6 kérdés, amit az udvarias emberek nem tesznek fel

A rövid beszélgetések mind a munkában, mind az életben jól jönnek. De még az udvarias emberek is feltehetnek esetenként véletlenül olyan kérdéseket, amelyek rosszul esnek a beszélgetőpartnernek és elzákózik tőlük.

Elemeztük azokat a kérdéseket, amelyeket az emberek leggyakrabban kérdeznek idegenektől a beszélgetések során. Olyanokat választottuk, amelyeket jobb, ha elkerülsz, különösen akkor, ha jó kapcsolatokat szeretnél teremteni és jó beszélgetést folytatni.

1. “Ő az édesanyád?”

Ha nem tudod pontosan, milyen kapcsolatban állnak az előtted álló emberek, akkor jobb, ha nem próbálod meg kitalálni és megnevezni a változatokat. Valószínű, hogy beszélgetőpartneredet taszítják az olyan kérdések, mint például:

– “Ő az édesanyád/nővéred/bátyád/fiad?”
– “Rokonok vagyok?”

Tévesen anyának szólíthatsz egy idősebb nővért, vagy olyan embereket hívhatsz rokonoknak, akik nem szeretik egymást. Az egymáshoz hasonlítás nagy sértés lehet számukra. Sokkal egyszerűbb és udvariasabb kikövetkeztetni, hogy milyen kapcsolatban állnak az előtted álló emberek, úgy, hogy figyeled a viselkedésüket, szokásaikat és beszédüket.

2. „Mióta vagytok együtt?”

Az emberek szeretnek beszélni a saját és mások kapcsolatáról. Ha azonban a beszélgetőpartnerek nem osztják meg a kapcsolati státuszukat azonnal, akkor jobb, ha nem kérdezed meg tőlük, mennyi ideje vannak együtt, és házasok vagy sem.

Az előtted álló emberek lehet, hogy csak egyszerű ismerősök, akik úgy döntöttek, hogy együtt jönnek a partira. A házassággal kapcsolatos kérdések kellemetlenek lehetnek a párok számára, akiknek nézeteltéréseik vannak ebben a témában.

3. “Mikor szeretnétek gyermeket?”

Íme, néhány további kérdés, amelyeket jobb elkerülni:

– “Van gyereked?”
– “Terhes vagy?”
– “Kisfiút vagy kislányt szerettél volna?”

Biztosíthatunk, hogy a többgyermekes anyáknak többször felteszik a kérdést: “Mind a tiéd?” Ez valószínűleg megőrjíti! A gyerekekkel kapcsolatos kérdés bosszanthatja a gyermek nélküli párokat, és felzaklathatja azokat, akik nem szülhetnek. Ezenkívül a terhesség témája kötekedésnek hangozhat vagy utalhat a túlsúlyra.

Ha a beszélgetőpartnered gyerekekkel jött, akkor jobb, ha az érdeklődési köréről kérdezel, ha pedig gyerekek nélkül van, akkor jobb, ha találsz egy semlegesebb témát az első beszélgetés során.

4. „Örökké meg fog maradni?”

Természetesen az emberek kisebb valószínűséggel beszélnek beszélgetőpartnerük nyilvánvaló és látható egészségügyi problémáiról, de gyakran irreleváns kérdéseket tesznek fel az ember megjelenésének sajátosságairól, például:

– “Fájdalmas volt?”
– “Valódi?”
– “Hol csináltattad?”

Valójában nagyon kevés ember tartja érdekesnek, hogy idegeneknek meséljenek a tetoválásaikról, piercingjükről és rasztájukról. Sőt, soha nem szabad megérinteni más embereket vagy rajtuk lévő tárgyakat – ez a személyes tér megsértése.

A kozmetikai eljárásokkal kapcsolatos kérdés, amelyen egy személy átesett, szintén nem a jó modor mutatója. Még, ha biztos is vagy benne, hogy az előtted álló személy szoláriumba jár, akkor se kérdezd meg tőle a szalon elérhetőségét. Lehet, hogy ez a személy úgy akar tenni, mintha ez lenne a természetes bőrszíne, és a kérdésed elronthatja a hangulatát.

5. „Miért van rá szükséged?”

A hobbi jó téma egy rövid beszélgetés során – ez az idegeneket jó barátokká teheti. Ugyanakkor van egy sor olyan kérdés, amelyek zavarhatják a beszélgetőpartnert. Például az, hogy miért van szüksége egy embernek 5 kutyára, vagy miért van ilyen drága hobbija, egyáltalán nem kellemes kérdés. A beszélgetőpartnered azt gondolhatja, hogy ostobának tartod a hobbijait.

6. “Mennyibe kerül?”

Kevés ember kérdezi meg a beszélgetőpartnereit, hogy mennyit keresnek. Ehelyett megpróbálhatják kideríteni, hogy ezen a területen általánosságban mennyit keresnek a szakemberek.

Sőt, az emberek nem szeretik beismerni, hogy fizetésük nem olyan magas, és egyszerűen csak szeretik a munkájukat. Vagy, hogy nem szeretik a munkájukat, és váltani szeretnének, de még nem találták meg a megfelelő lehetőséget. Mindenesetre a pénzzel és a javadalmazással kapcsolatos kérdések túl személyesek ahhoz, hogy feltehessük őket.

– “Mennyibe került?”

A vásárlás egy másik kellemetlen téma lehet. Lehet, hogy egyszerűen azért tetted fel a kérdést valami áráról, mert a barátod nemrégiben ugyanazt a terméket vásárolta meg, és csak szeretnéd összehasonlítani az árakat. De a beszélgetőpartnered azt gondolhatja, hogy megpróbálod felbecsülni a pénzügyi helyzetét, és hogy mit engedhet meg magának.

Hogyan válaszoljunk a kínos kérdésekre:

Mi van, ha valaki kellemetlen kérdéseket tesz fel neked? A következő tevékenységek nagy segítséget nyújthatnak:

– Válts témát.
– Adj rövid választ.
– Ne válaszolj.

Nagyon gyakran elegendő egy kérdés figyelmen kívül hagyása ahhoz, hogy a beszélgetőpartnered megértse, hogy ez kínos számodra. A téma megváltoztatása és a rövid válaszadás szintén jó jel, hogy ez neked nem tetszik.

Ha azonban a beszélgetőpartnered ragaszkodik a válaszhoz, akkor egyszerűen azt mondhatod: „Nem akarok róla beszélni, váltsunk témát.” Ez sokkal jobb, mintha dühös, ideges és ingerült lennél a neked nem tetsző téma miatt.

A kérdések meghatározzák a beszélgetés menetét. A helyes kérdezés megtanulása azt jelenti, hogy jó beszélgetőpartnerré válhatsz, aki vonzza a többi embert. Találkoztál valaha kellemetlen helyzettel kínos kérdések miatt?

betöltés...