18 átlátszó állat, ami bizonyítja, hogy ez a bolygó egy csoda

Vannak olyan állatok, amelyek úgy néznek ki, mintha Harry Potter láthatatlan köpenyét találták volna meg, hogy megvédjék magukat a ragadozóktól. Néhányuk teljesen áttetsző, és csak egy pár szem leplezi le a lény létezését az üveges bőr alatt. A legérdekesebb az egészben az, hogy néhányuk nem ilyen fajként született, hanem testük részleges vagy teljes átlátszóságúra alakult az évek során, például az üveg polip és az üveg béka.

Az 5percblog oldalán szeretjük felfedezni az anyatermészet csodáit, ezért gyűjtöttük össze a legszokatlanabb átlátszó állatokat, amelyek arra késztetnek téged, hogy meg akarod érinteni őket, hogy elhidd, valóban léteznek.

1. Fiatal átlátszó doktorhal

Azon tűnődsz, hogy miért néz ki ez a gyönyörű átlátszó hal olyan ismerősnek? A doktorhalfélék családjába tartozik, és Némó társa is egy ilyen hal volt a Némó nyomában című mesében. Ez egy fiatal doktorhal és a trópusi tengerekben él.

2. Portugál gálya

A portugál gálya vagy a Physalia physalis nem egy medúza, még akkor sem, ha úgy néz ki. Hosszú csápjai vannak, csípése rendkívül fájdalmas és mérgező, halálos az ember és a hal számára egyaránt. Ez a lény furcsa kinézetéről kapta a nevét. A portugál gályának több típusa létezik, és a legnépszerűbb az atlanti portugál gálya, amely Portugália közelében az óceán felszínén él.

3. Üvegszárnyú pillangó

A közönséges pillangókkal ellentétben ez az élénk színek helyett átlátszó. Greta oto-nak hívják, és a bűzpillefélék (Danainae) alcsaládjának tagja. Az üvegszárnyú pillangó átlátszó szárnyait álcázásra használja.

4. Jéghal

A Chaenocephalus Aceratus többnyire az Antarktiszon él. Vére átlátszó, mint a teste, nagyon gyenge megcsontosodott csontvázzal és krémes fehér kopoltyúval rendelkezik.

5. A tengeri egres

Ezt az aranyos lényt, amely úgy néz ki, mint egy apró üveggömb, Pleurobrachia pileus-nak hívják, de közismertebb nevén „tengeri egres”, és akár 2,5 cm-es is lehet. Ez egy fésűs medúza, amely a nyílt vizekben él. Csápjai húszszor hosszabbak, mint a teste, és zsákmányuk körülkerítésére használják őket.

6. Szellemrák

A Palaemonetes paludosus a szellemráknak nevezett lény. Az Egyesült Államok délkeleti részéről származik, és valójában átlátszó garnélarák. Édesvízben él, többnyire tavakban, és planktonból táplálkozik. Átlátszóságuk nagyszerű álcaként szolgál számukra.

7. A Salpa Maxima lények lánca

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

“Arrivano quando cambia il mare”mi ha detto un pescatore. “Passano ogni anno,verso la fine di Maggio”. “Il caldo quest’anno è arrivato tardi e sono arrivate tardi anche loro”. Si chiama Salpa Maxima,e per tutta la sua vita rimane attaccata ad altri individui della sua specie. Una vera e propria catena. Nascono,vivono e stanno insieme tutta la vita fino a quando il loro sviluppo termina,allora si staccano e fluttuano con le correnti. Sono innoque,non bellissime ma per me affascinanti. La notte si illuminano perché si nutrono soltanto di plancton. Magiche. Credo che le dipingeró. #salpamaxima #mare #magia #🌊

Beatrice Fortunato (@fortunatobeatrice) által megosztott bejegyzés,

A Salpa maxima hordó alakú planktonikus zsákállat. Valódi neve egyszerűen csak salpa. Zselés teste segíti a mozgást azáltal, hogy összehúzza és vizet pumpál át rajta. A salpa hideg vizekben él, egyedül vagy hosszú láncot alkotó kolóniákban látható.

8. Üvegbéka

Nagyon szokatlan belegondolni, hogy létezhet átlátszó béka. Pedig valóban létezik, az Egyesült Államok déli részén, üvegbéka néven, és a kétéltűek osztályából, az üvegbékafélék családjából származik. Általában lime-zöld, azonban az üvegbékák nagy része teljesen átlátszó, és ennek eredményeként szerveik, például a szívük, is láthatóak.

