Egy tanulmány szerint a mosogatás, sepregetés és a ruhák hajtogatása meghosszabbíthatja az életedet

Emlékezz vissza, hogy mikor gyerek voltál, semmit sem utáltál jobban, mint mosogatni és kitakarítani a szobádat. Ebben nincs semmi meglepő, hiszen a háztartási munkák a legkevésbé sem szórakoztatóak. Míg gyerekként bevethettünk különböző trükköket, hogy kihúzzuk magunkat alóluk, addig felnőttként már nem menekülhetünk a házimunkák elől. De nem is akarod többé elkerülni őket, ha megtudod, hogy a felmosással akár meg is hosszabbíthatod az életedet!

Itt van a hír, amire mindannyian vártunk: Nem kell erőn felül edzened nap mint nap ahhoz, hogy tovább élhess! Sokáig azt hittük, a házimunka nem elég ahhoz, hogy egészségesen tartson, de amerikai tudósok most bebizonyították ennek az ellenkezőjét. Még a legegyszerűbb munka is, mint pl. a ruhák összehajtogatása vagy a seprés segít abban, hogy tovább éljünk.

A vizsgálatot 6000 résztvevővel végezték, mindannyian 63-99 év közötti nők voltak. A napi fizikai tevékenységüket figyelték egy héten keresztül, majd orvosok 3 éven át követték az egészségi állapotuk alakulását.

Az eredmények szerint azoknál a nőknél, akik kb. 30 percet töltöttek könnyű fizikai munkával, mint pl. a ruhák összehajtogatása, 12\%-kal csökkent a halálozás veszélye azokhoz képest, akik szinte semennyit sem mozogtak. A halálozási ráta pedig még alacsonyabb volt azok körében, akik közepes vagy intenzív tempójú házimunkát végeztek 30 percen át. Az ő élettartamuk 39\%-kal lett hosszabb. A kutatók szerint ezek az eredmények függetlenek a nők életkorától, testsúlyától, kultúrájától.

Figyelemre méltó felfedezés, hogy az edzésnél jóval alacsonyabb intenzitású mozgásnak is vannak egészségre gyakorolt előnyei. Ahogy a kutatók mondják, jobb keveset mozogni, mint egyáltalán nem mozogni.

Bár a vizsgálat csak az idősebb korosztályba tartozó nőket elemezte, éppúgy érvényesek az eredményei a fiatalabbakra nézve is. Jó, ha egész életedben igazodsz ehhez!

BÓNUSZ: A mosogatás stresszlevezetésnek is kitűnő

Nagyon sok tanulmány állítja, hogy szoros kapcsolat van a stressz és a korai elhalálozás között. Ez pedig még egy okkal több arra, hogy rendszeresen végezz házimunkát. Kiderült, hogy azok, akik a mosogatást úgymond szívvel-lélekkel csinálják, tehát odafigyelnek a folyamat részleteire, mint a víz hőmérséklete vagy a mosogatószer illata, a lelkesedésüket 25\%-kal tudják növelni, míg a stressz szintjüket 27\%-kal képesek csökkenteni. Ez pedig nagyban hozzájárul az élettartam megnöveléséhez.

Fontos, hogy koncentrálj a folyamatra. Azok számára, akik nem figyelnek oda, és csak azért mosogatnak, mert muszáj, a házimunka nem tartogat egészségügyi előnyöket.

betöltés...