A pajzsmirigy betegség 7 tünete, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

A pajzsmirigy felelős azon hormonok előállításáért, amelyek szabályozzák az anyagcserét, a testhőmérsékletet és a pulzusszámot. Ha zavar lép fel a működésében, az súlyos következményekkel járhat a szervekre nézve: a májra, a belekre, a vesére, a reproduktív rendszerre, a szívre és még az agyra is.

Ma bemutatjuk a tünetek listáját, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha el akarod kerülni a súlyos egészségügyi problémákat!

Fáradtság és ingerlékenység

A pajzsmirigybetegség befolyásolhatja az energiaszintet és a hangulatot. A pajzsmirigy-túlműködés fáradtságot és erővesztést okoz, gyakran alvási problémákkal és ingerlékenységgel együtt.

A pulzusszám változása

A pajzsmirigyhormonok a test szinte minden szervére hatással vannak, és megváltoztathatják a pulzusszámot. A frissen megnyilvánuló pajzsmirigy rendellenességben szenvedő emberek észrevehetik, hogy a szívverésük gyakorisága kevesebb lett, mint általában, vagy éppen ellenkezőleg, jelentősen megnőtt.

Drámai fogyás vagy hízás

A drasztikus súlyváltozás a pajzsmirigybetegség egyik leggyakoribb tünete. A rövid idő alatt bekövetkezett súlynövekedés vagy csökkenés, a pajzsmirigyhormonok túl alacsony vagy túl magas szintjére utalhat.

Száraz bőr és törékeny körmök

A száraz, viszkető bőr is lehet a pajzsmirigy problémáinak jele. Hasonlóképpen, aggodalomra adhat okot, ha a körmeid törékenyek lesznek, szembetűnő függőleges vonalak jelennek meg a felület mentén.

Testhőmérséklet-szabályozási problémák

A pajzsmirigy betegség befolyásolhatja a szervezet azon képességét, hogy szabályozza a hőmérsékletét. Megfázás léphet fel, vagy fordítva, túlzott izzadást és hőhatást okozhat. Előfordulhat, hogy hidegrázást tapasztalsz, vagy éppen ellenkezőleg, túlzott izzadást, és a melegtől való viszolygást.

Nyaki duzzanat

A nyaki terület duzzanata vagy megnagyobbodása a pajzsmirigy problémáinak látható jele. Figyelj oda az ilyen tünetekre!

Izomfájdalom és görcsök

A pajzsmirigy alulműködés megnyilvánulásai között szerepelhetnek a test különböző részein fellépő fájdalmak. A legtöbb esetben ezek a tünetek az izmok duzzanatával vagy az idegeket nyomó daganattal társulnak.

Hogyan lehet ellenőrizni a pajzsmirigy működését otthon?

Bár a pajzsmirigy ellenőrzésének ez a módja messze nem tökéletes, könnyű megtenni és az egészségedre teljesen ártalmatlan. A 22:00 és 00:00 közötti időszakban 5\% -os jódoldattal rajzolj fel egy jódrácsot a csuklódra. Reggel ellenőrizd, hogy a jód még mindig ott van-e. Ha a háló eltűnt, az a jódhiány jele.

A fent említett tünetek önmagukban nem képezhetik a szilárd diagnózis alapját, mivel nagyon hasonlítanak bizonyos más betegségek tüneteire. Azonban, ha ezek közül bármelyiket tapasztalod, akkor semmiképpen ne hagyd figyelmen kívül a helyzetet – fordulj orvoshoz, és a lehető leghamarabb végeztess teljes kivizsgálást!

betöltés...