10 rejtélyes mentális zavar, amire agyunk képes

A statisztikák szerint a világon minden 4. ember küzd valamilyen mentális zavarral. Most a legszokatlanabb mentális betegségeket ismerheted meg, melyek ismételten emlékeztetnek arra, hogy az emberi agy mennyire rejtélyes és bonyolult szerkezet.

Quasimodo-szindróma

A Quasimodo-szindróma vagy testdiszmorfiás állapot egy rendkívül veszélyes mentális betegség, mikor a beteg a végletekig felnagyít vagy beképzel magának testi hibákat. Az ebben a betegségben szenvedők állandóan a tükörben ellenőrzik a testüket, és próbálnak olyan szöget találni, melyben a vélt testi hibáik kevésbé láthatók. Nem engedik fotózni magukat, rendkívüli mértékben ügyelnek a megjelenésükre, a párkapcsolataikban folyamatos problémákkal küzdenek, önbecsülésük alacsony, társaságban kényelmetlenül érzik magukat, félnek attól, hogy a hibájukat mások is észreveszik, és kinevetik őket.

Erotománia

A betegnek az a téveszméje, hogy egy magasabb státuszban lévő személlyel (pl. egy hírességgel) szerelmesek egymásba. A betegek azt képzelik, hogy imádójuk titkos jeleket és kódolt üzeneteket küld nekik a médián keresztül. Ezzel a betegséggel nagyon nehéz szembeszállni. Még akkor is, ha a feltételezett illető konkrétan nemet mond, az erotomán beteg ezt úgy értelmezi, hogy a híres személy ezzel a taktikával akarja titokban tartani kapcsolatukat a nyilvánosság előtt.

Capgras-szindróma

A beteg azt hiszi, hogy valamelyik hozzá közel álló embert vagy esetenként saját magát egy hasonmás helyettesíti. A beteg azt állítja, hogy az általa elkövetett rossz cselekedetekért nem ő, hanem a hasonmás a felelős. Ehhez a betegséghez gyakran társul skizofrénia is.

Fregoli-téveszme

A beteg ennél a szindrómánál azt hiszi, hogy a körülötte lévő családtagok vagy barátok tulajdonképpen álarcot viselő, rossz szándékú idegenek, akik hozzá közel állók bőrébe bújnak. A betegséget először 1927-ben azonosították, mikor egy fiatal lány azt hitte, hogy a színházból kifelé jövet két idegen üldözőbe vette olyan emberek képében, akiket korábban már ismert.

Adele-szindróma

Egy olyan kényszerképzet, melyben a szerelem kóros megszállottsággá válik. Az orvosok nemrég ismerték fel, hogy ez a mentális betegség komolyan veszélyezteti a beteg életét és egészségét, éppen úgy, mint az alkoholizmus, a játékszenvedély vagy a kleptománia.
A betegség tünetei hasonlóak a súlyos depresszióéhoz, de jóval veszélyesebbek annál. A betegek üldözik szerelmük tárgyát, ámítják magukat, hiú reményeket táplálnak, vakmerő dolgokat tesznek, feláldozzák magukat, elvesztik érdeklődésüket a világ iránt.

Kriptomnézia

Az emlékezéssel kapcsolatos rendellenesség, mikor a beteg nem képes visszaemlékezni arra, hogy egy bizonyos esemény a valóságban megtörtént-e vagy csak álmodta. Például nem tudja eldönteni, hogy ő maga írt egy verset vagy egyszerűen csak emlékezett arra, amit korábban olvasott. Más szóval nem emlékeznek az információ forrására, és nem tudják beazonosítani, hogy egy ötlet tőlük vagy másoktól származik-e. Sokszor társul hozzá az ún. “jamais vu” jelenség, ami éppen ellenkezője a deja vu-nek, mikor hirtelen azt érezzük, az adott pillanatot már átéltük valamikor korábban.

Alice Csodaországban-szindróma

Ez a betegség megváltoztatja a betegben a környező tárgyak és a tér érzékelését. Sokkal nagyobbnak vagy kisebbnek, közelebbinek vagy távolabbinak érzékelik őket a valóságosnál. A legnehezebb, mikor a beteg a saját testét érzékeli helytelenül, nincs tisztában annak méretével és formájával. Ennél a betegségnél sem a szem, sem más szervek nem károsodnak, kizárólag mentális problémáról van szó.

Obszesszív-kompulzív zavar

Kényszerbetegség, melyben a beteg nem tud megszabadulni különleges rituáléitól, melyekkel kontrollálni próbálja a környezetét. A beteg maga is tisztában van azzal, hogy abszurd módon cselekszik, ám ha nem tesz eleget a kényszereinek, elképesztő szorongás tör rá.

Parafrénia

A paranoiás téveszme és a nagyzási hóbort kombinációja, mikor a betegnek pszeudo-hallucinációi és valótlan emlékei vannak. A beteg magát tartja a világ irányítójának, meggyőződése, hogy isteni származású, halhatatlan, olyanokat állít magáról, mint pl. hogy nagy sikerű könyvek szerzője, melyeket álnév alatt írt. Az ilyen betegek nagyon arrogánsak és titkolózóak.

Többszörös személyiségzavar

Ritka mentális betegség, ami több különböző személyiségre osztja a beteg személyét, mintha több ember élne egyetlen testben. Ezek a személyiségek lehetnek különböző neműek, eltérő életkorúak, rendelkezhetnek a beteg személyiségétől teljesen eltérő jellemzőkkel, világlátással, intellektussal, sőt, akár még más betegségeik is lehetnek. A betegség kiváltója a gyermekkorban elszenvedett komoly érzelmi trauma. Hogy a gyermek pszichésen megvédje magát, elkezdi azt képzelni, hogy a rossz dolgok nem vele, hanem egy másik emberrel történnek, aki szintén az ő testében lakik.
A legérdekesebb eset ezzel a betegségekkel kapcsolatban az 1970-es évek végén történt Amerikában, amikor a nemi erőszakot elkövető Billy Milligant letartóztatták. Kiderült, hogy 24 különböző személyiség van a fejében. Az esetről könyv is született.

betöltés...