5 fagyasztott élelmiszer, amit jobb elkerülni és 5, amit biztonságos megvásárolni

Mindössze 3 év alatt az Egyesült Államok állampolgárai több mint 53 milliárd dollárt költöttek fagyasztott élelmiszerekre, ami az egyik legnépszerűbb élelmiszertermék a piacon. De mennyire biztonságos ez a rajongói kedvenc?

Az 5percblog-nál mindannyian szeretjük a kényelmet és az egyszerűséget, de ha az egészségünkről van szó, nem vagyunk hajlandók engedni. Készítettünk egy listát azokról az élelmiszerekről, amelyek biztonságosak és nem biztonságosak a fagyasztott soron, hogy tudd, mit teszel pontosan a saját és a családod tányérjára.

Nem biztonságos: ’fagyasztó égett’ élelmiszerek

Ha bármilyen fagyásnyomot látsz egy fagyasztott élelmiszeren, nyugodtan dobd a szemétbe. Az ilyen nyom azt jelzi, hogy az élelmiszer nem volt megfelelően tárolva. A fagyasztási és kiolvasztási folyamat során az élelmiszerek nedvessége kiszökött és kristályokat képzett a felszínen. Ez megsemmisíti az élelmiszer ízét, tápértékét és textúra tulajdonságait.

Nem biztonságos: panírozott hal

Igen, a halrudak megmentenek minket gyermekeink dührohamától az asztalnál, de ezt vedd figyelembe: a tömegesen előállított panírozott hal rengeteg pálmaolajat, térfogatnövelő szereket és hozzáadott sót és cukrot tartalmaz. Szóval, talán következő alkalommal válthatnál házi verzióra?

Nem biztonságos: allergén-mentes étel

Hajlamosak vagyunk hajlani a gluténmentes és nulla kalóriatartalmú opciók felé, arra törekedve, hogy egészségesebb ételek legyenek az otthonunkban. Azonban ezek a fagyasztott élelmiszerek sokféle adalékanyagot tartalmaznak, nem is beszélve a magas só- és cukorszintről. Nem mindig látod a „cukrot” az összetevőkben vagy a csomagoláson található képen. Ez azért van, mert fel lehet sorolni úgy is, mint „maltodextrin” és „dextróz”, amelyek szintén cukrok.

Nem biztonságos: csirke

Mindenféle hús közül, lehet, hogy a csirke tűnik a legkevésbé ártalmasnak, azonban a szupermarketeink számára a gyártók 5-szörösére fújhatják fel a tömegét vízzel és adalékanyagokkal. Ha a víz megfagy, kristályokat képez, és a hús szerkezete felborul. Mindezek mellett az adalékanyagok soha nem jók.

Nem biztonságos: előre elkészített tészta

Tudjuk – csábító felkapni az előre elkészített tésztaételeket a boltban lévő állványról, ami pár perc múlva forró és kész. De a száraz tészta szó szerint alig tíz perc alatt megfő, majd hozzáadhatsz bármit, amit szeretnél, ahelyett, hogy pálmaolajat, egészségtelen zsírokat, és tartósítószereket kellene emésztened, amiket a gyártó cégek tettek az ételedbe.

Biztonságos: brokkoli

A brokkoli gazdag aszkorbinsavban, B6-vitaminban, E-vitaminban és foszforban, nem beszélve a fehérje értékéről. Szerencsére sokkal olcsóbb és tökéletesen biztonságos a fagyasztott állapotban történő vásárlása, mivel nem veszít sokat a fagyasztási folyamatban.

Biztonságos: zöldborsó

Bárki számára, aki valaha is elvesztegetett egy csomó időt a borsó pucolására és előkészítésére a vacsorához, ez megkönnyebbülés lehet. A főtt fagyasztott borsó a béta-karotin szintjével veri a frisset, és a fagyasztás folyamán az aszkorbinsav mindössze 10\%-át veszíti el. Tehát spórolj magadnak némi értékes időt, amit a családoddal tölthetsz.

Biztonságos: spenót

Igen, a friss spenót szép a salátában, de ha szobahőmérsékleten tárolod, elveszíti az aszkorbinsav tartalmát, ami egy fontos egészséges elem. Ennek megoldására egyszerűen használj fagyasztott spenótot olyan ételekben, mint a tejszínes-spenótos tészta, mivel fagyasztva csak 30\% -ot veszít ebből a savból.

Biztonságos: málna

Kémiai szinten szeretjük a málnát, mivel sok fenolos vegyületet tartalmaznak: olyan elem, amely előnyös a krónikus betegségekben szenvedőknek. Fagyasztva a finom bogyós gyümölcsök úgy tűnik, hogy többet tartalmaznak ebből a bizonyos vegyületből.

Biztonságos: kukorica

Az ország számos asztalának királynője a kukorica! Friss kukoricát vásárolni egy kicsit drága lehet. Ha szereted a kukoricát, akkor örülni fogsz, ha megtudod, hogy fagyasztva magasabb a kálium- és kalcium szintje, mint a friss társának, ami sok ember számára előnyös.

Bónusz: az élelmiszer esztétikája

Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire nem étvágygerjesztően néznek ki a fagyasztott élelmiszerek kiolvadva – és a kinézet csak a fele az elégedetlenségnek. Tehát, ha már fogyasztod, legalább egy kicsit ’cicomázd ki’.

Reméljük, hogy ez a kis lista segít a fagyasztott élelmiszeriparban való navigációban. Találtál valami különösen meglepőt a listán? Oszd meg gondolataidat kommentben!

betöltés...