9. Amphipod Cystisoma Neptuni

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Photo by @SolvinZankl. “See and NOT be seen” seems to be the life motto of the deep-sea amphipod Cystisoma neptuni. The segments of its highly-specialised compound eyes collect rays of light in crystalline cones and lead them to the tips of light-guiding tubes that are connected to the optic nerves. Its transparent body prevents the crustacean from being detected and caught by predators. It is only visible thanks to the special lightning in my photo aquarium. #animals #deepsea #bionic #amphipoda #transparent #plancton #diving #blackwater #crustacean #critter #geo #geomagazin #geomagazine #nature #natgeo #nationalgeographic #natgeode #natgeodeutschland #terramatermagazin #nikonphotographers #nikon #onassignment #photographer #wildlife #wildlifephotography #wildlifephotojournalism #wildlifephotography #solvinzankl #solvinzanklphotography follow @SolvinZankl

Solvin Zankl (@solvinzankl) által megosztott bejegyzés,

Az Amphipod Cystisoma Neptuni egy mélytengeri ízeltlábú lény, amely áttetsző testtel rendelkezik. Álcázott teste védi a ragadozóktól és a képeken csak a fényképezőgép vakuja miatt látható.

10. Halhatatlan medúza vagy Turritopsis Dohrnii

Embed from Getty Images

A Turritopsis Dohrnii valószínűleg a legcsodálatosabb lény a földön, mivel ez az egyetlen, amely halhatatlan. A halhatatlan medúza a Földközi-tenger és Japán lakosa. Életciklusának nincs maximuma, ellentétben a természetben élő többi medúzával. A kutatók bolondulnak ezért a természeti csodáért.

11. Üvegpolip vagy Vitreledonella Richardi

Az üveg polip, amelyet valójában Vitreledonella richardi-nak hívnak, szobornak tűnhet, de valódi. A teste zselés és teljesen átlátszó, és a trópusi tengerekben él. Nem nő meg túl nagyra, hossza 11 és 45 cm között változhat.

12. Pelagic Nudibranch (nyílt tengeri csupaszkopoltyús csiga)

A pelagic nudibranch az egyik leghíresebb haslábú. Ez egy nyílt óceáni vadász, amelynek teste és mozgása a halakét tükrözi. Az áldozatai elfogásához, amelyek kizárólag medúzák, szarvszerű kinövéseit használja. Meglehetősen kicsi a mérete, maximális hossza csak 5,5 cm.

13. Üveg angolna

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Look what I found! This glass eel was just laying in the sand on the shoreline. May you R.I.P. little guy. #poorthing #glasseel #socool #luckywelivehawaii

✨Kascha.xo (@kaschiee) által megosztott bejegyzés,

Az európai angolnát nyilvánvaló okokból üveg angolnának is nevezik. Európai folyókban élnek, hosszuk 60-80 cm-ig terjed, de ritkán előfordulnak 1-1,5 m hosszú példányok is. Hosszú élettartamúak, főleg fogságban (80-150 év), ám a vadon élők esetében nincs meghatározva a várható élettartam.

14. Fiatal tehénhal

Ez a gyönyörű lény egy fiatal tehénhal. Ezek a halak általában lagúnákban, korallzátonyok körül élnek, és a legérdekesebb tény velük kapcsolatban nem csak az, hogy áttetszőek, hanem az is, hogy inkább lebegnek úszás helyett.

15. Arany teknősbogár

Ez a gyönyörű bogár, amely teljesen irreálisan néz ki, egy Charidotella sexpunctata vagy a legismertebb nevén az arany teknősbogár. A levélbogárfélék (Chrysomelidae) családjába tartozik. Izgalmas, hogy színe életének különböző szakaszaiban változik, növekedéskor, párzáskor, stb. A felnőtt arany teknősbogár stresszhelyzetben aranyról vörösre változik.

16. Tengeri angyal

A tengeri angyalok, Gymnosomata-k vagy egyszerűen tengeri pillangóhalak a Jeges-tengerben élő puhatestűek. Hermafroditák és a vízen csapkodva táplálkoznak. Teljesen átlátszóak pedálszárnyakkal, amelyektől úgy néznek ki, mint a repülő angyalok, amikor mozognak.

17. Üveg tintahal (Cranchiidae)

A Cranchiidae-kat közismert nevén üveg tintahalnak nevezik. Körülbelül 60 különböző ismert faj található a Cranchiidae családban, és hosszuk 10 cm-től 3 m-ig terjedhet. Félig átlátszó bőrük van, amelyet álcázásként használnak, hogy megvédjék őket a ragadozóktól, és segítsenek a zsákmányuk elkapásában is.

18. Csiga félig átlátszó házzal

Nem nagyon szoktunk átlátszó kagylókat látni, de ennek a csigának a háza szinte teljesen áttetsző. Eredeti neve Zospeum tholussum, és nemrégiben, 2013-ban fedezték fel egy horvátországi barlang mélyén. Ez egy apró faj, körülbelül 3 mm méretű. Ezek az üvegszerű csigák általában vakok és rendkívül aranyosak.

Ezeknek a lényeknek a többsége úgy néz ki, mintha egy másik galaxisból származnának. Találkoztál valaha bármelyikkel? Melyiket szeretnéd közelebbről megnézni, vagy esetleg megérinteni? Oszd meg gondolataidat a hozzászólásokban.

betöltés...