6 figyelmeztető jel, amely azt mutatja, hogy a májad tele van méreganyagokkal

A májad az egyik legigazabb és legszorgalmasabb barátod. Gondolj rá úgy, mint egy beépített, rendkívül hatékony méreganyag eltávolítóra és az orvosi könyvekben felsorolt további 500 funkció mesterére. Most, hogy tudod, hogy a májad mennyit tesz érted, ugye nem akarsz hálátlan barát lenni?

Készítettünk egy listát olyan tippekkel, amelyek segítenek látni, amikor májunk segítségért kiált.

6. Fájdalom a máj környékén

A hasad jobb felső részén érzett fájdalom azt jelzi, hogy a májad bajban lehet. Ez általában tompa fájdalom, időnként azonban meglehetősen intenzívvé válik. Ne felejtsd el, hogy a máj feladata a méregtelenítés, illetve segít a szervezetnek kiszűrni a ’hulladékot’, és megemészteni az ételt. Ha a májadat egy betegség sújtja, akkor nem képes hatékonyan működni, fájdalmasan megduzzad, és a szervezeten jelentkeznek a toxicitás tünetei.

5. A láb és a boka dagadása

Ha figyelmen kívül hagyod a problémát, a beteg máj megpróbálja meggyógyítani magát hegszövet képződésének árán. Minél több hegszövet van, annál nehezebb a máj működése, ami végül portális hipertóniához vezet. Ez utóbbi miatt a folyadék felhalmozódik a lábakban (ödéma). A jó hír az, hogy a duzzanat fájdalommentes. Mindkét lábat, a vádlit vagy a combokat érintheti. A gravitációs hatás miatt azonban a duzzanat legjobban a test alsó részén látható.

4. Súlygyarapodás

Minden évben, egyre többen kezdenek egészséges táplálkozásba és edzésbe, de ennek ellenére küzdenek a súlyproblémákkal. Ha olyan súlygyarapodást tapasztalsz, amely úgy tűnik, hogy nem túlevésből vagy hormonzavarból származik, érdemes lehet beszélni az orvosoddal a nem megfelelő májműködésről.

Az történik, hogy a máj nem képes megbirkózni az összes bejövő méreganyaggal (alkohol, mesterséges édesítőszerek, magas zsírtartalmú ételek, bizonyos gyógyszerek stb.). Ilyenkor az egyetlen dolog, amit a máj tenni tud, hogy a szűretlen toxinokat a zsírsejtekben tárolja. Ez az összevisszaság nem engedi, hogy lefogyj, hacsak nem segítesz a testednek megtisztítani a túlterhelt májat.

3. Allergiák

Az allergia nagyon gyakran a túlterhelt máj és a lassú májműködés következménye. Ha túl sok anyag kerül be a véráramba, az agy allergénekként ismeri fel azokat és antitesteket valamint vegyületeket (hisztaminok, stb.) szabadít fel, amelyek viszkető kiütéseket okoznak. Az egészséges máj viszont tökéletesen megtisztítja a vért az összes káros molekulától és kiküszöböli a potenciális allergén testre gyakorolt hatását.

2. Sárga bőr és sárga szem

Amikor egy ember szeme vagy a bőre sárgássá válik, a tudomány sárgaságnak nevezi azt. Maga a sárgaság nem betegség, hanem a lehetséges rendellenességek tünete. Általában a sárgaság akkor jelentkezik, amikor a beteg máj miatt a szervezet túl sok bilirubint halmoz fel – ez egy sárga pigment, amely a májban elhalt vörösvértestek lebomlásából alakul. Találd ki, mi történik, ha a máj nem képes megszabadulni a bilirubintól a régi vörösvértestekkel együtt? Úgy van. Besárgulsz.

1. Krónikus fáradtság

A krónikus fáradtság szindróma egy elhúzódó influenza-szerű betegségre emlékeztet. A definíció szerint, legalább 6 hónapig kell tapasztalnod a tüneteket, mielőtt diagnosztizálhatják a krónikus fáradtságot. Ennek oka a máj mérgezése. A máj nagyban hozzájárul a test energiaellátásához. A glükózt glikogénné alakítja, és későbbi felhasználásra tárolja. Az egészséges máj kiüríti a glükózt az étkezések között vagy bármikor, amikor táplálékra és energiára van szükség. A beteg máj azonban alig tud glükózt termelni, és nagyon kevés hely van annak tárolására.

A jó hír, hogy nem kell kétségbeesned, ha észrevetted a nem megfelelő májműködés legkisebb tüneteit. Először is, a máj képes meggyógyítani önmagát. Csak hagyj fel egy kicsit a pusztító életmóddal. Igen, ennyire egyszerű. A máj megtisztításához mindössze egészséges szokások szükségesek. A tudósok azt is állítják, hogy számos természetes készítmény fokozza a máj teljesítményét. Tehát mostantól meg kell próbálnod jó barátságot kialakítani a zöld teával, a kurkumával vagy a citromos vízzel, valamint az organikus gyümölcsökkel és zöldségekkel.

Mit teszel az egészséges életmód fenntartása és a májad boldogságának megőrzése érdekében? Csinálsz valamit? Oszd meg velünk kommentben!

betöltés...