14 tény Bhutánról - Egy ország, ahol ingyenes az egészségügyi ellátás, és nincsenek hajléktalanok

A titokzatos és festői ország India és Kína között egészen 1974-ig zárva volt a turisták előtt. Ma már bárki ellátogathat Bhutánba, aki kész alávetni magát a rengeteg hivatalos utánjárásnak, és persze van elég pénze is hozzá. Bár a határokat már megnyitották, a király még mindig próbálja szigorúan korlátozni az országba érkező turisták számát.
Most megtudhatod, miért olyan boldogok a Bhutánban élő emberek.

14. Internet és tévé nélkül

A tévé és az internet hivatalosan be voltak tiltva 1999-ig. De az egész országot lehetetlen volt távol tartani ezektől a modern vívmányoktól, ezért a király úgy döntött, eltörli a tilalmat. Bhután volt az utolsó ország a világon, ahol elkezdték használni a televíziót.

13. Boldogságügyi Minisztérium

Hogy az emberek boldogságával is foglalkozni tudjanak, 2008-ban létrehozták a Nemzeti Boldogság Bizottságot. Még a népszámlálási kérdőíven is van egy kérdés arra vonatkozóan, hogy a lakók elégedettek-e az életükkel vagy sem.

Mi több, Bhutánban Boldogságügyi Minisztérium is van, melynek segítségével a GDP-hez hasonlóan mérik az emberek jólétét. Az életminőséget az anyagi és szellemi értékek egyensúlya alapján határozzák meg.

12. Nincsenek hajléktalanok

Bhutánban senki sem él az utcákon. Ha valaki elveszti az otthonát, csak el kell mennie a királyhoz, aki ad neki egy darab földet, ahol házat építhet és gazdálkodhat. Nem csoda, hogy a bhutániak alapvetően boldognak vallják magukat.

11. Ingyenes egészségügyi ellátás

Minden bhutáni állampolgár jogosult ingyenes egészségügyi ellátásra. A modern és a hagyományos orvoslás egyaránt népszerű az országban. Hogy ki melyiket veszi igénybe, arról szabadon lehet dönteni.

10. Nemzeti öltözködési szabályok

A bhutániak hagyományos öltözéket viselnek. A férfiak térdig érő köpenyben, a nők pedig hosszú ruhákban járnak. A társadalmi státuszt is tükrözi a viseletük, mégpedig a bal vállukon átvetett kendő színében. Az átlagemberek fehér kendőt hordanak, a szerzetesek sárgát.

9. Tilos a dohányzás

Bhután királya törvényt hozott, mellyel megtiltotta a dohány termesztését, betakarítását és értékesítését az országban. Itt lehetetlen dohányt venni. A turistáknak – ha végre sikerült összegyűjteniük az összes szükséges dokumentumot ahhoz, hogy átléphessék az ország határát – rengeteg pénzt kell fizetniük, ha cigarettát is akarnak behozni magukkal.

8. Törődnek az állatokkal és a természettel

Az ország nagyon elkötelezett az ökológia és a természet iránt. Külön figyelmet fordítanak a fák ültetésére is. 2015-ben Bhután világrekordot állított fel azzal, hogy a lakói 50.000 fát ültettek el 1 óra alatt.

7. Gasztronómia

Bhután lakóinak többsége buddhista. Mivel ez a vallás az állatok mély tiszteletére tanít, a vegetarianizmus itt a leginkább elterjedt táplálkozási gyakorlat. A legfőbb és legalapvetőbb ételük a rizs. A hagyományos rizs ilyen magasságban nem terem meg, ezért vörös rizst termesztenek.

A helyiek életében fontos szerepet játszik a teázás is. Fekete és zöld teát isznak sóval, borssal és egy kanálnyi vajjal ízesítve.

6. Turizmus nehezítésekkel

Bár a király megnyitotta országát a turisták előtt, nem engedélyez nekik szabad belépést az ország bármely területére. Bhutánt a turisták csak csoportosan látogathatják. Minden dokumentumot és vízumot részükre egy állami cég bocsát ki. Az engedélyek megszerzéséhez előre kell kifizetni a díjakat (beleértve a repülőjegyet, a szállást, az idegenvezetést, a vízumot és a biztosítást).

Az országon belül csak idegenvezetővel utazhatnak a külföldiek, itt nincs olyan, hogy fogod magad és elmész egyedül sétálni. Az idegenvezető különböző programokat ajánl, szolgáltatásaiért pedig egy napra 250 dollárt kell fizetni.

Csupán egyetlen légitársaság van, akinek gépei landolhatnak az országban és elindulhatnak innen. A szállodai árakat pedig az állam szabja meg.

5. Az öröklés hagyománya

A nőket nagy tiszteletben tartják Bhutánban, ezt az öröklés hagyománya is bizonyítja. Minden vagyont – beleértve a házat, a földet és a jószágokat – a legidősebb lány, nem pedig a legidősebb fiú örököl.

4. A természet védelme a legfontosabb

Napjainkban az egész világon használják a “bio” kifejezést a különböző termékekre, de Bhután egyszerűen megoldotta ezt a kérdést. Törvényeik szerint tilos bármilyen vegyi anyagot importálni és használni. Minden, amit használnak, az országból származik és teljesen természetes.

3. Esküvői hagyományok

Bhutánban tilos külföldivel házasságot kötni. A király minden lehetségeset elkövet, hogy az itt élőket távol tartsa a világ többi részétől.

Az esküvői ceremónia alatt a szerzetesek mantrákat olvasnak. Úgy tartják, hogy ez a szertartás segít a friss házasoknak szoros mentális kapcsolatot kialakítani egymással. Az ún. Changpoed rituálé során helyben főzött sört ajánlanak fel az isteneknek. A felajánlás után megmaradt sört felszolgálják a vendégseregnek.

Csak a rituálék után lesz a párból hivatalosan család. A szabályok szerint a férfi először a nő családjához költözik, majd ha már elég pénzt keres, akkor költözhetnek külön házba.

2. Utak

Bhután fővárosában egyáltalán nincsenek közlekedési lámpák, ez pedig semmilyen gondot nem okoz a lakóknak. Minden közlekedési tábla kézzel van megrajzolva.

1. Mézeskalács házikók

A bhutániak szeretik dekorálni a házaikat. Madarakat, állatokat, különböző motívumokat festenek a falakra.

A hagyományos házak 3 szintesek és meglehetősen kicsik. A földszinten tartják az állatokat, az első emeleten van a lakótér, a második emeleten pedig a szénát tárolják.

Minden tiltás és szigor ellenére a bhutáni emberek nagyon barátságosak és boldogok. A turisták pedig egyre jobban érdeklődnek ez iránt az elszigetelt ország iránt.

betöltés...