8 élelmiszer, amelyre mindig érdemes plusz pénzt költeni

Az étel, amelyet minden nap eszünk, befolyásolja az egészségünket. És ezért a helyes táplálkozási döntések nélkülözhetetlenek az egészséges életmódhoz. Még akkor is, ha pénzt akarsz spórolni, néhány dolog megéri a plusz pénzt. Az ételekre való túlköltekezés nem azt jelenti, hogy kaviárt és pezsgőt vásárolunk, hanem azt, hogy magasabb árat kell fizetni a jobb minőségű és táplálóbb termékekért.

Úgy döntöttünk, hogy kitaláljuk, mely elemekre érdemes egy kicsit többet költeni, hogy bűntudat nélküli vásárlós napod legyen.

1. Friss és jobb minőségű hús

Ha kényeztetni szeretnéd magadat, egy minőségi húsdarab mindig jó ötlet. Igaz, hogy többet kell fizetned a jobb húsért, de ízletesebb és egészségesebb is. És az olcsó húsba néha sós vizet fecskendeznek, így az eladó többet számíthat fel kevesebb termékért.

A hús kiválasztásakor keress egy szép friss darabot, amely szilárd, száraz és tiszta piros színű. A garantált lédús steak és a finomabb íz érdekében pedig válassz egy zsíros és „erezett” darabot.

2. Csokoládé

Az olcsó csokoládé többnyire cukor, zsír és adalékanyagok, minimális kakaóvajjal. Ezért az íze és a textúrája nem olyan jó, és a csokoládé nem olvad el megfelelően a szádban. Ha csokoládét vásárolsz, válassz sötét, alacsony cukortartalmút. Ez többe kerül, de egészségesebb, és a szervezetednek biztosít néhány igazán szükséges antioxidánst.

3. Friss gyümölcsök és zöldségek

Nem kell elkezdened csak ökológiai termékeket vásárolni, de ami a gyümölcsöket és zöldségeket illeti, nagyon kár lenne, ha nem aknáznád ki teljes mértékben a természet előnyeit. Egyes élelmiszerek, mint például a szamóca, az őszibarack és a spenót, tele lehetnek rovarirtószer-maradékokkal, tehát ez a fő oka annak, hogy megéri a plusz pénzt, hogy organikus dolgokat vásárolj.
Amellett, hogy az ökológiai gyümölcsök és zöldségek egészségesebbek és táplálóbbak, jobb ízűek is.

4. Vadon fogott lazac

Ha előnyökről és tápanyagokról van szó, akkor néhány vadon fogott lazaccal nem lőhetsz mellé. A tenyésztett lazachoz képest a vadon élő lazac több ásványi anyagot tartalmaz, köztük káliumot, vasat és cinket, valamint kevesebb zsírt, ami kevesebb kalóriát jelent.

Kicsit többet kell fizetni a fenntartható halakért, de a vadon fogott lazac jobb ízű. Nem telített antibiotikumokkal vagy hormonokkal, kevesebb vegyszert, színezékeket és kevesebb allergént tartalmaz.

5. Extra szűz olívaolaj

Amikor legközelebb a szupermarketben tartózkodsz, fontold meg az extra szűz olívaolaj vásárlását. Kicsit drágább, de ez a legmagasabb minőségű olívaolaj, amit megvehetsz, és tényleg sokat számít.

Az extraszűz olívaolajat egészségesebbnek tekintik, mivel nem dolgozzák fel és nem kezelik vegyi anyagokkal, illetve több vitamint és ásványi anyagokat tartalmaz. Az olajbogyó íze intenzívebb az extraszűz olívaolajban, így valóban megkapod az ízt, amelyért kifizeted a plusz pénzt.

6. Görög joghurt

A görög joghurt ára kétszerese lehet a szokásos joghurt árának, de sűrűbb és krémesebb. Ezenkívül kevesebb cukrot és szinte kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint a szokásos joghurt, így hosszabb ideig biztosít teltségérzetet.

A benne lévő tápanyagoknak köszönhetően a görög joghurt fogyasztása pozitív hatással lehet az egészségre, mivel javíthatja a csontok és a bél egészségét, csökkentheti a vérnyomást és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

7. Nyers méz

Ha megnézed az élelmiszerbolt polcán lévő összes mézet, akkor észreveheted, hogy az árak nagyon különbözőek lehetnek attól függően, hogy nyers vagy normál-e. A nyers méz drágább, és nem dolgozzák fel vagy pasztőrözik, tehát sokféle tápanyagot tartalmaz, beleértve az aminosavakat, ásványi anyagokat, vitaminokat és enzimeket.

Az íz, a minőség és a lenyűgöző egészségügyi előnyök, ideértve a szívbetegség és a rák kockázatának csökkentését is, megéri a néhány extra forintot.

8. Ültetvény-kávé

Ha egyetlen reggelt sem tudsz elképzelni egy csésze kávé nélkül, akkor ki kell próbálnod valami különlegeset, például az ültetvény-kávét. Ez a fajta kávé ízletesebbnek tekinthető, mivel a babot ugyanabból a gazdaságból vagy régióból kézzel szedik.

Az ültetvény-kávé drágább, mivel szezonális, de megéri a plusz pénzt, azok számára, akik szeretnék megkóstolni a kávét a lehető legtisztább formában. Idd feketén, tej és cukor nélkül, hogy megtapasztalhasd annak egyedi ízét.

Mely termékek vannak a felvágós listádon? Oszd meg velünk gondolataidat a hozzászólásokban!

betöltés...