12 tény a fitneszről, amit az edződ aligha fog elmondani neked

Egyre több ember kezdett egészséges életmódot folytatni. Annak érdekében, hogy jobban nézzenek ki és jobban érezzék magukat, a legtöbbjük fizikai edzésekkel kezd. De csakúgy, mint bármi mást, azt is okosan kell végezni.

Olyan érdekes tényeket tudtunk meg a fitneszről, amelyek segíthetnek az edzéseket hatékonyabbá, hasznosabbá és kellemesebbé tenni. A cikk végén van egy bónusz, amely valószínűleg több motivációt fog adni arra, hogy fizikailag aktív legyél.

1. Hosszú ideig kell várnod a látható eredményekre.

Ne várj gyors eredményeket amikor elkezdesz edzeni. Azok, akik január 1-jén elhatározzák, hogy „nyárra”, vagy pár hónapon belül formába hozzák magukat, valószínűleg kudarcot vallanak. Természetesen minden a jelenlegi testsúlyodtól, a tested kondíciójától és az életkorodtól függ. Mindenesetre az edzések első eredményeit körülbelül 2 vagy 3 hónap elteltével láthatod. Másoknak akár 6 hónapot is igénybe vesz, hogy a szervezetben pozitív változásokat láthassanak. Fontos továbbá megérteni, hogy a rendszeresség, az edzés gyakorisága és a megfelelő étrend a siker alapja. Nem fog sok változás történni a testeddel, ha csak 2 intenzív edzést végzel hetente – csak akkor érhetsz el jó eredményeket, ha legalább 3 erősítő és 2 kardió edzést végzel hetente. Ez nem jelenti azt, hogy hetente 5 napot kell az edzőteremben töltened – a szokásos séta is lehet jó kardió gyakorlat a szervezet számára.

2. Nem mindig tudod elérni a kívánt eredményeket.

Ha van egy elképzelésed az ideális alakról, amelyet az edzéssel szeretnél elérni, fel kell rá készülnöd, hogy nem biztos, hogy eléred a kívánt eredményt. Először is figyelembe kell venned a genetikai adottságaidat, valamint a testfelépítésedet. Néhány ember izmai gyorsabban nőnek, míg más embereknek jobb az anyagcseréjük. Sőt, sok profi sportoló és fitnesz edző speciális étrendet követ a kívánt alak elérésének érdekében. Ezért, ha olyan elérhetetlen célt állítasz be, amely ellentétes azzal, amire a tested képes, akkor nem csak motivációt veszítheted el, de egy aránytalan testformát is kapsz. A helyes cél kitűzése érdekében objektíven kell értékelned magadat, figyelembe kell venned a lehetőségeidet és korlátaidat, és meg kell próbálnod elérni a legjobb formádat.

3. Elég, ha 5-7 alkalommal tréningezel egy edzővel.

A személyi edzők szeretik azt mondani, hogy minden embernek szüksége van személyre szabott edzéstervre, és azt önállóan ezt nem lehet kivitelezni. Ez nem igaz. Szükséged van egy edzőre, aki megtanítja a megfelelő technikákat, és ehhez 5-7 alkalom általában elég. Ezután magad is végezheted az edzést. Másfél hónap múlva megpróbálhat néhány edzést egy másik edzővel, hogy ellenőrizhesse, mindent helyesen csinálsz-e, és válaszoljon a kérdéseidre. Ezután már nem kell több segítséget kérned, kivéve, ha olyan ember vagy, aki nem tudja fegyelmezni és motiválni magát mások segítsége nélkül.

