8 betegség, amely eltérő módon érinti a férfiakat és a nőket

Noha a férfiak és a nők szenvedhetnek ugyanazon betegségekben, hasonló tünetekkel, ezekből a betegségekből néhány eltérő módon érinti őket. A nők néha még több tünetet érezhetnek, és egyes betegségek súlyosabban érinthetik a férfiakat. Ez is az egyik oka annak, hogy az élettartamuk eltérő, a nőké kissé hosszabb.

Az alábbiakban tájékoztatunk 8 betegségről, amelyek különböző módon érintik a férfiakat és a nőket.

1. Hajhullás

A férfiak nagyobb valószínűséggel veszítik el hajukat, ha öregszenek, mint a nők. A férfiak ugyanabban a mintában veszítik el a hajukat, a hajvonaluk egyre hátrébb és hátrébb halad. Sok férfi úgy veszíti el a haját, hogy egy nagy kopasz foltjuk lesz. Ennek oka az, hogy a férfiak tesztoszteronjának nagyobb hatása van a hajra. A tesztoszteron átalakul dihidrotesztoszteronná, amely egy olyan hormon, mely rövidebbé és vékonyabbá teszi a hajat.

2. Pattanások

A nők több pattanást tapasztalnak a menstruáció és menopauza idején, mivel hormonszintjükben zavar lesz. Mindkét nemnek lehet pattanása gyermekkortól felnőttkorig, de a férfiaknál általában hosszabb ideig tart, mivel több faggyút termelnek, amely a pattanásokért felelős olajos anyag.

3. Sclerosis multiplex

A sclerosis multiplex 2-3-szor gyakoribb nőknél, mint férfiaknál. A férfiaknál azonban ez gyakran súlyosabb, mint a nőknél. Progresszív formája, azaz a primer-progresszív sclerosis multiplex (PPMS) a férfiaknál nagyobb számban fordul elő, mint a nőknél.

4. Csontritkulás

A nőknél négyszer nagyobb valószínűséggel alakul ki csontritkulás, mint a férfiaknál. Az állapot leginkább az 50 éven felüli nőknél fordul elő. Ez azért történik, mert a nők csontjai könnyebbek és vékonyabbak, valamint azért is, mert hosszabb élettartamuk van.

5. Stroke (Szélütés)

Körülbelül 55 000-el több nőnek, mint férfinak, lesz stroke-ja. Évente több nő, mint férfi hal meg stroke-ban. Noha a férfiak és a nők ugyanazokat a stroke tüneteket érzik, a nők további és eltérő megnyilvánulásokat is érzékelhetnek, mint például: légzési nehézség, hallucinációk, ájulás, hányás, nyugtalanság, rohamok és csuklás.

6. Szívroham

A férfiak és a nők egyaránt tapasztalhatnak olyan mellkasi nyomást, amely olyan érzés, mintha egy elefánt ülne a mellkasukon, amikor szívrohamot kapnak. A nők azonban kaphatnak szívrohamot anélkül, hogy érzékelnék ezt a mellkasi nyomást. Ehelyett nyomást vagy fájdalmat érezhetnek a mellkas alsó részében vagy a has felső részében, illetve légszomjat, szédülést, ájulást és rendkívüli fáradtságot.

7. Depresszió és szorongás

A nőknél gyakrabban fordul elő depresszió és szorongás, mint a férfiaknál. Ez azért történik, mert a nők olyan dolgokat tapasztalnak meg, amelyeket a férfiak általában nem, például: nemi alapú sértéseket, társadalmi-gazdasági hátrányokat, jövedelmi egyenlőtlenségeket és alárendelt társadalmi státuszt.

Ezen kívül a nőknél előfordulnak a depresszió olyan típusai, amelyeket a férfiak soha nem fognak átélni. Például terhesség alatt, a szülés utáni időszakban, a menopauza idején és a menstruációs ciklusban.

8. Húgyúti fertőzés

A húgyúti fertőzések gyakrabban fordulnak elő nőknél, mint férfiaknál, mivel a nők húgycsöve rövidebb, és a baktériumoknak rövidebb távolságot kell megtenniük. Másrészről a betegség bonyolultabb a férfiaknál, mivel a fertőzések gyakran a vizeletáram blokkolásához kapcsolódnak, nem pedig a baktériumokhoz.

Tisztában voltál vele, hogy ez valóság? Melyik lepett meg legjobban?

betöltés...