A második gyerek rakoncátlanabb, mint az első - állítják a tudósok, és a szülők egyetértenek

Ha észrevetted már valaha, hogy egy családban a másodikként született gyerek sokkal engedetlenebb és lázadóbb, mint az elsőszülött, jók voltak a megfigyeléseid! A legújabb tanulmányok megerősítették azt az általános nézetet, miszerint a második gyereket jóval nehezebb kezelni, különösen, ha fiú, és hogy a születési sorrend kihat az ember egész életére.
Most erről a felfedezésről tudhatsz meg többet, és azt is eláruljuk, hogyan előzheted meg, hogy másodszülöttedből bajkeverő váljon.

2005-ben egy kutatócsoport publikált egy tanulmányt, mégpedig meghökkentő eredményekkel. A másodszülött gyerekek gyakran kevésbé sikeresek az iskolában és a munkában is, mint elsőszülött testvéreik.

Ez a felfedezés annál is inkább meglepő volt, mivel a vizsgált gyerekek olyan családokból érkeztek, melyben a szülők egyenlő lehetőségeket biztosítottak a gyerekeknek iskoláztatás szempontjából.

A kutatók arra jöttek rá, hogy a másodszülött gyerekek 40\%-kal nagyobb eséllyel kerültek összeütközésbe a törvénnyel, mint az elsőszülöttek – megerősítve ezzel azt a korábbi feltevést, hogy hátrányos dolog másodszülöttnek lenni.

Az oknak azonban nem volt köze az egészségügyi problémákhoz vagy az alacsonyabb iskolázottsághoz, a dolog kizárólag a szülőkről és az elsőszülöttekről szólt.

Amikor a második gyerek megérkezik a családba, a szülőknek már van tapasztalatuk az elsőszülöttel, ezért a második gyereket kissé lazábban kezelik. Az elsőszülött előtt példaként a szülők álltak, míg a másodszülött példaként megkap mondjuk egy 2 éves testvért, azaz az elsőszülöttet.

A szakértők azt javasolják, érdemes több figyelmet fordítani a másodszülöttre is és kontrollálni az elsőszülött testvér befolyását a kisebbre. Így elkerülhető, hogy a másodszülöttből bajkeverő váljék.

betöltés...