4. Csak az alap gyakorlatok segíthetnek a szép test kialakításában.

Az edzők számára előnyös, ha a lehető legtovább megtartják az ügyfelet, ezért gyakran figyelmen kívül hagyják az alapvető gyakorlatokat, és rengeteg olyan gyakorlatot javasolnak, amelyek csak egyes izmokat dolgoztatnak meg. Azonban meg kell értened, hogy a jó eredmények elérése érdekében az alap gyakorlatokra kell összpontosítanod. Az alap gyakorlatok közé tartozik a kitörés, a plank, a súlyemelés, a guggolás és a fekvőtámasz. Ezek segítenek nekünk az izom tömeg kialakításában. Ugyanakkor az alap gyakorlatok is eltérő hatékonysággal rendelkeznek. Fontos, hogy a gyakorlati edzések során megfigyeld, a te izmaid melyekre reagálnak a legjobban. Például néhány ember számára a guggolás a legjobb gyakorlat a fenék izmainak formálására, míg mások számára a kitörés. Természetesen az izolációs gyakorlatok is fontosak, és néha még érdekesebbek is lehetnek, de nem szabad csak ezekre korlátozódni.

5. Alapvetően nem kell speciális sportos étrendet követned.

Az edzőterembe újonnan érkezők gyakran hisznek a sport táplálkozás mágikus erejében. A valóság az, hogy nem kell ilyesmit követned, amíg változatos és megfelelő étrended van, és nem akarsz részt venni egy bikini versenyen. Ne kezdj semmi ilyesmibe, még akkor sem, ha az edzőterem edzője ragaszkodik hozzá, hogy fehérjét vagy zsírégetőket iktass be az étrendedbe. Lehet, hogy egyszerűen megpróbál pénzt keresni a segítségeddel, hogy valami szuper terméket ajánl a szomszédos fitnesz büféből. Nincs szükség zsírégetőre, mert az edzés közben fogod égetni a zsírt. Az egészséges étrend mozgással kombinálva a jövőben meg fogja hozni az eredményt mindenféle különleges étrendkiegészítő nélkül.

6. Valószínűleg nem fogsz tudni teljesen megszabadulni a narancsbőrödtől egy fitnesz rutin segítségével.

Valószínűleg mindenki tudja, hogy hatékony narancsbőr elleni készítmény nem létezik. De sokan még mindig úgy vélik, hogy a rendszeres fizikai edzések segítenek elfelejteni ezt a problémát egyszer és mindenkorra. Ez nem teljesen igaz. Nincs olyan edzés, ami eltüntetné a narancsbőrt, nem számít, hogy súlyemelés vagy kardió. Még akkor is, ha produktív edzéseid vannak, és sok egészséges táplálékot fogyasztasz, a narancsbőr akkor is veled maradhat. A jó hír viszont az, hogy ha rendszeresen edzel, és odafigyelsz a táplálkozásodra, a narancsbőrt kevésbé láthatóvá teheted.

7. Nem kell rendszeresen hasizom gyakorlatokat végezni, hogy szép hasad legyen.

Sokan szeretnek hasizom gyakorlatokat csinálni minden alkalommal, amikor edzőterembe mennek, de erre semmi szükség. És néhány hasizom gyakorlat még szélesítheti is a derekat. Nem kell rendszeresen megdolgoztatnod a hasizmaidat annak érdekében, hogy a hasad feszes legyen – elegendő terhelést fog kapni az alapvető gyakorlatok során. A kitörés és a guggolás az izmokat sokkal jobban megdolgoztatja, mint például a törzsfordítás. Tehát egy hasizom-edzés hetente több, mint elég.

8. Csak Pilates-el, jógával és tánccal nem fogsz tudni izmot építeni

Ahhoz, hogy formás és izmos testet kapjunk, az izmainkat keményen meg kell dolgoztatnunk. Márpedig az izmok az erőedzés során keményen dolgoznak. Általánosságban elmondható, hogy az izmok több kalóriát égetnek el, mert táplálni és megtartani őket sok energiát igényel. Az olyan csoportos edzések, mint például a Pilates, a tánc és a jóga, nagyszerűen kiegészítik az edzőtermet, de teljesen nem helyettesítik. Ha a célod nem csak az, hogy néhány kilót leadj, és közben jó hangulatba kerülj, ne feledd, hogy az erőedzés is fontos.

