8 szemfelnyitó tény, amit nem tudtunk a repülésről

Miért vannak lekerekítve a repülőgépek ablakai? Miért hajlított a repülőgépek szárnyainak vége? Miért mindig balról szállnak be az utasok a gépbe?

Minden, ami a repülőgépekhez kapcsolódik, jól megtervezett és átgondolt. Talán ez a fő ok, amiért a repülőgép a legbiztonságosabb utazási mód.

Az 5percblog válaszol a repülőgépekkel kapcsolatos 8 legnépszerűbb kérdésre.

8. Miért vannak lekerekítve a repülőgépek ablakai?

Az 1950-es évek elején de Havilland kifejlesztette a Comet-et, a világ első kereskedelmi sugárhajtású repülőgépét. Szó szerint csoda volt. De egy évvel később darabokra hullott az égben. Néhány hónap alatt még 2 repülőgép zuhant le.

A mérnökök diagnosztizálták a repülőgép minden csavarját és megállapították a problémát: az ablakok négyzet alakúak. A helyzet az, hogy a nyomás nagyobb a négyszögletes ablakok sarkai körül, és ez a nyomás repülés közben csak növekszik. Ezért úgy döntöttek, hogy az ablakokat lekerekítik. Ennek a döntésnek köszönhetően a járatok most biztonságosabbak.

7. Miért hajlított a repülőgépek szárnyainak a vége?

Repülés közben a nyomás alacsonyabb a szárny tetején, mint a szárny alatt. A levegő hajlamos a szárny alatti magas nyomásról a szárny feletti alacsony nyomásra mozogni a szárnyvégek körül. A múltban a szárnyak egyenesek voltak, és a légáramlás súlyos turbulenciát okozott.

Tehát a tudósok úgy döntöttek, hogy a szárnyak végét felfelé hajlítják, hogy csökkentsék a turbulenciát, meghosszabbítsák a szárnyak tartósságát, és sok üzemanyagot spóroljanak meg utazás közben. Ennek a funkciónak köszönhetően kényelmesebben érezhetjük magunkat repülés közben.

6. Miért különböző formájú a repülőgépek orra?

A katonai repülőgépek orra hegyes. Minél hegyesebb az orr, annál gyorsabb a repülőgép. De egy hosszabb orr gátolja a pilótákat, hogy megfelelően lássák a kifutópályát, ezért az utasszállító repülőgépek orra lekerekített.

Az orosz mérnökök azonban a 60-as években megoldották ezt a problémát. Felfedezték a leggyorsabb utasszállító repülőgépet, amelynek hajlítható volt az orra. Felszállás és leszállás közben a repülőgép orrát lefelé fordították. Repülés közben az orrot visszaállították a kiindulási helyzetébe.

Ennek a furcsa kialakításnak célja: segít a pilótáknak jobban látni a kifutópályát.

5. Miért vannak fehérre festve a gépek?

A repülőgépek szinte mindig fehérre vannak festve. Ennek több oka van:

– Hővisszaverődés. Ha egy repülőgépet fehérre festenek, akkor kevesebb hő halmozódik fel. Ez jobb az utasok számára, és gazdaságilag jövedelmező a légitársaságok számára.
– A fehér festék olcsóbb. A fehér festék sokkal olcsóbb, mint a többi festék.
– A madarakkal való ütközések megelőzése. A madarak jobban látják a fehér felületek tükröződését, és ezért nem ütköznek gyakran a repülőgépekkel.
– A fehér festék segít még a kis repedések és horpadások felfedésében is. A fehér részletek könnyen felismerhetők baleset esetén, és könnyebb észlelni a károkat.

4. Miért van a kijárat a bal oldalon?

Nem minden, de a repülőgépek többségének bal oldali főbejárata van. Három elmélet magyarázza ezt a tényt.

– 1. elmélet. A jobb oldal a poggyásznak van (a rakománynyílások szintén a jobb oldalon vannak), tehát ez az utasok számára nem biztonságos.
– 2. elmélet. Egyesek szerint a múlt hagyománya: a hajó rámpái mindig a bal oldalon voltak.
– 3. elmélet. A repülőgép kapitánya a bal oldalon ül. Az utas ajtó elhelyezkedése lehetővé teszi számukra, hogy jobban parkolhassák le a repülőgépet az utasterületen.

3. Miért furcsa alakú néhány repülőgép?

Valószínűleg hallottál a lopakodó repülőgépről. Furcsa alakú egy egyszerű ok miatt: alakja miatt kevésbé látható a radar, szonár, infravörös és egyéb érzékelési módszerek számára. Sőt, lehetővé teszi a repülőgépek számára, hogy több poggyászt szállítsanak, és kevesebb üzemanyagot fogyasszanak.

A repülőgép alakját a madarak ihlették. A ragadozó madarak ezt a pozíciót használják, hogy növeljék a repülési tartományt és kevésbé láthatóvá váljanak.

Az ilyen repülőgépek túl drágák, ezért nem használják őket a polgári légi közlekedés során.

2. Miért néznek ki a repülőgépek olyan tágasnak?

A tervezők számos trükköt használnak annak érdekében, hogy a repülőgépek nagyobbnak és tágasabbnak tűnjenek, mint amilyenek valójában. Például a falaknak van egy bizonyos alakja, hogy megfelelően tükrözzék a fényt. A mennyezet és a felső tárolók közötti megvilágítás vizuálisan magasabbá teszi a mennyezetet. Ezeknek a trükköknek köszönhetően a klausztrofóbiában szenvedő embereknek könnyebb repülővel utazni.

1. Miért nincs a pilótáknak szakálla?

Egyes légitársaságok nem engedélyezik a pilótáknak a szakáll viselését. A helyzet az, hogy az arcszőrzet akadályozhatja az oxigénmaszk biztonságos illeszkedését a pilóta arcára és azt, hogy megfelelően működjön. Vészhelyzet esetén a pilótáknak tudatuknál kell lenniük ahhoz, hogy megmentsék az emberek életét.

Bónusz: Miért nincsenek álló ülések?

Hamarosan megjelennek. Az Aircraft Interiors Expo során egy olasz cég új üléseket mutatott be az ultra-olcsó fuvarozók számára. Ezek az ülések lehetővé teszik, hogy állva utazz, és ezeknek a jegyeknek az ára 50\% -kal alacsonyabb lesz.

Ezek az ülések kényelmetlennek tűnhetnek, de ha kevesebb, mint 2 órán keresztül utazol, és nem akarsz hatalmas összegeket fizetni, az álló helyzetű ülések azok, amikre szükséged van.

Szeretnél kipróbálni egy álló ülést? Gondolod, hogy ez nagyszerű lehetőség? Szeretnénk tudni, mit gondolsz

betöltés...