10 ok, amiért olyan vékonyak az ázsiaiak

A statisztikák szerint az ázsiai emberek a legvékonyabbak az egész világon. Mondhatjuk, hogy ez genetika, de csak részben lenne igazunk. A hagyományaik és a szokásaik is nagy szerepet játszanak benne. Most megtudhatod, hogy szigorú diéták és kimerítő edzések nélkül hogyan tartják magukat csúcsformában az ázsiaiak.

10. Az ételhez való hozzáállás

Az étel mennyiségén és minőségén kívül az ételhez való hozzáállásod is hatással van a testedre. Nyugaton az evés nemcsak egy természetes szükséglet, de egyben szórakozás is.

Az ázsiaiak azonban nem szeretnek így enni. Ők is szeretik az ételeket, mint bárki más, de az evést csupán a létfenntartás egyik eszközeként kezelik.

9. Adagok mérete

Az ázsiaiak szeretik a kisebb adagokat. Inkább többféle ételből esznek kevesebbet, hogy minél változatosabbá tudjanak tenni egy-egy étkezést.

Tanulmányok szerint az ételadagok egészen kicsi csökkentése is fogyást eredményez. Önkéntesekkel végeztek egy kísérletet, melynek során a résztvevők az ebéd adagjukat csökkentették, de ezenkívül egész nap azt ehettek, amit akartak. Mindegyikük 500 g-ot fogyott a következő 2 hétben. Ez a kísérlet azt is megcáfolta, hogy a kalóriacsökkentést későbbi túlevéssel kompenzáljuk.

8. Főzési technika

Az ázsiai éttermek gyakran az adott ország ízlése szerint készítik el a hagyományos ételeiket, ezért sokszor bő olajban sütik ki őket. Ez azonban nem minden esetben igaz. Az ázsiai konyhában is rengeteg olajban sült étel van, de nem ez a főzés leggyakoribb módja náluk, többnyire forralnak vagy párolnak.

7. Erjesztett ételek

Miso, kimcshi, nattó – néhány tipikus ázsiai erjesztett étel. Mivel tejsavval savanyítják őket, ezek az ételek természetes probiotikumok. Elősegítik a fogyást, különösen a zsigeri zsírokból, melyek a hason halmozódnak fel.

6. Tengergyümölcsei

Az ázsiai konyhát nem lehet elképzelni halak és tengergyümölcsei nélkül, melyek bővelkednek többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavakban. Ezek előnyösek az immunrendszerre, az érrendszerre és a szaporító szervrendszerre nézve.

Kutatók egy 3 héten át tartó kísérlet során kimutatták, hogy azonos étrend mellett azok, akik omega-3 kapszulát szedtek, 1,5 kg-mal többet fogytak, mint azok, akik placebót kaptak helyette.

5. Sok zöld

Az ázsiaiak ritkán esznek nagy adagokat, kivéve, ha zöldségekről, azon belül is zöld leveles zöldségekről van szó. Az ízesítés is fontos, a nyugati zöldséges ételek gyakran unalmasak az ázsiaiakhoz képest.

4. Hideg víz helyett tea

Az európaiakkal és amerikaiakkal ellentétben az ázsiaiak nem hideg vízzel, hanem meleg teával, legtöbbször zöld teával öblítik le az ételt. Egyesek szerint a hideg víz zsíros étellel kombinálva lelassítja az emésztést, emiatt elhízást okozhat.

3. Egészséges desszertek és rágcsálnivalók

Ázsiában nagy népszerűségnek örvendenek a rizsből, hínárból, vörösbabból, diófélékből, magvakból és gyümölcsökből készült édességek és desszertek. Ezek nyilván sokkal egészségesebbek, mint a chips vagy a keksz, amiket mi eszünk.

2. Gyaloglás

Meglepő módon ez a szokás a nagy népsűrűséghez kapcsolódik. A nagyvárosokban élők a tömegközlekedést használják autók helyett, kis lakásokban élnek olyan területeken, ahol elérhető közelségben van a bolt, a mosoda, ahova gyalog is el tudnak jutni.

Emiatt egy tipikus ázsiai jóval többet gyalogol, mint pl. egy amerikai, aki általában autóval közlekedik.

1. Mozgás és meditáció

A hagyományos ázsiai orvoslásban nagy figyelmet fordítanak a megelőzésre és a betegség gyökerének megszüntetésére, míg a nyugati orvoslás inkább a betegség következményeit kezeli. Ezért annyira elterjedt Ázsiában a meditáció, a tai chi és sok hasonló tevékenység, melyekkel a különböző betegség megelőzését segítik elő, pl. az elhízásét is.

betöltés...