Ez történik, ha egy pszichopata szerelmes lesz

Egy tanulmány szerint a lakosság kb. 1\% -a lehet pszichopata. A pszichopatáknak tekintett emberek küzdenek a különféle érzelmek, különösen az empátia, a szomorúság és a félelem kifejezésével. A pszichológusok azonban úgy gondolják, hogy lehetnek szerelmesek, ugyanúgy, mint mi, de az érzéseik kifejezésének és a kapcsolatukban való kommunikációjának módjai meglehetősen eltérőek.

Tudjuk, hogy a pszichopátia egy kétértelmű téma, ezért szeretnénk rávilágítani arra, hogy mi történik, amikor ezek az emberek szerelmesek lesznek, és hogy ez majdnem olyan romantikus, mint néhány film.

1. A pszichopaták képesek lehetnek más embereket szeretni.

A pszichológusok szerint a pszichopátiának különféle szintjei vannak. Ha egy személy nem mutatja a pszichopátia súlyos jeleit, akkor nagyobb valószínűséggel lesz képes szerelembe esni. A pszichopaták is érezhetik magukat magányosnak, és vágyakozhatnak a szeretetre. Azonban nehéz nekik egészséges kapcsolatot kialakítani, mert nincs érzelmi kötődésük és nem tudnak nyitni egy másik személy felé.

2. Kapcsolataik eltérő okokon alapulnak, mint a hagyományos kapcsolatok.

Mivel a pszichopaták küzdenek az erős érzelmi kötelékek kiépítésével és a kapcsolatok intimitásának megteremtésével, nagyobb valószínűséggel lépnek be olyan kapcsolatokba, amelyek közös hiedelmeken és hozzáálláson alapulnak a világgal szemben. De a partnerüknek óvatosnak kell lennie: a pszichopaták rendkívül önzőek, és általában megpróbálják manipulálni partnerüket azért, hogy feláldozzák saját érdekeiket értük.

3. A pszichopaták közeli kapcsolatokra vágyhatnak, de ritkán képesek megteremteni őket.

A pszichopaták általában az úgynevezett kerülendő kötődési stílust fejezik ki. Valószínűleg kudarcot vallanak, amikor megpróbálnak érzelmi kapcsolatot létrehozni másokkal, mert nem képesek kimutatni az empátiát és érzelmi kötődést. A pszichopaták nem támaszkodhatnak másokra, és gyakran megpróbálják őket saját javukra felhasználni.

4. A pszichopaták nem tudnak érzelmi támogatást nyújtani partnerüknek.

A pszichológusok úgy vélik, hogy a pszichopaták többnyire nem éreznek félelmet vagy szorongást. És mivel maguk még soha nem érezték ezeket az érzelmeket, küzdenek azzal, hogy empátiát mutassanak és megértsék mások érzéseit. A kutatás azt mutatja, hogy a pszichopaták tudnak más emberekről gondoskodni, de csak azokban az esetekben, amikor szívesen teszik ezt, és elég erőfeszítést tesznek azért, hogy megtanulják, hogyan lehetnek empatikusak.

5. A pszichopaták inkább a rövid távú kapcsolatokat részesítik előnyben.

A pszichopaták a „gyors életciklus stratégiát” követik: inkább rövid távú kapcsolatokat alakítanak ki erős érzelmi kötődés nélkül. Ritkán érdekli őket, hogy elegendő erőfeszítést tesznek-e olyan hosszú távú kapcsolatok létrehozására, amelyek potenciálisan házassághoz vezethetnek. A pszichopaták nagyobb valószínűséggel vállalják a kockázatokat, és magukat helyezik előbbre, ami megnehezíti számukra a megfelelő partner megtalálását.

6. A pszichopaták tudják, hogyan lehet manipulálni partnerüket, és jól csinálják.

A pszichopaták könnyen olvashatnak más emberekben és megérthetik szándékaikat. Tudják, hogyan lehetnek elbűvölők és jól érzik magukat bármilyen helyzetben, és ez tökéletes manipulátorokká teszi őket. Figyelemre méltó, hogy nem éreznek semmiféle bűntudatot, amikor ezt teszik: a pszichopaták egocentrikusak, és nem igazán törődnek azzal, hogy cselekedeteik mit okozhatnak más emberek számára.

7. Szeretetük romboló lehet.

Mivel a pszichopaták nem igazán tudják, hogyan kell mély kapcsolatba lépni az emberekkel, egy romantikus kapcsolat mindkét partner számára romboló lehet. A pszichopaták inkább impulzív módon viselkednek, és érzelmileg elérhetetlenek. A manipuláció és az empátia hiánya romboló lehet partnerük lelki világára, és hozzájárulhat a kapcsolat instabilitásához és feszültség kialakulásához.

8. Érzelmeik és hozzáállásuk idővel javulhat.

A jó hír az, hogy a pszichopaták képesek javítani a viselkedésükön, ha eléggé motiváltak. A pszichológusok úgy vélik, hogy a szerelem és a kommunikáció azokkal az emberekkel, akik kimutatják a szeretetüket irántuk, megtaníthatja őket empatikusabbnak lenni mások felé, és javíthatja társadalmi interakcióik minőségét.

Voltál már valaha kapcsolatban egy olyan emberrel, aki pszichopatikus viselkedés jeleit mutatta? Hogyan alakult? Oszd meg történeteidet a hozzászólásokban.

betöltés...