Brilliáns kezdeményezés a nemek közti egyenlőtlenségek ellen: Egy spanyol iskolában házimunkát tanítanak a fiúknak

Vasalás, főzés, varrás – ezek az alapvető házimunkák, amiket a legtöbben otthon tanulunk meg. De teljesen más, mikor iskolai órák keretében oktatják őket azért, hogy a diákok – elsősorban a fiúk – egy olyan értékrendet alakíthassanak ki, melyben a nemek egyenlőek, és megszüntessék azokat a berögződéseket, melyek a házimunkák elvégzésével kapcsolatban bennük vannak. A spanyol Montecastelo iskola ezt tűzte ki célul a következő szlogen alatt: “Az egyenlőséget tettekkel tanuljuk.”

Házimunka nemre való tekintet nélkül

2018-ban a Vigo városában lévő iskola bejelentette, hogy tantárgyai közé beilleszti a háztartástant is. Az órák során a fiúkat tanítják meg az olyan feladatokra, mint a varrás, a főzés és más munkákra is, mint a villany- és vízszerelés, az ács- és kőműves munkák.

A tanárok és a szülők együttműködve tanítják a gyerekeket

A tanárok önkéntesen tanítják ezeket a tárgyakat, és néhány tanuló apukája is csatlakozott hozzájuk.

“Egy háztartás két ember feladata.”

Gabriel Bravo, az intézmény vezetője egy újságnak nyilatkozott a kezdeményezésről: “Nagyon hasznos megtanítani a diákjainknak ezeket a tevékenységeket, mert majd ha családot alapítanak, már kezdetektől részt tudnak venni a háztartási munkákban, hiszen megtanulják, hogy egy háztartás két ember feladata, mindegy, hogy a mosásról, a takarításról vagy a vasalásról van szó. Ez azt is lehetővé teszi majd számukra, hogy saját magukról jobban tudjanak gondoskodni otthon.”

Empátiával a nemek közti egyenlőség felé

Az ötlet akkor született meg, mikor az iskola vezetősége azon kezdett gondolkodni, hogyan tudnák diákjaikat a nemek közti egyenlőségre tanítani. A kezdeményezést ezután előadták a szülőknek és a diákoknak is. A szülőknek semmiféle aggályuk nem volt ezzel kapcsolatban, de a diákok kellemetlennek érezték, hogy vasalniuk és varrniuk kell majd.

Megtörni a sztereotípiákat

Azonban, mikor az órák elkezdődtek, a diákok kétségei is eltűntek. Rájöttek, hogy olyan egyszerű munkákról van szó, melyeket a nők és a férfiak is képesek elvégezni egyszerű lépések elsajátításával.

Életre szóló tanítás, amit sosem felejtenek el

“Sokaknak ez volt az első alkalom, hogy vasalót fogtak a kezükbe. Egyszerre volt mókás és építő jellegű. Minket eléggé meglepett, a szülők pedig nagyon boldogok.” – mondta Bravo.

betöltés...