Egy kutatás szerint a párod illata segíthet csökkenteni a stresszt

Sok lány szereti szagolgatni a párja ruháit. Nos, ha te nem rajongsz a párod pólójának viseléséért, csak szimatold meg azt. Nincs ebben semmi furcsa, mivel a partnered illata kiváló stresszoldó eszköz. Igen, az a képesség, hogy kevésbé érezd magadat stresszesnek mindig is kéznél volt.

Az alábbiakban megosztjuk veled ennek a tanulmánynak a váratlan és érdekes eredményeit. És miután elolvastad, kétség nélkül kölcsön is veheted a barátod kedvenc pulóverét. Még tudományosan is igazolhatod.

Egy kísérlet elvégzése

A vizsgálatban 96 nő vett részt, akik ingeket szagolgattak. A férfiaknak előre odaadták az ingeket, és arra kérték őket, hogy 24 órán keresztül viseljék dezodorok, parfümök vagy bármilyen más, illatos termék használata nélkül. Arra kérték őket, hogy ne egyenek semmit, ami megváltoztathatja az illatukat, és ne dohányozzanak.

Háromféle ing volt: az egyiket a nők párja viselte, a másikat egy idegen személy, és volt egy semleges ing, amelyet senki nem viselt. És mindegyik nőnek vakon adtak egyet, hogy szagolja meg. Aztán egy teszten is át kellett menniük, amely fokozta a stresszt. Nevezetesen egy ál-állásinterjún és egy mentális feladaton. Emellett nyálmintákat vettek tőlük, hogy megmérjék a testükben a kortizol (stresszhormon) szintjét, és kérdéseket tettek fel nekik, hogy milyen stresszesnek érzik magukat.

A felismerés jobb eredményekhez vezetett.

Kiderült, hogy azok a nők, akik a párjuk ingét szagolták meg, a teszt előtt és után is kevésbé voltak stresszesek, mint azok, akik egy idegen ingét szimatolták. Érdekes módon, annak ellenére, hogy megnövekedett a kortizol szintje azoknál, akik idegen inget kaptak, maguk a nők nem számoltak be arról, hogy stresszesnek érzik magukat.

Ugyanakkor azok, akik felismerték élettársuk illatát, még kevésbé voltak stresszesek. Ez a kutatóknak okot adott arra, hogy azt gondolják, hogy a partner illata, még távollétében is, erősebb hatást vált ki, ha tudjuk, hogy a ruhák vagy dolgok hozzá tartoznak.

Lehetséges okok

Ez valószínűleg egy evolúciós folyamat következménye. Az emberek féltek az idegenektől, különösen a férfiaktól. És egy idegen illata magasabb kortizol szintet eredményezhet és “küzdj vagy menekülj” válasz reakciót okozhat, még akkor is, ha nem tudjuk.

Mindkét irányban működik?

Feltételezzük, hogy a nőknek jobb a szaglásuk és nagyobb hatással is vannak rájuk a szagok. És jelenleg még nem végeztek vizsgálatokat arra vonatkozóan, hogy a férfiakra is nyugtatólag hat-e a párjuk illata. De van ok azt gondolni, hogy ez igaz lehet. Igen, valószínűleg soha nem fogsz látni olyan férfit, aki a barátnője felsőjét vagy pulóverét viseli. Sok férfi azonban szereti megszagolni a párja haját vagy az ágyban az ő térfelén aludni, mikor a párjuk nincs ott.

Szereted szimatolni a partnered ruháit? Érezted valaha nyugodtabbnak vagy békésebbnek magadat miután megszagoltad a partneredet? Írd meg tapasztalataidat és gondolataidat kommentben.

betöltés...