Mi történik a testeddel, ha minden nap 8 órát alszol

Egy tanulmány kimutatja, hogy a rendszeres 8 órás alvás valójában nem luxus, hanem inkább az egészséges rutin fontos eleme. A hiányzó, alvással töltött órák komolyan befolyásolhatják a mentális, érzelmi és fizikai egészségedet. A kutatók azt találták, hogy az Egyesült Államokban csak az emberek kb. 40\%-a alszik eleget. Vessünk egy pillantást arra, mi történik, ha elkezded rangsorolni az alvásodat.

Az 5percblog-nál úgy gondoljuk, hogy nagyon fontos figyelemmel kísérni a jólétünkkel kapcsolatos különféle megállapításokat, és alig várjuk, hogy megosszuk ezt az információt az olvasóinkkal.

Gyorsabban fogsz új dolgokat megtanulni.

Ha nem alszol eleget, ez befolyásolja azt, hogy mennyire tudsz koncentrálni az új készségekre és emlékezni új dolgokra. A tudósok azt találták, hogy új információkat dolgozunk fel alvás közben. Más szavakkal, az elméd és a tested jobban működik reggelente megfelelő mennyiségű pihenés után, mint azelőtt, hogy előző éjjel lehajtottad a fejedet a párnádra. És ez vonatkozik minden új készségre, az egyetemi tanulmányoktól egy új sport játékig.

Tudatosabb leszel.

Ha rendszeresen eleget pihensz, akkor a koncentrációd, a fókuszod és a problémamegoldó készségeid az optimális szinten működnek. Világosabban tudsz gondolkodni és gyorsabban hozhatsz döntéseket.

Könnyebben kontrollálhatod a súlyodat.

Ez a tanulmány kimutatta, hogy alvás közben leptin nevű hormont állítunk elő, amely azt mondja a testünknek, hogy megteltünk és nincs szükségünk több ételre. Ha nem pihenünk eleget, akkor kibillen az egyensúlyból és elkezdünk étel után sóvárogni.

Az egészséged javulni fog.

A tudósok úgy találták, hogy a megfelelő mennyiségű alvás nem csak csökkenti a stressz szintjét, de megakadályozza a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kialakulásának kockázatát is. Az alváshiány mindenféle szívvel kapcsolatos problémákhoz is vezethet.

Megakadályozhatod a cukorbetegség kialakulását.

A kutatások azt találták, hogy az alvás sokat jelent a vércukorszint szabályozásában és az inzulin érzékenységnél, és ennek eredményeként megakadályozza a 2. típusú cukorbetegséget. Úgy tűnik, hogy az alvás „mély” stádiuma különösen kritikus ehhez, és ha rövidebb az alvási idő, akkor valószínűleg kihagyod ezt a fontos részt.

Gyorsabban felépülsz a megfázásból.

Álmosnak érzed magadat, amikor beteg vagy? Nos, ennek nyilvánvalóan van oka. A tanulmányok bebizonyították, hogy testünk alvó üzemmódba ’kapcsol’, hogy felépüljön. Ebben az alvó módban a leghatékonyabb az immunrendszerünk a baktériumok leküzdésében.

A bőröd jobban fog kinézni.

Bőrünk nagyon jó mutatója az általános egészségünknek és jólétünknek. Lehet, hogy maszk alá rejtheted, de nem igazán csaphatod be. Bőrünk a legnagyobb szervünk, és folyamatosan ki van téve az időjárás, az UV-fény, a por és a nap hatásának, és amikor alszunk, a bőrünk megjavítja önmagát.

Biztonságosabb járművezető leszel.

Mindannyian legalább egyszer vezettünk, miközben nagyon fáradtak vagyunk. És bár gyakran úgy tűnik, hogy nincs választásunk, ezt a választást prioritásként kell kezdenünk. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok a járművezetők, akik nem aludtak eleget, jobban hasonlítottak az alkohol befolyása alatt álló vezetőkre.

Az egyensúlyod javulni fog.

Ha eleget alszol, javul a koordinációd és az egyensúlyod, megakadályozva mindenféle fizikai sérülést és balesetet.

Hány órát szoktál aludni? Jobban érzed magadat, ha sikerül betartanod ezt a 8 órás szünetet? Mondd el gondolataidat az alábbi hozzászólás szakaszban.

betöltés...