10 zavaró jel, hogy a szervezetednek vashiánya van

A vashiány, bár eleinte csak kellemetlenséget okoz, később súlyos állapottá alakulhat, amelyet vérszegénységnek hívnak. Mindennapi életünkben számos módon veszíthetünk vasat, ezért létfontosságú tudni, hogyan lehet ezt az állapotot megelőzni és kezelni.

Vashiány akkor fordul elő, amikor a testben nincs elegendő mennyiségű ásványi vas, amely felelős a hemoglobin előállításáért – a vörösvértestekben lévő fehérje, amely lehetővé teszi az oxigén szállítását a szervezetben. A hemoglobin hiánya miatt az izmok és a szövetek nem működnek hatékonyan, ami vérszegénységet eredményez.

Végeztünk némi kutatást az alacsony vasszint tüneteiről, hogy tájékoztathassunk téged és lehetővé tegyük számodra, hogy ellenőrizd őket.

1. Szokatlan fáradtság:

A fáradtság a vashiány nagyon gyakori tünete. Ennek oka az, hogy a testünkben nincs elegendő vas, hogy a vörösvértestekben hemoglobin nevű fehérje termelődjön, amely az oxigént a tüdőből a szervezet többi részébe viszi. Ha a testünkben nincs hemoglobin, akkor ez kevesebb oxigént biztosít az izmoknak és szöveteknek, ami fáradtságot eredményez. A fáradtságot mindennapi életünkben teljesen normálisnak tekintik, így néha nehezebb lehet megkülönböztetni a normál fáradtságot a vashiány tünetétől.

A vashiányban szenvedő emberek azonban a következőket is tapasztalják:

– Gyengeség
– Alacsony energiaszint
– Koncentrációs nehézség
– Kisebb mértékű termelékenység

2. Sápadt bőr:

A vörösvértestekben lévő hemoglobin adja az egészséges, rózsás színű bőrünket. Vashiány miatt az emberi test nem képes elegendő mennyiségű hemoglobint termelni, ami sápadt bőr kialakulásához vezet. Mindegy milyen a bőrszín, ha az ajkak, az íny, a kéz körmei és az alsó szemhéj belseje kevésbé vörös, mint általában, azt a vashiány okozhatja.

3. Légszomj/mellkasi fájdalom:

A légszomj vagy a mellkasi fájdalom, különösen valamilyen aktivitással együtt, a vashiány további tünete. Annak a ténynek köszönhetően, hogy a vörösvértestekben korlátozott a hemoglobinszint, a szervezet többi részében eloszlott oxigén is korlátozott, így testünk megpróbálja ezt kompenzálni és több oxigént termelni a szervek megfelelő működéséhez, ami légszomjhoz vezet.

4. Szédülés és fejfájás:

A vashiány fejfájást vagy migrént is okozhat. Ennek oka az a tény, hogy nem jut elég oxigén az agyba, ami az erek duzzanatát okozza, ami a fejfájáshoz vagy migrénhez vezető nyomást okozza.

Ezen túlmenően a vashiányos embereknél feledékenység és szédülés is előfordulhat. Amikor a hemoglobinszint csökken, vagy folyamatosan alacsony marad, a test kétségbeesetten szomjazik az oxigénre, ami ezeket a fizikai tüneteket okozza. A szédülést az agy oxigénhiánya okozza, vagy az alacsony vérnyomás, amely a szív és az erek rossz oxigénellátásának következménye.

5. Erős szívdobogás:

A szabálytalan szívverés, más néven szívdobogás lehet a vashiány egy másik tünete. Ennek oka az, hogy az alacsony hemoglobinszint azt jelenti, hogy a szívnek keményebben kell dolgoznia ahhoz, hogy oxigént szállítson a szervezet többi részébe. Ennek eredménye lehet a szapora szívverés vagy az az érzés, hogy szíved szokatlanul gyorsan ver. Szélsőséges esetekben ez szívelégtelenséghez vezethet. De ezek a tünetek általában később jelentkeznek, a vashiányos emberek különböző tünetektől szenvednek, mielőtt a szívdobogást megtapasztalják.

6. A haj és bőr károsodása:

A haj és a bőr a szervezet működése szempontjából másodlagos funkciót töltenek be. Ennek oka az, hogy testünk a korlátozott oxigéneloszlást a legfontosabb funkcióknak biztosítja, mint például a szerveknek és szöveteknek. Ha a bőr és a haj nem kap elegendő vasat, akkor száraz és törékeny lesz. A ferritin nevű fehérje hiányáról ismert, hogy ezeket a problémákat okozza, mivel elengedhetetlen a vas tárolásához és a test minden részéhez történő eljutásához. Az alacsony vastartalék növeli a hajhullás mértékét, különösen a nem a menopauza időszakában lévő nők esetében.

