10 étel és ital, amit már nem sokáig élvezhetünk a klímaváltozás miatt

A klímaváltozás arra kényszeríti az emberiséget, hogy új feltételekhez alkalmazkodjon. Mivel a hőmérsékletek emelkednek, és az extrém időjárás lesz az új valóságunk, a gazdálkodók és a kutatók elkezdtek aggódni kedvelt ételeink és italaink jövője miatt. Egyes vélemények szerint lesznek olyan, ma hétköznapinak számító élelmiszerek, amiket hamarosan nem fogunk tudni megvenni a boltban, mert nagyon ritkák és nagyon drágák lesznek. Ezek szerint az előrejelzések szerint egy kevésbé finom világban fogunk élni.
Nézd meg, mely ételeink és italaink kerültek fel a “veszélyeztetett” élelmiszerek listájára.

10. Csokoládé

Valami finomra vágysz, máris elkezdesz kutatni az édességes dobozban, de a csokit csak nem találod. Ez könnyen valósággá válhat. Bár a kakaófákat nem veszélyezteti a magas hőmérséklet, bőséges csapadékra és magas páratartalomra van szükségük.

9. Tea

Kinek ne esne jól egy csésze tea egy fárasztó nap után? Úgy tűnik, a jövőben más módszert kell keresnünk a lazításra, ugyanis a szakértők szerint a klímaváltozás nagyban veszélyezteti a teát. A rovarok elszaporodása és a gyengébb minőségű levelek csak néhány tényező, ami gondot okozhat a jövőben.

8. Méz

Azt már tudjuk, hogy a méhek veszélyben vannak. Ennek több oka is van, közülük az egyik a klímaváltozás. Egy tanulmány szerint a szén-monoxid megnövekedett szintje csökkenti a virágporban lévő fehérje mennyiséget, ami pedig a legfőbb tápláléka a méheknek. Legrosszabb esetben ez akár a méhek kihalásához is vezethet, mivel képtelenek lesznek elegendő táplálékhoz jutni.

7. Rizs

A rizst 20-40\%-os csökkenés fenyegeti a mennyiségét tekintve. De van vele más probléma is. Feltételezik, hogy a szén-dioxid növekvő mennyisége miatt csökkenni fog a tápértéke. Ez azt jelenti, hogy akiknek eddig a rizs adta a táplálkozásuk alapját, azoknak hamarosan új egészséges élelmiszer után kell nézniük.

6. Gyümölcsök

Alma, cseresznye, barack – a nyár jelképei. De valószínűleg zöldségekkel kell majd helyettesítenünk őket, amik jobban tudnak alkalmazkodni a klímaváltozáshoz. Egy jelentés például arról számol be, hogy a telek túl enyhék lettek az alma termesztéséhez. Ugyanakkor, az extrém meleg és a napsugarak okozta károsodás az év többi részében fenyegetik a gyümölcsöket. Ennek következtében jóval kevesebb lesz belőlük és az is rosszabb minőségben terem majd.

5. Juharszirup

A klímaváltozás negatívan hat a cukorjuharokra is, melyek a juharszirupot adják. Ha ezek a fák nem kapnak elég havat telente, a gyökereik kiszáradnak, és lassabb lesz a növekedésük. Azt is megfigyelték, hogy a csapolási szezont már korábban kell elkezdeni és rövidebb ideig tart. Feltételezések szerint ezeknek a fáknak az élőhelye is jelentősen csökkenni fog a következő 80 évben.

4. Kávé

Ha nem tudod eldönteni, melyikre van inkább szükséged reggelente, hogy magadhoz térj, egy frissítő zuhanyra vagy egy csésze kávéra, a klímaváltozás majd segít a döntésben. A világ vezető kávés vállalatai, mint a Starbucks vagy a Lavazza már felismerték a globális felmelegedés őket fenyegető veszélyeit. Azoknak a területeknek, ahol kávétermesztés folyik, az 50\%-a pusztulhat el 2050-re. Ennek következtében emelkedni fognak az árak, gyengébb lesz az íz és az aroma, a készletek pedig korlátozottá válnak.

3. Búza

A klímaváltozás a búzaföldekre is hatással van. Ez érinti a kenyeret, a péksüteményeket és azokat a süteményeket, melyek a mi és a gyerekeink kedvencei is. Egy tanulmány szerint a búza össztermésének negyedéről kénytelenek leszünk lemondani, mivel minden egyes fok, amivel a hőmérséklet emelkedik, 6\%-os csökkenést eredményez a termesztésben.

2. Mogyoró

Egy átlagos amerikai évente 1,3 kg mogyoróvajat eszik. Ez azt jelenti, hogy az elfogyasztott mogyoróvaj mennyisége elég lenne ahhoz, hogy beborítsuk vele a Grand Canyont. A probléma viszont az, hogy a mogyoró nagyon kényes és igényes növény. 5 hónapon át folyamatosan meleg időre van szüksége, és kb. 50-100 cm csapadékra. Ezért került fel a mogyoró is azon élelmiszerek listájára, melyeknek hamarosan búcsút mondhatunk.

1. Sör

Az USA legnépszerűbb alkoholos itala. A meleg és az aszály azonban 3-17\%-os terméshozam csökkenést eredményez az árpánál és a komlónál. Ennek hatása a sör árának drasztikus megemelkedésében fog megmutatkozni (Írországban ez elérheti akár a 193\%-os drágulást is). A sörimádók csak abban bízhatnak, hogy az ágazat támogatására az illetékesek előállnak majd valamilyen megoldással.

betöltés...