15 tapintatlan dolog, amit egyes országokban nem ajánlott megtennünk

Egyes emberek esetében az utazás célja egy kis szünet tartása a munkahelyi stresszből, mások számára az, hogy új dolgokat tapasztaljanak és lássanak. Fontos azonban tudni, hogy amikor új helyet, új kultúrát, különböző embereket és egy egészen más életet látogatunk, vannak dolgok, amelyeket nem szabad megtennünk. Ha jó vendégek akarunk lenni, meg kell ismernünk a meglátogatott ország jellemző etikettjét.

Az új és a már tapasztalt utazóknak 15 olyan dologgal akarunk segíteni, amelyet nem szabad megtenni, remélve, hogy segít abban, hogy ne kerüljenek bajba, és nyugodtan élvezhessék a jól megérdemelt nyaralásukat!

1. Ne adj páros számú virágot Oroszországban.

Oroszországban, valamint számos kelet-európai országban a páros számú virág adása nagyon sértőnek és helytelennek tekinthető. Páros számot csak temetésekre visznek, tehát ha nem akarsz megbántani valakit, adj neki páratlan számú virágot!

2. Kerüld a szemkontaktust Kínában.

Kínában a szemkontaktust a másik személy iránti tiszteletlenség jeleként tekintik. A kínai emberek ezt csak akkor csinálják, ha mérgesek valakire, tehát ha jóban akarsz lenni az illetővel – inkább kerüld el.

3. Semmilyen módon ne légy tiszteletlen a Thaiföldön uralkodó királyi családdal.

Még a róluk való viccelődés miatt is bajba kerülhetsz. Ráadásul, ha rálépsz a királyi család valamely tagját ábrázoló pénzre, az bűncselekménynek számít, és úgy is fognak bánni veled, mint egy bűnözővel.

4. Ne beszélj a templomba járásról Norvégiában.

Ne kérdezd meg az embereket, hogy járnak-e templomba. Norvégiában a lakosságnak csak nagyon kis része jár templomba, tehát ezt a témát felhozni udvariatlanságnak tűnhet, és jobb, ha nem beszélsz róla.

5. Ne viselj cipőt az indiai templomokban vagy otthonokban.

Amikor belépsz egy templomba vagy valaki otthonába, le kell venned a cipődet.

6. Ne kívánj előre boldog születésnapot valakinek Németországban.

A németek babonásak ezzel kapcsolatban, mert úgy vélik, hogy a dolgok rosszra fordulhatnak, ha azt mondják, hogy nem fognak. Tehát, ha egy németnek előre boldog születésnapot kívánsz, akkor félhet a szerencsétlenségtől.

7. Ne csókolózz az Egyesült Arab Emírségekben

A szeretet nyilvános kimutatását nemcsak elítélik az Egyesült Arab Emírségekben, de bajba is juthatsz miatta. Javasoljuk tehát, hogy kerüld el. Egyiptom és Szaúd-Arábia is azon országok közé tartozik, ahol szintén nem szeretik az ilyet.

8. Szingapúrban nem engedélyezettek a háziállatok.

Ez fontos! Néhány „veszélyes” kutyafajta, például a pitbull, akita, tosa és néhány más, Szingapúrban nem engedélyezett. Más kutyafajták igen – de nagyon, nagyon szigorú és időérzékeny szabályok vannak róluk. Tehát, ha a kutyáddal szeretnéd beutazni a világot, Szingapúr nem biztos, hogy a legjobb hely.

9. Tilos a szabálytalan gyalogosközlekedés Amerikában

A szabálytalan átkelés az Egyesült Államokban illegális, még akkor is, ha az út teljesen üres. Vigyázz, nehogy bajba kerülj, és használd a zebrákat.

10. Sose egyél csak egy fogást egy francia étteremben.

Csakúgy, mint a nyelvükre, a francia emberek a konyhájukra is büszkék. Számukra tehát az, hogy egy étteremben csak egy fogást rendelsz, illetlenségnek számít. Ezen túlmenően, ha ételt hagysz a tányéron, az nagyon sértő lehet a séf számára, tehát ahelyett, hogy ezt tennéd, egyszerűen csak küldd vissza.

11. Ne adj éles tárgyakat ajándékba Svájcban.

Éles tárgyak ajándékba adása Svájcban (csakúgy mint Németországban, Brazíliában és Egyiptomban) rossz ajándék-etikettnek, valamint a kapcsolat vagy barátság végének tekinthető. A megoldás erre az, ha egy érmét ragasztasz celluxszal a késre, így az ajándék átvevője visszaadhatja neked az érmét fizetségként.

12. Ne keverd össze az új-zélandiakat az ausztrálokkal.

Az új-zélandi emberek nagyon ingerültek és mérgesek lesznek rád, ha ausztrálnak hívod őket, tehát légy nagyon óvatos!

13. Soha ne egyél kézzel Chilében.

Chilében nagyon nagy illetlenségnek számít, ha valaki nyilvános helyen kézzel eszik, és igen, ez a sült krumplira is vonatkozik! Egy másik nagyon fontos dolog, amelyet tudni kell a chilei étkezési etikettről, hogy mindig az asztal fölött kell tartani a kezünket, miközben a csuklónk a szélén nyugszik.

14. Ne állj Japánban a mozgólépcső rossz oldalán.

A mozgólépcső-illemtan nagyon trükkös Japánban. Ha nem akarod bosszantani a helyi embereket, akkor jó, ha tudod, hogy Oszakában a mozgólépcső jobb oldalán kell tartózkodnod, Tokióban pedig a bal oldalon kell lenned.

15. Ne tegyél ’OK’ kézmozdulatot Brazíliában.

Amerikában az OK kézmozdulat ártalmatlan, Brazíliában azonban ez a középső ujjal történő bemutatásnak felel meg, ezért magától értetődik, hogy a helyi emberek előtt nem szabad ilyet csinálni.

Milyen más dolgokat nem szabad tennünk különböző országokban? Ha van ismereted és tapasztalatod, kérjük, oszd meg velünk!

betöltés...