9. A nőknek több ismétlést kell végezniük és kevesebbet kell pihenniük a gyakorlatok között.

A fitnesz különböző a nők és a férfiak számára. A női edzések sikerének titka az, hogy több ideig végezzék a gyakorlatokat rövidebb szünetekkel. Ösztönös a nők számára, hogy nem terhelik addig az izmaikat, míg a csúcspontjukat el nem érik, mert van egy belső szabályozójuk, amely megakadályozza, hogy túlterheljék a testüket. Éppen ezért fontos, hogy a nők több ismétléssel és kevesebb pihenővel terheljék az izmaikat, ahelyett, hogy nehezebb súlyokkal dolgoznának. 30-40 másodperc pihenő két sorozat között elég a nőknek. Ezzel szemben a férfiaknak több időre van szükségük ahhoz, hogy nehéz súlyokkal végzett gyakorlatok után visszanyerjék az erejüket és energiájukat.

10. Nem jó, ha sokat edzel és nagyon keveset eszel

Kalóriahiány szükséges, ha fogyni szeretnél, de nem kell szélsőséges helyzetbe kerülnöd. Ha sokat edzel az edzőteremben, de nagyon keveset eszel, a szervezet az anyagcsere lassulásával fog erre válaszolni, és energiatakarékos üzemmódba kapcsol. Ezért nem szabad naponta edzened, és jelentősen csökkenteni a kalóriákat – ez csak kimerít téged és a testedet. Ráadásul a túlterhelt test stresszesebbnek érzi magát, és így még több súlyt fog felszedni, hogy raktározza az energiát. Ha fogyni szeretnél, 1-2 órával edzés után ne egyél.

11. A kardió edzést megfelelően kell végezni

A kardio edzés során a szív- és érrendszeredet és légzőrendszeredet is megdolgoztatod, növeled az állóképességedet és zsírt égetsz. Ha egy egész napot szánsz kardio edzésre, ne feledd, hogy a zsírégetés folyamata 40 perccel az edzés megkezdése után kezdődik. Ez azt jelenti, hogy több mint egy órát kell a futópadon vagy egy elliptikus gépen töltened. Ha közvetlenül az erőedzés után kardio-gyakorlatot végzel, a zsírégetés már az első perctől kezdődik, ami azt jelenti, hogy 20 perc kardio elég lesz.

Figyeld a pulzusodat a kardio-edzés során – bizonyos határokon belül kell maradnia. Ha a pulzusod nem éri el a pulzusszám alsó határát, akkor nagyon gyenge eredményeket kapsz. Ha a pulzusod magasabb, mint a felső határ, akkor az egészséged károsodását kockáztatod.

12. Edzőterem-látogatás nélkül is lehetsz jó formában

Ha jó génjeid vannak, és nem fogyasztasz túl sok káros ételt és alkoholt, akkor önállóan is gyönyörű testet formálhatsz, anélkül, hogy meglátogatnád az edzőtermet. A fő tényező a rendszeres edzés. A következetesség teszi a sikered 90\% -át. Ha rendszeresen edzel otthon hetente többször, sétálsz, és egészséges étrendet követsz, a siker garantált.

Bónusz

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Big thanks to my @reebokwomen @reebok family for a great day today!! 👟 + @erinparsonsmakeup @kennalandny @nailsbymarysoul @luizmattos1906 @gothamgym ❤️

Gigi Hadid (@gigihadid) által megosztott bejegyzés,

Edzés után endorfin és szerotonin termelődik. Körülbelül 30 perc edzés során a boldogsághormonok koncentrációja a vérben több mint ötszörösére nő. A hatásuk körülbelül 2 órán át tart.

Te az edzőteremben vagy önállóan szeretsz edzeni? Mondd el nekünk kommentben!

betöltés...