7. A nyelv és a száj duzzanata és fájdalma:

Egy pillantás a szánk belsejébe sokat elárulhat az egészségünkről. A vashiány az egyik ezek közül. Például, ha a nyelv duzzadtnak, gyulladtnak vagy elszíneződöttnek tűnik, ez a vashiány jele. A szervezetünkben van egy mioglobin nevű vas- és oxigénkötő fehérje, amely megtalálható a nyelv izomszövetében. Az alacsonyabb szintű mioglobin miatt a nyelv fájó, sima és duzzadt lehet. A vashiány szájszárazságot és fájó, piros berepedéseket okozhat a száj sarkában.

8. Törékeny körmök:

A törékeny körmök sokkal kevésbé gyakori tünete a vashiánynak, amely a vérszegénység későbbi szakaszaiban jelentkezik. Ezt az állapotot koilonychia-nak (vagy kanálkörömnek) hívják. A koilonychia egy körömbetegség, amelyben a köröm rendellenesen vékonyává válik és elveszíti domborúságát, lapossá vagy akár konkáv alakúvá válik. A korai szakaszban a körmök törékenyek lehetnek, és könnyen beszakadhatnak vagy törhetnek. Ez az állapot a köröm közepén kezd megjelenni, és a szélek felemelkednek, amitől köröm alakja egy kanálra fog hasonlítani

9. Nyugtalan lábak:

A vér alacsony vasszintje a dopamin csökkenéséhez vezethet, amely az agyunkban lévő olyan kémiai anyag, amely elengedhetetlen a mozgáshoz és kiválthatja a nyugtalan láb szindrómát. A dopamin hírvivőként működik az agy és az idegrendszer között, segítve az agyat a mozgás szabályozásában és koordinálásában.

Az idegsejtek károsodása esetén csökken az agyban a dopamin mennyisége, ami izomgörcsöket és akaratlan mozgásokat okoz. A dopamin szint a nap vége felé természetesen visszaesik, ami megmagyarázhatja, hogy miért súlyosabbak gyakran a nyugtalan láb szindróma tünetei este és éjszaka.

10. Hasi fájdalom és vér a vizeletben:

Az intravaszkuláris hemolízis, olyan vashiány okozta állapot, amelyben a vörösvértestek lebomlanak a véráramban, és felszabadítják a vasat, amely azután a vizeletbe kerül. Ez néha olyan embereknél fordul elő, akik intenzív testmozgást, főleg kocogást végeznek, ami a lábban lévő erek sérülését okozhatja.

A vashiány másodlagos jelei:

Ezek a tünetek általában ritkábbak, és más állapotokkal is összekapcsolhatók:

Szokatlan sóvárgás: Van egy olyan “pica“ nevű állapot, amelyben a betegnek szokatlan vágya van tápérték nélküli dolgok fogyasztására. Ezek lehetnek ártalmatlan dolgok, például a jég, azonban lehet, hogy néhány ember károsabb dolgokra vágyakozik, például száraz festékre, sárra vagy a különféle fémekre. Ez a rendellenesség általában átmeneti, és leginkább gyermekeknél és terhes nőknél fordul elő.

– Szorongás: A szorongás egy másik tünet, amely kapcsolható a vashiányhoz, de ez a tünet csak krónikus vérszegénységben szenvedő embereknél alakul ki. A vashiányos embereknél magasabb a pszichiátriai rendellenességek (különösen az ADHD) és a fejlődési rendellenességek aránya. Egyre több bizonyíték van arra, hogy a vashiány okozza ezeket a problémákat.

– Hideg kezek és lábak: A vérszegénységben szenvedő emberek végtagjaiban a legkisebb hőmérsékleti változás miatt is gyengül a keringés. Ennek eredményeként állandóan hideg a kezük és a lábuk. Nincs elegendő mennyiségű oxigén ahhoz, hogy a test fő szerveihez eljuthasson, és a végtagjaik elegendő oxigén nélkül maradnak, ami lehűti őket.

– Gyakori fertőzések: A szervezet számára nemcsak nehezebb ellenállni a fertőzéseknek, ha valaki vashiányban szenved, de a fertőzések leküzdése is nehezebb lehet. A vérszegénység a természetes immunitás és a sejtek által közvetített immunitás károsodásával jár, ezzel hozzájárulva a fertőzések fokozott kockázatához.

Ha úgy gondolod, hogy a vasszinted nem olyan, amilyennek lennie kell, akkor a legjobb, ha orvoshoz fordulsz, és ellenőrizteted a vasszintedet. De az is jó megoldás, ha vért adsz, ugyanis ilyenkor megvizsgálják a vér hemoglobinszintjét is.

Mindig konzultálj az orvosoddal, mielőtt vastartalmú étrendkiegészítőt kezdenél szedni, vagy éppen abba szeretnéd hagyni a szedését. Ő tanácsot adhat arról, hogy szükséged van-e rá, és ha igen, milyen dózisban.

Tapasztaltad valaha a fenti tüneteket? Ellenőriztetted, hogy van-e vashiányod? Oszd meg tapasztalataidat kommentben, és figyelmeztess másokat is!

betöltés...