Hogyan lehet ellenőrizni, hogy nyugtalan láb szindrómád van-e, és miért kell orvoshoz fordulnod, ha igen?

Ha valaha is volt furcsa érzés a lábaidban, amely nem hagy aludni éjszaka, ideje ellenőrizni, hogy nyugtalan láb szindrómád van-e. Annak ellenére, hogy nagyon bosszantó, ez nagyon gyakori is, és a világ népességének akár 15\%-át érinti. Ellenőrizd, hogy tapasztaltad-e valaha az alábbi figyelmeztető jeleket a lábaidban, amelyek soha nem engednek pihenni.

Azt szeretnénk, hogy vigyázz az egészségedre, és ellenőrizd, vannak-e olyan tüneteid, amelyek azt jelezhetik, hogy nyugtalan láb szindrómád van. Bónuszt is találsz a cikk végén.

1. Bizsergést és viszketést érzel a lábadban.

Furcsa viszketés és bizsergő érzés jelentkezik mélyen a lábakban. A karjaidban és akár a fejedben is érezheted.

Általában a test mindkét oldalát érinti, de néha az embereknek csak az egyik oldalán vannak furcsa érzései. Ez a tünet az életkorral romolhat is.

2. Húzódást és lüktetést tapasztalsz a lábadban.

A viszketés mellett húzódást, lüktetést és zsibbadást tapasztalhatsz a lábaidban és a karjaidban. Néhányan azt gondolják, hogy ezt egy intenzív edzés okozhatja, de a bosszantó érzés elhúzódik, és napról napra egyre idegesebbé tesz.

3. Kellemetlenséget érzel pihenés közben.

Azok a furcsa érzések, amelyeket fentebb leírtunk, általában akkor jelentkeznek, amikor pihensz. Alapvetően ezért nevezzük a szindrómát “nyugtalannak”.

Például lehet, hogy teszel egy hosszú sétát munkába menet, aztán a számítógép előtt kell ülnöd, és ekkor kezdődik az irritáló érzés.

4. Késztetést érzel a mozgásra.

Ha nyugtalan láb szindrómád van, az éjszakák rémálommá válhatnak. Lefekszel, fáradtnak érzed magad és készen állsz az alvásra, abban a pillanatban, hogy lefekszel, a kellemetlen érzés kezd megjelenni. A mozgás iránti késztetés minden viszketéssel és bizsergéssel csak növekszik.

Ezt a késztetést nem csak a lábaidban, hanem a karjaidban is érzed.

5. Megkönnyebbülést ad a mozgás.

Miután megtapasztaltad a mozgás iránti késztetést, megpróbálsz nem ülni vagy lefeküdni. Lehet, hogy fel akarsz állni és egy kicsit járni. E mozgást követően általában azonnal megkönnyebbülést érzel, de ez csak ideiglenes.

A nyugtalan láb szindrómában szenvedő emberek gyakran edzenek, még egy nehéz munkanap után is, olyan tevékenységeket végeznek, mint például futás, nyújtás, kerékpározás vagy jóga.

6. Azt veszed észre, hogy a tünetek az esti órákban súlyosbodnak.

A nap folyamán, miközben dolgozol, vagy más tevékenységet végzel, úgy érzed, teljesen rendben vagy. De abban a pillanatban, ahogy este hazaérsz, és megpróbálsz pihenni, akkor azonnal fájdalmat érezhetsz.

Kellemetlen érzéseket a nap folyamán is tapasztalhatsz, ülés közben, de este és kora éjszaka elviselhetetlennek érezheted.

7. Nem tudsz aludni, és éjszaka hányódsz és forgolódsz.

A nyugtalan láb szindróma álmatlanságot okozhat, mert megnehezíti az alvást, és mindig hányódsz és forgolódsz az ágyban. E betegség miatt az emberek nagyon álmosak, alacsony energiájúak, könnyen irritálhatók és depressziósak lehetnek. Emellett sokan alvás közben izomrángatódzást is tapasztalnak a végtagjukban.

Bónusz: Hogyan lehet enyhíteni a nyugtalan láb szindrómát

Van néhány dolog, amit megtehetsz a nyugtalan láb szindrómával járó kellemetlen érzések minimalizálása érdekében:

Ragaszkodj egy rendszeres alvási menetrendhez.
Masszírozd és nyújtsd a lábad izmait este.
Eddz minden nap. Ez akár séta vagy jóga is lehet.
Áztasd forró fürdőben, közvetlenül lefekvés előtt.
Meditálj.

Vannak ilyen tüneteid? Előfordult már, hogy észrevetted, hogy a lábaid soha nem pihennek? Kérjük, oszd meg velünk tapasztalataidat alább!

betöltés...