A tudomány megmagyarázza, hogyan hízol a dühtől

A harag nem csak sikoltozás és rossz hangulat. Háromféle harag van. Mindegyiknek saját tünetei vannak, amelyek magukban foglalják például a lelkifurdalást, a kockázatvállalási magatartást, a és sok mást. Ezért a harag nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. És a hatása sokkal súlyosabb lehet számunkra, mint egy vita és egy elrontott este. Az egyik mellékhatás a súlygyarapodás.

Mindannyian lehetünk dühösek időnként. De állandóan ebben az állapotban lenni, káros lehet a súlyodra nézve. Szeretnénk elmondani, hogy miért érdemes kontrollálni a haragodat.

Minden az adrenalinnal kezdődik.

A harag nemcsak érzelmi állapotunkban, hanem testünk kémiai folyamataiban is megnyilvánul. Amikor dühösek vagyunk, adrenalin szabadul fel. Ez arra szolgál, hogy készen álljunk “küzdeni vagy menekülni”. Ez aktivizál minket és szorongást okoz.

A belső szervektől az izmokig terjedő véráramlás miatt nem érzünk éhséget, amikor dühösek vagyunk. Ez azonban csak rövid távú hatással bír.

Miután az adrenalin szint csökken, úgy érezzük, hogy szükségünk van az elveszett energia pótlására, és elkezdünk sóvárogni és enni. De annak a ténynek köszönhetően, hogy aggódunk, ez érzelmi és esztelen evéshez vezethet. Ez azt jelenti, hogy ehetünk valami olyat, ami nem jó számunkra, ami örömöt és vigaszt fog nekünk hozni, és nem veszi figyelembe, hogy egészséges nekünk vagy sem.

Amit tehetsz:

Ne próbáld meg evéssel kezelni a stresszt. Kövesd nyomon az étrendedet és állj le minden alkalommal, amikor rájösz, hogy jóllaktál. Ez segít megelőzni a súlygyarapodást.

A szorongás a stressz oka

A szorongás növeli a stresszt. Emiatt a kortizol hormon szintje nő. Amellett, hogy káros a szívre és a vérnyomásra, befolyásolja a súlyunkat is.

A kortizol a vércukrot zsírrá alakítja, és gátolja az emésztést. Ennek eredményeképpen súlygyarapodáshoz vezet, és olyan zsírokat képez, amelyek károsak lehetnek egészségünkre.

Amit tehetsz:

Dobd ki a negatív érzelmeidet aktív időtöltéssel. Menj el az edzőterembe, vagy sétálj a parkban. Ez segít megváltoztatni a lelkiállapotodat és összeszedni a gondolataidat.

Elveszítjük az étvágy kontrollt

A stressz viszont alvási problémákhoz vezet. Amikor nem alszunk eleget, nincs energiánk. És nagyobb valószínűséggel töltjük be szénhidrátokkal, amelyek édes italokban, cukorkákban és más egészségtelen élelmiszerekben vannak.

Ugyanakkor nehezebb számunkra, hogy kontrolláljuk magunkat. Az alváshiány megzavarja az étvágyat szabályozó hormonok működését.

Amit tehetsz:

Keresd meg a módját, hogy helyreállítsd a harmóniát az életedben. Ez lehet olvasás, barátokkal való találkozás, kedvenc dolog, vagy valami más, ami örömöt és békét hoz számodra.

Milyen gyakran érzed magadat dühösnek? Milyen egyéb okait ismered a súlygyarapodásnak? Oszd meg gondolataidat másokkal kommentben.

betöltés...