10 dolog a baba gondozásával kapcsolatban, amit minden friss szülőnek meg kell tanulnia

Egy újszülött érkezése sok örömet és ugyanennyi felelősséget jelent. Az újdonsült szülők olyan kihívásokkal találják szemben magukat, mint az alváshiány, a baba megnyugtatása vagy megfelelő táplálása. Készülj fel az életedben bekövetkező drasztikus változásokra, és gondolj arra, hogy a babád édes gügyögése a legfőbb motiváció, hogy mindezt végig csináld!

1. Hogyan tartsd a babát

Amikor a kisbabát először adják a kezünkbe, azt sem tudjuk, hogyan kell tartani. A friss szülőkben mindig benne van a félelem, hogy ezt az apró, törékeny kis lényt rosszul fogják. Nagyon fontos, hogy megfelelően tartsd a babát.

A kisbabának a nyaka a legérzékenyebb része. Amikor felemeled, mindig tartsd a fejét az egyik kezeddel. Mivel önállóan képtelen tartani a fejét, a te feladatod erre mindig ügyelni. Egyik kezed legyen a feje, a másik a csípője alatt.

Az újszülött fején lévő lágy részekre is vigyáznod kell. Amennyire lehet, kerüld el ezek érintését. Hogy a legbiztosabban tartsd, és hogy a baba is a legnagyobb biztonságban érezze magát, mindig tartsd a mellkasod közelében.

2. Hogyan törődjön magával az anya az első 30 napban

A szülés utáni első 30 nap döntő fontosságú. Te és a baba is rengeteg mindenen mentek keresztül, hiszen ő életében először látja a világot. Ilyenkor nagyon fontos, hogy az anya törődjön magával, hogy a lehető legjobban tudjon foglalkozni a babával is.

Az újdonsült anyukáknak el szokták mondani, mennyire fontos, hogy megfelelően táplálkozzanak, főleg a szoptatás időszaka alatt. Az alvás a másik problémás kérdés. Ezzel kapcsolatban azt szokták tanácsolni, az anyuka akkor aludjon, amikor a baba is alszik, így megelőzheti a kialvatlanságot.

3. Hogyan pólyázd be a babát

Ha helyesen csinálod, a pólyázás lehet a kulcs a baba megnyugtatásához. Először hajtsd gyémánt alakba a pólyát. A felső csücskét hajtsd be, majd fektesd rá a babát. A pólya egyik oldalával takard be a baba mellkasát, a karja alatt helyezd el a pólya csücskét. Most fogd meg a pólya alsó csücskét, és hajtsd fel a baba lábaira, a csücskét hajtogasd be a vállai mögé. A pólya másik oldalát hajtsd a baba mellkasára, és hajtogasd be a baba alatt. Ha szépen bepólyáztad, emeld a mellkasodhoz. Mivel a baba most már jól érzi magát, gyorsan el is fog aludni.

4. Hogyan szoptasd a babát

A szoptatás nagyon fontos, főként az első napokban. Mivel az élete első napjaiban az anyatej az egyetlen tápláléka és tápanyagforrása a babának, addig kérdezősködj és kérj tanácsokat, míg nem sikerül teljesen elsajátítanod a szoptatás megfelelő technikáját.

A szoptatás egyszerű és magától értetődő dolognak tűnik, pedig sokszor nem az. Az anyukák sok nehézséggel találkozhatnak közben, mint a kevés tej, a baba túletetése vagy a mellet érintő fertőzések.

A baba szoptatás közbeni tartásának több módja van, ezek közül válaszd a számodra és a baba számára legkényelmesebbet. Ha a kicsi sokat alszik és számíthatsz rá, hogy szoptatás közben is elbóbiskol, csak csiklandozd meg kicsit a lábat, hogy ébren tartsd. Így biztosan nem fog üres hassal elaludni.

5. Hogyan büfiztesd, és hogyan éleszd újra a babát

A büfizés elengedhetetlen ahhoz, hogy a baba jól érezze magát, főleg az első hónapokban. Hatására enni és aludni is jobban fog. Hogy megbüfiztesd, tartsd a mellkasodon úgy, hogy az álla a válladon legyen. A fejét és a vállait támaszd meg a kezeddel. Finoman dörzsölgesd és ütögesd a hátát, míg nem sikerül a büfizés.

A másik módszer a büfiztetésre, ha arccal lefelé az öledbe fekteted. Miközben a lábaidon fekszik, az állát támaszd meg a kezeddel, a fejét emeld egy kissé feljebb, hogy a vér ne menjen a fejébe. Dörzsölgesd és finoman ütögesd a hátát, hogy büfizni tudjon.

