Ha az exed miatt sírsz, sikeresebb lehetsz a fogyásban - állítja egy tanulmány

Egy átlagos ember kb. 62 liter könnyet sír el élete folyamán. Mégis sokan inkább elfojtják az érzelmeiket, néha szégyellik is őket. Ha te is így voltál ezzel, mostantól másként lesz, hiszen tudósok kiderítették, hogy az érzelmekből fakadó sírás gátat szabhat a hízásnak. Elő a könnyekkel, amiket már régóta gyűjtögetsz!

Lehetnek kétségeid afelől, hogy ez az állítás igaz-e

Talán nem hiszed el, hogy az érzelmek szabadjára engedése segít a fogyásban. Mindannyian voltunk már ilyen helyzetben, és tudjuk, hogy ez egy ördögi kör: ideges vagy, ezért eszel, aztán néhány nap múlva észreveszed, hogy a farmerod nem jön rád. Hogyan is lehetne ilyenkor fogyni?!

De minden attól függ, hogy hol található a kortizol

Igaz, hogy a kortizol nevű hormon stressz hatására termelődik a szervezetben, és összefüggésbe hozható az elhízással. Ez a hormon segít harcolni a stressz ellen és az idegtépő helyzetekben. A probléma az, hogy manapság az emberek nem fizikailag küzdenek a túlélésért, hanem ülve rágódnak a problémáikon és a félelmeiken. Ennek eredményeként a testünk azt hiszi, hogy néhány kalóriát felhasználtunk a stresszfaktor legyőzéséhez, és ezért szükségünk van újratölteni belőlük a készleteket. Pedig nem.

A tudósok felfedezték, hogy az érzelmekből fakadó könnycseppek hormonokat tartalmaznak, melyek növelik a kortizol szintjét. Ezek a prolaktin, a leu-enkephalin és a kortikotropin. Ezek mindegyike termelődik, mikor stressz alá kerülünk.

Ha nem nyomjuk el az érzéseinket, hanem sírunk, ezek a hormonok felszabadulnak, a kortizol szintje pedig csökken. A testünk így azt az üzenetet kapja, hogy nem kell felhalmoznia zsírt, mivel a stresszhelyzetnek már vége.

Láthatod, az ördögi kör csak azért ördögi, mert nem tudod, hogyan csökkentsd a kortizol szintedet. Ezért vagyunk hajlamosak a bánatevésre, majd emiatt a hízásra. A tudomány azonban elárulta, hogyan lehet fogyni még a stresszes helyzetekben is. Minden csak azon múlik, hova kerülnek végül a stresszhormonok, a testen belülre vagy kívülre.

Figyelem! A csalás nem segít!

Ha nagyon jó színésznő vagy, és bármikor képes vagy ok nélkül is elmorzsolni egy könnycseppet, vagy azt hiszed, a hagyma fölötti könnyezés is számít, tévedsz! Csak a valódi érzelmek által kiváltott könnyezésnek vannak meg ezek az előnyei, mivel csakis ezek a könnycseppek tartalmaznak hormonokat.

A tudósok szerint a sírásra a legjobb időszak este 7-10 óra között van. Ilyenkor az emberek általában azzal vannak együtt, akit szeretnek, és ilyenkor nézik többnyire a könnyfakasztó filmeket is.

Ha a szerelmed elhagyott vagy más miatt élsz át nehéz időszakot, próbáld meg kiadni magadból az egészet! Egy kiadós sírás a leghatékonyabb módszer arra, hogy megnyugtasd magad, és új fejezetet nyiss, melyben akár az álomalak is a tiéd lehet!

betöltés...