10 dolog, amivel jobb felhagyni, ha gazdagabb akarsz lenni

Mindenki a saját útját járja a boldoguláshoz. Néhányan elég szemfülesek ahhoz, hogy még mások előtt meglássák egy befektetésben a lehetőséget, vannak, akik keményebb munkával próbálnak meg több pénzt keresni. Azokban, akik folyamatosan jómódban élnek, van valami közös, mint ahogyan azokban is, akik néha szerencsések ugyan és akik sokat dolgoznak, de mégis elkövetnek hibákat, ezért nem tudnak félretenni.

A kutató Tom Corley górcső alá vette a gazdagok és a szerényebben élők szokásait. Mindkét csoport tagjait 5 éven át tanulmányozta, és érdekes következtetésekre jutott.

Az ő kutatásai alapján most elmondjuk, mi az a 10 dolog, amivel rögtön fel kell hagynod ahhoz, hogy jobb módban élj!

1. Nem kötsz új ismeretségeket

A gazdagok szeretnek új embereket megismerni, legalábbis 68\%-uk azt vallotta, hogy számára fontos az ismerkedés. A szegényeknek azonban csak 11\%-a gondolta ugyanígy. Az anyagi biztonságban élők nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy jó benyomást keltsenek másokban, és ezt fenn is tudják tartani. Például arról sem feledkeznek meg, hogy ismerőseiknek átadják jókívánságaikat a jeles napokon.

2. Hiszel a sorsban

Nagyon ritkán bízhatsz a szerencsében vagy a sorsban, de legfeljebb csak akkor, ha a piros és a kék szoknyád között kell éppen választanod. Az igazán fontos dolgokban a gazdagok saját maguk hoznak döntéseket. A szegények 90\%-ban a sorsot és a balszerencséjüket teszik felelőssé, vagy más olyan tényezőket, melyekre nincsen hatásuk. Hogy javítsák az anyagi helyzetüket, inkább lottót vesznek, mintsem fejlesszék magukat.

3. Utálod a munkádat

“Imádom a munkámat!” – mondja a jómódban élő emberek 85\%-a. A szegények azonban inkább csak a munkájuk árnyoldalait látják. Ezzel a hozzáállással pedig elég nehéz növelni a jövedelmet. Ha nem szereted a munkádat, válts és ne nyafogj!

4. Nem foglalkozol az egészségeddel

A gazdag emberek nagy figyelmet és sok időt szentelnek az egészségüknek. Rendszeresen járnak orvosi ellenőrzésre, egészséges életmódot folytatnak és sportolnak (76\%-uk négyszer egy héten). Étrendjük kiegyensúlyozott, és nincsenek káros szokásaik. Az alacsony jövedelműeknek azonban csak 13\%-a lát összefüggést az egészség és a siker között.

5. Nem vállalsz kockázatot

A szegényeknek csupán 6\%-a hajlandó kockázatot vállalni a jobb anyagi helyzet érdekében. A gazdagoknál azonban több mint 50\% azoknak az aránya, akik nem riadnak vissza a kockázattól. Mi több, a gazdagok jelentős része életében már egyszer vállalt úgy kockázatot, hogy nagy veszteség lett a vége, de mindig megpróbáltak inkább előrehaladni, mintsem benne ragadni a pácban.

6. Valóságshow-kat nézel

A szegények 78\%-a imádja a valóságshow-kat, melyek mások magánéletébe engednek bepillantást. A gazdagoknak azonban csak 6\%-a néz ilyen műsorokat. Fontos megemlíteni azt is, hogy a gazdagok többsége egyáltalán nem szeret tévét nézni, nagy részük napi kevesebb mint 1 órát szán erre az idejéből. Ugyanez vonatkozik az internetre is. A sikeres emberek kevesebb mint 1 órát neteznek, hacsak nem a munkájukat végzik.

7. Keveset olvasol

“Ha nem olvasol, nem is gondolkodsz.” – mondta Dosztojevszkij, és a gazdagok 88\%-a egyetért vele. Ők sok könyvet olvasnak az önfejlesztésről, a szakmájukról vagy történelmi könyveket vesznek a kezükbe, naponta legalább 30 percre. A szegényeknek azonban csupán 2\%-a fordít ennyi időt az olvasásra.

8. Későn kelsz

A magas jövedelemmel rendelkező üzletemberek több mint fele legalább 3 órával munkakezdés előtt felkel. Ez kb. hajnali 5 órát jelent. Reggelente megtervezik a napi teendőiket, még dolgoznak a projektjeiken vagy sportolnak. Sok sikeres ember a napot 10-15 perc meditálással indítja, vagy egyszerűen csak csendben marad és gondolkodik. A korán kelés nem egyenlő a kevés alvással. A gazdagok 89\%-a 7-8 órát alszik, este 9-10 körül fekszik le.

9. Mérgező emberekkel tartod a kapcsolatot

Az anyagi problémákkal küzdők 96\%-a imád pletykálni mások, vagy panaszkodni a saját életéről. A sikeres emberek azonban olyanokkal kommunikálnak, akik nem negatívak, hanem inspirálólag hatnak rájuk. Könnyedén szerezhetsz magadnak te is ilyen ismerősöket, ha eljársz kulturális rendezvényekre, önkéntes munkát végzel, vagy tagja leszel valamilyen nonprofit szervezetnek. Amíg pedig nincs olyan ember, aki megérdemelné, hogy rááldozd az idődet, legyél inkább egyedül.

10. Túl sokat költesz

A legtöbb szegény több pénzt költ, mint amennyit keres. Biztosan te is ismersz olyat, aki drága autót, telefont és más holmikat vásárol hitelre, miközben nem engedheti meg magának, és igazán szüksége sincs rá. A gazdagok azonban többnyire ragaszkodnak a vagyonuk következő beosztásához:

  • 20\% megtakarítás.
  • 25\% lakbér vagy jelzálog.
  • 15\% élelmiszer.
  • 10\% szórakozás.
  • 5\% autófenntartás.
  • A fennmaradó összeget pedig olyan dolgokra fordítják, mint a ruhavásárlás, az oktatás, a gyógyszerek megvásárlása.

BÓNUSZ: Hogyan találd meg a szenvedélyed

Miután Tom Corley elvégezte a kutatást, arra jutott, hogy a gazdagok elsősorban azért sikeresek, mert azzal foglalkoznak, amit szeretnek, és tulajdonképpen a szenvedélyüket tették bevételi forrássá. Ha te még mindig keresgélsz, és nem tudod, mihez lenne igazán kedved, a következő módszer segíthet:

  • Írd össze azokat a dolgokat, amikkel szívesen töltöd az idődet. Elsősorban az olyan tevékenységekre koncentrálj, melyekhez valamilyen képességedre is szükség van.
  • Most válassz ki 10 olyat, amit a többinél jobban szeretsz csinálni. Értékeld őket 1-10-ig, állítsd őket sorrendbe. Amelyiknek a legtöbb pontot adtad, az az a tevékenység, amit nemcsak szeretsz csinálni, de kifejezetten boldoggá is tesz.
  • Most osztályozd a 10-es listádon szereplő tevékenységeket aszerint, hogy melyikből lehetne bevételi forrás. Például számold ki, hány sálat tudnál megkötni egy hónapban, és mennyiért tudnád eladni őket.
  • Ezután pontozd az összeset. A legmagasabb pontszámú tevékenység az, ami az új életcélod lehet!
betöltés...