Vészhelyzetben, ha azt veszed észre, hogy a baba fuldoklik, fektesd ugyanígy arccal lefelé az öledbe. Kezdd el nyomkodni a mellkasát két ujjaddal, egymás után 5-ször. Csináld addig, míg a baba el nem kezd köhögni. Közben ne feledd, hogy egy kisbaba nagyon törékeny, ezért ne fejts ki nagy erőt a mellkasának nyomása közben! A köhögés azt jelzi, hogy a megakadt falat vagy tárgy elmozdult a légutakból.

6. Hogyan masszírozd a babát

Általában azért masszírozzák az újszülötteket, hogy erősítsék a csontjaikat és izmaikat. A legfontosabb szabály, hogy se közvetlenül etetés előtt, se rögtön etetés után ne csináld! A masszázst így végezheted helyesen: fektesd a babát egy törölközőre, kényelmes helyre, pl. az ágyra, majd növényi olajjal kezdd el finoman dörzsölni. Kezdd a lábaival, majd folytasd a karjainál, a mellkasán, végül pedig a hátát masszírozd át.

A masszázs nyugtatólag hat a babára, de erősíti is. Ha mindennap csinálod, a kötődést is erősítheted köztetek.

7. Hogyan fürdesd

Az újdonsült szülőket a fürdetés többnyire félelemmel tölti el. Fontos tudni, hogy egy újszülött babának az első hetekben bőven elég, ha szivaccsal áttörölgeted. Ha a köldökcsonkja már leesett, akkor kezdheted el kádban fürdetni.

De ezt is csak alkalmanként csináld, a babát nem szükséges naponta megfürdetni. Mielőtt beleteszed, ellenőrizd a víz hőmérsékletét, és egy pillanatra se hagyd a kádban felügyelet nélkül!

8. Hogyan altasd el

Az első időszakban sok gondot okozhat a baba alvási rutinjának beállítása.

A sötét, kényelmes anyaméhből előbújó baba számára furcsa a külvilág. Az alvási szokásait a legjobban úgy alakíthatod ki, ha a fényekkel játszol. Szoktasd hozzá ahhoz, hogy nappal világos van, este pedig sötét. Napközben gondoskodj a fényekről, ha kell, hagyd felkapcsolva a villanyt, este pedig sötétítsd be a szobát. Így könnyebben érzékeli majd a különbséget nappal és éjszaka között.

Az alvó baba látványa biztosan lenyűgöz, és legszívesebben megdögönyöznéd vagy beszélnél hozzá, de ez nem lenne helyes. Ezzel azt jeleznéd a babának, hogy készen állsz a játékra, ezért ideje felébrednie. A szakértők azt javasolják, várd ki türelmesen, míg a baba alvási ritmusa teljesen kialakul.

9. Hogyan cserélj pelenkát

Nem kell hozzá atomtudósnak lenni, de elsőre erről nem leszel meggyőződve. A legtöbb szülő tart a pelenkázástól, amikor először fog neki.

A legfontosabb, hogy figyelj a köldökcsonkra, ha az még nem esett le! A köldökcsonk sose kerüljön a pelenka alá, a pelenka széle mindig alatta legyen. Ezt a területet semmiféle nyomó vagy szorító hatás nem érheti.

Az átázott pelenkával mindig elölről hátrafelé töröld le a babát, főleg kislányoknál, hogy elkerüld a fertőzést.

A baba bőrét mindig töröld szárazra, mielőtt az új pelenkát ráadnád. Ha pelenkakiütése van, gyakrabban ellenőrizd a pelenkáját, hogy a kiütés ne fokozódjon. A kiütés elleni kenőcs mindig legyen kéznél, így még idejében tudod kezelni a legapróbb pöttyöt is. Az illatosított szappanokat és pelenkákat kerüld, míg a kiütés teljesen el nem tűnt.

10. Hogyan alakítsd ki a kötődést a babával

Ehhez elég a bőrkontaktus, mikor a csupasz bőrötök érintkezik egymással. Ezt a szokást rögtön kezdd el a baba születése után. A másik fontos dolog, hogy nézz a baba szemébe, és így beszélj hozzá! Érteni ugyan nem fogja, amit mondasz neki, de enne mégis nagy jelentősége van.

Mivel a látása még nem tökéletes (csak 30 cm-re lát), menj hozzá közel, mosolyogj és beszélj hozzá. Énekelj, mondj mondókákat, masszírozd, különíts el időt kettőtöknek, amikor csak vele foglalkozol. A kezdetben kialakított kötődés hosszútávra szól.

betöltés...