Okosabbak azok, akik inkább egyedül szeretnek lenni, állítja egy tanulmány

A társasági kapcsolatok boldogabbá tesznek, a barátokkal együtt lenni örömet ad és értelmet az életünknek, minél többet kommunikálunk másokkal, annál jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Ezekkel az állításokkal nehéz lenne vitatkozni, hacsak nem vagy nagyon okos! A tudósok egy különös felfedezést tettek, erről tudhatsz meg most többet.

Tudósok végeztek egy kutatást, melyben az élettel való elégedettséget, az intelligenciát és az egészséget vizsgálták. 15.000 ember válaszának kielemzése után alkották meg a boldogság szavanna elméletét. Ez azt mutatja, hogy az életet őseink tapasztalatai szerint élvezzük.

A kutatás alapját 2 olyan tényező képezte, ami tipikus jellemzője a modern életmódnak:

  • a népsűrűség,
  • a barátokkal való kommunikáció gyakorisága.

Napjainkban sokkal több ember vesz minket körül, mint őseinket, de barátainkkal mégis kevesebbszer érintkezünk. A kutatók szerint a kevésbé okos embereket jobban érinti a szavanna elmélet, mint a magasabb intelligenciával rendelkezőket.

Kiderült, hogy az okosabb emberek előnyben részesítik a városias területeket, míg a kevésbé okosak jobban szeretik a vidéket. Ennek hátterében feltehetően az áll, hogy a városi környezetben jóval kevesebbet érintkeznek egymással az emberek, mint vidéken.

A kutatás szerint általánosságban elmondható, hogy a városiak magasabb intelligenciával rendelkeznek, mint a vidéken élők, feltehetően azért, mert az intelligensebb emberek jobban tudnak boldogulni egy “természetellenes”, magas népsűrűségű környezetben.

Az őseink sűrűn érintkeztek az ismerőseikkel, mivel ez a túlélés feltétele volt. Az intelligensebb emberek számára azonban fontosabb volt a problémamegoldás egyéni megközelítése. Ezért nem barátkoztak annyit, így az emberek sem keresték az ő társaságukat.

A kutatók szerint az intelligensebb embereknek vannak olyan “természetellenes” preferenciáik és értékrendjeik, melyekkel őseink nem rendelkeztek.

Ha szeretsz a barátaiddal lenni, az nem jelenti, hogy nem vagy okos. De még fontosabb megérteni azt, hogy ha szeretsz egyedül lenni, attól nem leszel magányos. Egyszerűen csak így születtél, és ez teljesen normális!

A kutatók azt is kiderítették, hogy a nagyon intelligens emberek annál boldogtalanabbak, minél gyakrabban vesznek részt társas kapcsolatokban.

betöltés...