Hogyan szabadíthatod meg gyorsan gyermekedet az erős köhögéstől

A gyermekek tartós köhögése a hideg téli hónapokban szokásossá válhat. Szerencsére sok gyors és egyszerű recept létezik, amelyek pillanatok alatt enyhülést hozhatnak a kicsidnek. A hatékony italoktól és toroköblítőktől kezdve a borogatásokig és bedörzsölőkig mindenki találhat valamit, ami a gyermekének megfelelő, és bármikor felhasználhatja, amikor szükséges.

Az 5percblog törődik olvasói és családjuk egészségével, ezért alig várjuk, hogy bemutassuk ezeket a csodálatos recepteket. Ne felejtsd elmenteni őket!

1. Készíts hagymás-fokhagymás tejet.

Ez kissé durvának tűnhet, de a hagyma hatékonyan segíti a megfázás, köhögés, magas láz és torokfájás gyógyítását. Vágj apróra 3 kisebb fej vöröshagymát és egy fél fej fokhagymát, tedd bele egy liter tejbe, és melegítsd fel. Addig főzd a keveréket, amíg minden megpuhul, majd vedd le a tűzhelyről, és szűrd le. Tehetsz bele mézet is, hogy jobb legyen az íze.

2. Ananászlé

Az ananász tartalmaz egy bromelain nevű elemet, amely erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Az ananászlé csökkentheti a nyákot a torokban és enyhíti a köhögést. Ennek ellenére előfordulhat, hogy csak a lé önmagában nem elegendő ehhez. Ebben az esetben adhatsz egy kis mennyiségű gyömbért és mézet a léhez. E módszer használata előtt győződj meg arról, hogy gyermeked nem allergiás-e az ananászra.

3. Gyömbéres borogatás

Ezt a hatékony szert könnyű elkészíteni olyan összetevőkkel, amelyek általában minden háztartásban megtalálhatók. Össze kell keverni egy kevés lisztet, mézet és olívaolajat egy evőkanál őrölt gyömbérrel (vagy gyömbérporral). Tedd a keverék egy részét egy szalvétára, majd rögzítsd a gyermeked mellkasára. Lefekvés előtt 3 órával alkalmazd.

Figyelem: Az irritáció elkerülése érdekében ne használd ezt érzékeny bőrű gyermekeknél.

4. Kurkumás tej

A kurkumás tej egy természetes, Indiából származó megfázás és köhögés elleni gyógyír, amely antiszeptikus tulajdonságairól ismert. Elkészítéséhez fel kell melegíteni egy kis tejet, és hozzátenni egy kanál kurkumaport. Jól keverd össze, és lefekvés előtt add a gyermekednek.

5. Só a lábra

A láb melegítése is hozzájárulhat a köhögés megszüntetéséhez. Melegíts fel egy kis tengeri sót a mikrohullámú sütőben vagy egy serpenyőben – ne vidd túlzásba, a hőmérséklet legyen kellemes a gyermekednek, nem szabad égetnie a bőrét! Ezután vidd fel a gyermek lábára, és tegyél köré kötszert. Hagyd, hogy a só kihűljön, majd távolíts el mindent, és tedd vissza a meleg zoknit a lábára.

6. Készíts sós vizes toroköblítőt

A sós vizes gargarizálás ideiglenesen enyhíti a torokfájás tüneteit. Csak annyit kell tenned, hogy 1/4 – 1/2 teáskanál sót adsz egy pohár vízhez (lehetőleg langyos), és keverd el, hogy feloldódjon. A jobb eredmények érdekében egy teáskanál szódabikarbónát is hozzáadhatsz az oldathoz.

Tipp: jobb, ha ezt a toroköblítőt csak idősebb gyermekeknek adjuk, hogy biztosak legyünk benne, hogy nem nyelik le ezt a vizet, vagy fulladnak meg véletlenül.

7. Gőzfürdő

A gőzfürdő segíthet enyhíteni az éjszakai köhögést, mivel segít fellazítani a köhögést okozó nyákot és dugulást. Nyisd meg a forróvizet, csukd be a fürdőszoba ajtaját, és várd meg, amíg a szoba gőzölgő lesz. Akkor gyermeked készen áll a zuhanyozásra. A jobb eredmények érdekében néhány csepp eukaliptusz-olajat is hozzáadhatsz a zuhanygőzhöz.

8. Keverj össze banánt, vizet és mézet

Ez az orvosság képes csillapítani a hörghurutos köhögést. Először fel kell forralni egy kis vizet, majd meghámozni a banánt és pürésíteni. Tedd a pürét egy edénybe, és önts rá vizet. Hagyd ázni 30 percig. Ezután hagyd lehűlni a keveréket, és adj hozzá egy kanál mézet. Adj belőle gyermekednek 100 ml-t naponta négyszer.

9. Használj hideg-párásítót

Az olyan problémákat, mint a hörghurut, a megfázás és az influenza, lehet enyhíteni olyan párásító segítségével, amely ultra finom hűvös párát enged a levegőbe. A száraz levegő elősegítheti a fertőzések és vírusok terjedését, némi nedvesség viszont védelmet nyújt ellenük. Ezen felül tehetsz gyógyszert is a párásítóba, hogy a gyermek belélegezze, és jobb eredményeket érj el az eljárással.

Van saját otthoni gyógymódod, amelyet köhögés vagy megfázás gyógyítására használsz? Oszd meg tippjeidet kommentben!

betöltés...