9 ok, amiért egy gyermek születése nem oldja meg a párkapcsolati problémákat

Világra hozni egy gyermeket egy kapcsolat megmentése érdekében nemcsak igazságtalan a csecsemő számára, de szinte biztos recept a szakításhoz is. Egy kapcsolat kemény munka, és a konfliktusok megoldása időt és energiát igényel. Ha még egy baba is képbe kerül, akkor az még több munkát, stresszt és őrült hormonokat eredményez a kapcsolatban. És nem oldja meg a megoldatlan konfliktusokat, csak fokozza.

Az 5percblog mélyebben belemerült a romantikus problémákkal küzdő újdonsült szülők mindennapi életébe, rámutatva, hogy a gyerekvállalás egy instabil kapcsolatban nem a legjobb megoldás.

1. Lehet, hogy a prioritásaitok nem azonosak.

Ha egy pár nem osztozik egyes prioritásokban, akkor valószínű, hogy vannak olyan problémáik, amelyek megakadályozzák a kapcsolatuk virágzását, és egy baba a dolgokat sokkal rosszabbá teheti. Ha a pár korábban nem működött csapatként, akkor nem valószínű, hogy egyként fognak gondoskodni egy csecsemőről. Akár azért, mert egyikük nem tervezte a gyermeket, vagy nem tudta, mennyi kemény munkát igényel a kicsi, ha egyikük nem látja azt, hogy a baba került az első helyre, a dolgok szétesésre vannak ítélve – és újabb tényezőkkel bővül majd a problémák listája..

2. Kevesebb időtök lesz beszélgetni és megoldani a dolgokat.

A problémákat kommunikáció útján lehet megoldani. Amikor egy csecsemő megérkezik, a párok csökkenést tapasztanak az együtt töltött idő mennyiségében. A baba nemcsak sok időt vesz igénybe, de mindig jelen is van. Az újdonsült szülők kevesebb lehetőséget kapnak a nehézségek kommunikálására és a megoldások együttes megkeresésére, így a még meg nem oldott problémák fokozódnak.

3. Ki fog alakulni egy olyan felfogás, hogy egyikőtök keményebben dolgozik, mint a másik.

Már nem csak magukért felelnek, és most van egy új kis emberük, akire vigyázniuk kell. A szülőknek a csecsemő gondozására és a számlák kifizetésére fordított odaadását és kemény munkáját egyenletesen kell elosztani. Ellenkező esetben az egyikük túlzottan lestrapáltnak és bosszúsnak érzi magát, ami a szakértők szerint csak további problémákat okoz.

4. Lehetnek nézeteltéréseitek a gyermeknevelés terén.

Mivel mindkét szülő különböző családból származik, és néha eltérő kulturális háttérrel rendelkeznek, sokszor más elképzelést és célokat tartanak szem előtt az ideális nevelésben. Lehet, hogy egyikük nem akar TV-t a házban, míg a másik úgy gondolja, hogy az stimulálhatja a csecsemőt. A kutatások megerősítik, hogy a szülői nevelés helyes formájával kapcsolatos nézeteltérések feltétlenül megjelennek, és ez további feszültséget hoz a kapcsolatba.

5. Az apa féltékeny lehet a babára.

Bár az anya és a gyermek közötti kapocs a legtöbb esetben rögtön a szülés után jelentkezik, az apa és a baba közötti kapocs kialakulása és ápolása időbe telik. Időközben a férfiak sokszor úgy érzik, minden figyelem és gondoskodás, amit korábban a párjuktól kaptak, az most az újszülöttre irányul. A tudósok elmagyarázzák, hogy ez feszültséget okozhat, mivel az apa kirekesztettnek érezheti magát és kissé féltékeny lehet a babára.

Végül is az újszülöttek az egyik legsebezhetőbb lények, és sok időt és erőfeszítést igényelnek. Ha az apa lenne a gyermek elsődleges gondozója, akkor az anya lenne az, aki kissé mellőzve érezné magát.

6. A családtagok nyomást gyakorolhatnak a kapcsolatra.

Nem mindenki szereti az anyósát, apósát, de amikor a családnak új tagja lesz, akkor ők és a többi családtag, mint például nagynénik, nagybácsik és unokatestvérek véleményt mondhatnak, hogy a szülők egyikének hogyan kellene gondoznia az újszülöttet. Ha túl tolakodóak, akkor nyíltan kifejezhetik rosszallásukat, ami stresszt jelenthet az újdonsült szülők számára, és vitákat generálhat köztük, különösen, ha a családok eltérő szülői értékekkel és prioritásokkal rendelkeznek.

7. Korlátozott időd vagy lehetőséged lesz a feltöltődésre.

Egy csecsemő az élete első heteiben még nem követ semmilyen napirendet. Mindkét szülő álmatlan éjszakákat, pelenkacseréket a park közepén és síró maratonokat élhet át. Mindketten rengeteg feszültséget halmozhatnak fel, ami türelmetlenség, ingerült viselkedés és veszekedés formájában távozik. Ezért kell a szülőknek megkísérelniük olyan napirend kidolgozását, amely lehetővé teszi számukra némi ’én idő’ eltöltését a pihenés, a stressz csökkentése és az energia újratöltése céljából. A tanulmányok azt mutatják, hogy ez hozzájárul a jó közérzethez.

8. A hormonok is nagy feszültséget okozhatnak.

Amikor egy nő terhes lesz és szül, olyan hormonok szabadulnak fel a szervezetében, amelyek miatt olyan állapotba kerül, amelyben mélyen sebezhetőnek érzi magát. Az újdonsült anya elkezd attól tartani, hogy élettársa el fogja hagyni őt és a babát, ami arra készteti őt, hogy nagyobb kontrollt gyakoroljon felette, ez pedig még inkább árthat a kapcsolatnak.

9. Ha a kapcsolat mérgező, egy baba garanciát jelent a végtelen kapcsolatra a másik személlyel.

Amikor egy csecsemő megszületik, a szakítás nehezebbé válik, mert az már nemcsak a kapcsolatnak vetne véget, hanem egy családot is felbomlasztana. Ez különösen akkor aggasztó, ha az érintett emberek egyike bántalmazó. Ráadásul, még ha a kapcsolat véget is ért, ha van egy csecsemő is, akkor a két fél között mindig lesz valamilyen szükséges kapcsolat, amelyet fenn kell tartani.

Azok az emberek, akiknek nincsenek gyerekei, gyorsan folytathatják életüket a szakítás után. Ha azonban gyerekek is vannak a képben, továbbra is fognak találkozni egész életükben, mert a szülői feladatokon osztozni kell. Ezen határozottan el kell gondolkodni.

Gondolod, hogy egy csecsemő megmentheti a kapcsolatot, vagy határozottan nem? Szeretnénk elolvasni a véleményedet a hozzászólásokban!

betöltés...