hogy 2 hirdetés is felugrott neki. “Az egész akkor kezdődött, amikor pisilnem kellett… A párom és én nemrég vásároltunk egy lakóautót, és éppen a nők számára a pisiléshez használatos eszközökről beszélgettünk, hogy milyen hasznosak, és hogy kell ilyen majd a lakóautóba.” – magyarázta Mears.

Másnap meglepődve látta, hogy Facebook idővonalán ilyen termékek hirdetése jelent meg. A következő napon ugyanez a hirdetés felugrott az anyukája Facebook oldalán is.

A felhasználók között gyakori téma ez. Az egyikük elmesélte, hogy arról beszéltek, elutaznak Kerelába. Ezután nem sokkal látta, hogy a Facebookon felugrott egy hirdetés, amiben Kerelába szóló utazási csomagot reklámoztak. Talán véletlen volt?

Egy másik felhasználó egy olyan esetről számolt be, mikor egy családi vacsora közben beszélgetett a bácsikájával, akinek BMW-je van, és mondta, hogy nem indul, ezért el kell vinnie szerelőhöz. Ezután a fiú Facebook oldalán sorra ugrottak fel a közeli BMW-szervizek hirdetései.

Korábban egy ausztrál lány figyelt fel arra, hogy a Facebook oldalán folyamatosan jelentek meg a szaunákat reklámozó hirdetések, miután a barátaival erről beszélgetett. Állítja, nem keresett rá Google-on, egyszerűen csak felugrottak a hirdetések a semmiből.

A furcsa véletlenek ellenére egyelőre nincs semmilyen bizonyíték, az összeesküvés-elmélet továbbra is csak egy elmélet. A Facebook tulajdonosa, Mark Zuckerberg folyamatosan tagadja, hogy a közösségi média használná a telefonjaink mikrofonját, hogy kémkedjen utánunk, és kihallgassa beszélgetéseinket.

A közelmúltban sok olyan eset történt, amikor a felhasználók panaszkodtak a hirdetésekre, melyek annak alapján ugrottak fel, hogy miről beszélgettek nemrégiben az ismerőseikkel.

Mi a véleményed? Neked is volt már hasonlóan gyanús élményed?

betöltés...