9 táplálkozási hiba, ami elhízást okoz

Az elhízás járvány, és mindannyian el akarjuk kerülni. Ha felszedtél néhány nemkívánatos kilót, és azonnal meg akarsz szabadulni tőlük, könnyen követhetsz el hibákat. Túlzott lelkesedésünkben és az internetet elárasztó félrevezető információk miatt nagyon valószínű, hogy tudattalanul hibákat követünk el, mint például rossz gyakorlatok elvégzése vagy rossz dolgok elfogyasztása.

Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb étkezési hibákat, hogy ne kövesd el őket az ebédlőasztalnál.

1. Azt gondoljuk, hogy minden kalória egyenlő

Nem minden kalória egyenlő, vannak jók és vannak rosszak is. A zöldségek fogyasztásából bevitt kalóriák jók, de azok, melyek egy óriás hamburgerből származnak, rosszak. Ennek oka az, hogy a test által felszabadított inzulin mennyisége inkább függ az elfogyasztott kalória típusától, mint az elfogyasztott kalória mennyiségétől.

2. Csak alacsony zsírtartalmú vagy diétás ételeket választunk

A feldolgozott, alacsony zsírtartalmú vagy „diétás” ételeket gyakran tekintik ideális választásnak a fogyókúra során, de ez nem mindig igaz. Sok ilyen, úgynevezett egészséges élelmiszer gyakran tele van cukorral, hogy javítsák az ízüket.

Ezért ahelyett, hogy jól laknál tőlük, az alacsony zsírtartalmú ételek valószínűleg éhesebbé tesznek, és még többet fogsz enni. Egészségesebb ehelyett tápláló, minimálisan feldolgozott élelmiszereket választani.

3. Nem fogyasztunk elegendő fehérjét

A fehérje az egyetlen legfontosabb tápanyag, ha fogyásra törekszel. A magas fehérjetartalmú étrend javítja az anyagcserét, csökkenti az étvágyat, és pozitív hatással van számos súlyszabályozó hormonra. Ezenkívül segíti az izomtömeg védelmét a fogyás során. Egy tanulmány szerint az olyan étrend, amely kb. 1,3–1,7 gramm fehérjét tartalmaz testtömeg kilogrammonként, segíthet az étvágy szabályozásában és javíthatja a test összetételét.

4. Hiányzik a rost az étrendedből

Ha elegendő rostot fogyasztasz, az csökkentheti az étvágyadat azáltal, hogy eltelít. A rost a fogyásban is segít, mivel a test kevesebb kalóriát vesz fel más ételekből. A tanulmányok azt mutatják, hogy a napi rostbevitel megduplázása akár 130 kalóriával kevesebb felszívódását eredményezheti. Növelheted a rostbevitelt, ha apró változtatásokat hajtasz végre az étrendedben, például a normál fehér kenyér helyett, barna teljes kiőrlésű kenyérre váltasz.

5. Túl gyakran eszel, még akkor is, ha nem vagy éhes

Gyakran javasolják, hogy fogyasszunk kis adagokat a nap folyamán többször is, ha fogyni akarunk, ahelyett, hogy naponta háromszor nagy adagot fogyasztanánk. Ez azonban nem igaz. A fogyás kulcsa az, hogy akkor és csakis akkor egyél, ha éhes vagy. Ennek oka az, hogy ha túl gyakran eszel, még ha kevesebbet is, akkor tudtodon kívül túl sok kalóriát fogyaszthatsz a nap folyamán.

6. Követed a “soha ne hagyd ki a reggelit” tanácsot

Egy másik tanács, amelyet gyakran hallunk, az, hogy soha ne hagyjuk ki a reggelit még akkor sem, ha nincs étvágyunk. Ez a tanács nem igaz. Egy tanulmány kimutatta, hogy az emberek, akik kihagyták a reggelit, több kalóriát fogyasztottak ebédre, mint azok, akik reggeliztek. Amikor azonban a teljes nap alatt elfogyasztott kalóriákat megszámoltuk, kiderült, hogy átlagosan 408 kalóriával kevesebbet fogyasztottak.

7. Dobozos gyümölcslé fogyasztása

Azok az emberek, akik törekednek a fogyásra, többnyire abbahagyják az üdítőitalok és más édesített italok fogyasztását. De gyakran megfeledkeznek a dobozos gyümölcslevekről. Még a 100\%-os gyümölcslé is elegendő mennyiségű cukrot tartalmaz ahhoz, hogy a súlycsökkentési terveid ne sikerüljenek. Például 3,5 dl édesítetlen gyümölcslé körülbelül 36 gramm cukrot tartalmazhat. Ez több, mint ami 3,5 dl szénsavas üdítőitalban van.

8. Nem eszünk teljes értékű, egy összetevőből álló ételeket

A fogyás legnagyobb ellenségei a magasan feldolgozott élelmiszerek. A tanulmányok szerint a feldolgozott élelmiszerek jelentősen hozzájárulnak a jelenlegi elhízási járványhoz. Ha törődsz az egészségeddel, akkor a legjobb, ha teljes értékű élelmiszereket fogyasztasz, mert önkorlátozóak, ami azt jelenti, hogy nagyon nehéz túlenni magadat belőlük.

9. Sokat eszel, és az étrended nem tartalmaz friss gyümölcsöt.

Végül, de nem utolsósorban, ha túl sokat eszünk, és nem fogyasztunk friss gyümölcsöt, akkor a fogyásról szőtt álmaink pusztán csak álmok maradhatnak. A fogyáshoz a legjobb gyümölcsök a görögdinnye, a körte, az alma és a grapefruit.

Vásárlás közben ajánlatos csak olyan élelmiszereket megvenni, amelyekről tudod, hogy frissen fogyaszthatod. A hűtőszekrény felesleges telepakolása miatt az eredetileg tervezettnél többet fogyaszthatsz.

Szóval, te mely hibákat követted el? Oszd meg velünk a kis titkodat kommentben. Ne felejtsd el megosztani ezt a cikket, ha tetszett.

betöltés...