A tudósok azt állítják, hogy a legidősebb gyermek a legokosabb az összes testvér közül, és itt van, mit jelent ez a szülők számára

Sok családban az idősebb testvérek általában kivételes értelemmel és tehetséggel rendelkeznek. Vegyük tökéletes példának Alec Baldwin-t, Francis Edward Bache-t és akár a híres Dr. Spock-ot is. A tudósok azt sugallják, hogy születési sorrendünknek és gyermekeink születési sorrendjének sok köze van az intelligenciánkhoz és más képességeinkhez!

Az 5percblog mindig a tudás támogatója, főleg amikor hiányosságaink és tehetségeink jobb megértéséről van szó. Itt van egy cikk, amely magával ragadja a figyelmedet, még akkor is, ha te magad nem idősebb testvér vagy.

Honnan tudjuk ezt?

A 2017. évben az Edinburgh-i Egyetemen végzett kutatások feltárták az azonos szülőtől származó testvérek IQ-tesztjeinek tanulmányait, amelyek kimutatták, hogy a szülőktől származó mentális stimuláció miatt az idősebb testvérek magasabb szintű gondolkodási képességet mutatnak. A testvérek érzelmi fejlődésének tesztelésekor szinte nem volt különbség.
A kutatók több mint 5000 testvért követtek, születésüktől 14 éves korig. Kétévente ezeknek a gyerekeknek különféle módszerekkel vizsgálták meg az IQ-ját, és kimutatták, hogy azok minden következő életkorban jobban teljesítenek.

Mi a „születési sorrend hatás”?

Meri Wellace szerint a születési sorrend óriási hatással van az elsőszülöttekre, a második és középső gyermekekre. Míg az elsőszülöttek intellektuálisan fejlettebbek, küzdhetnek a szülői nyomással, hogy tökéletesek legyenek. A másodiknak született gyerekeknél a szülők általában hajlamosak arra, hogy kevesebb figyelmet fordítsanak az eredményeikre – tehát örülnek a jóváhagyásnak. És a középső gyermekek gyakran magányosnak és „kiszorítottnak” érzik magukat, tehát a szülőknek gondoskodniuk kell arról, hogy elegendő időt töltsenek velük.

Hogyan járulnak hozzá a szülők?

Az első gyermekükkel a szülők gyakran érzelmi és szellemi szempontból is sikereket akarnak elérni, szinte úgy, mintha valamiféle versenyt futnának, ahol a cél, hogy ők neveljék fel a legtökéletesebb gyereket. Kombinálva ezt a gyermekneveléssel kapcsolatos ismeretek hiányával, végül lesz egy olyan gyermekük, akit a szülei bombáznak a figyelmükkel és az ösztönzésükkel, hogy az elképzeléseikből valamit megvalósítson. Az elsőszülöttek általában ennek a nyomásnak a hatására érnek el sikereket és fejlődnek jobban intellektuálisan.

Hogyan járulnak hozzá a testvérek?

Miután az elsőszülött „a gyerekek egyike” lesz, és nem csak a család egyetlen gyermeke, ez olyan módon befolyásolhatja őt, hogy gyorsabban fog érni. Mivel a gyermek édesanyja az újszülöttel foglalkozik, az elsőszülött gyakran mellőzöttnek érzi magát, és úgy próbálja kivívni a szülei elismerését, hogy segít a fiatalabb testvére gondozásában. Ez ahhoz vezet, hogy ezek a gyermekek nagyon fiatalon elsajátítják a szülői felelősséget, és ezt általában a család támogatja. Ez az oka annak, hogy a legidősebb gyermek okosabbá és korához képest igazán éretté válik.

Hogyan lehet ezt megváltoztatni?

Mivel a tudományos és szellemi sikert közvetlenül befolyásolja a szülői figyelem és szeretet, el kell ismernünk, hogy azok a gyerekek, akiknek hiányzik a szülői interakció és hiányzik a szüleikkel töltött idő, alacsonyabb képességekkel bírnak, különösen a tanulás és az IQ szempontjából.

Hogyan lehet ezt alkalmazni?

Ha ismerjük a szülői képességeink tudatalatti hibáit, akkor megjósolhatjuk az eredményt. De még inkább, ezt a tudást be tudjuk építeni a mindennapi szülői forgatókönyvekbe. Kezdhetjük azzal, hogy nem helyezünk túl nagy nyomást az elsőszülöttre, és egyenletesen osztjuk meg a figyelmet gyermekeink között. Ezenkívül a nyílt beszélgetések és a bizalom, valamint a szülői tekintély segítenek fenntartani a virágzó kapcsolatot, és szilárd alapot teremtenek gyermekeid számára a gyermekkorból a felnőttkorba való lépéshez.

Milyen különleges tulajdonságokat látsz testvéreidben vagy gyermekeidben? Támogatja-e a mindennapi életed ezen tudósok megállapításait? Mindenképpen oszd meg velünk gondolataidat kommentben!

betöltés...