22 egyszerű étkezési etikett szabály, hogy mindenkit lenyűgözz a jó modoroddal

Manapság sok ember szükségtelennek és elavultnak tartja az etikettet. Pedig a jó modor lényege nem az, hogy sok száz apró szabályt és formalitást követünk vakon, hanem elsősorban arról, hogy tiszteljük a többi embert, függetlenül attól, hogy kik ők. Ahogy Jean de La Bruyère, egy francia filozófus és erkölcstanító mondta: „Az udvariasság lényege az a képesség, hogy úgy beszéljünk és cselekedjünk, hogy más embereket ne zavarjunk.”

Néhány egyszerű étkezési etikett-szabályt gyűjtöttünk össze, amelyek a randevúkon vagy a barátokkal való találkozáskor követhetők. Ha betartod ezeket a szabályokat, akkor minden bizonnyal magabiztosnak fogod érezni magadat, és az emberek, akikkel együtt vagy, egy kedves, udvarias emberként gondolnak majd rád.

Etikett szabályok hivatalos fogadásokon és banketteken

– A vendégek helye. Ha nincs ülésrend, a vendégeknek állva kell várniuk, amíg az esemény házigazdája nem mutatja meg a helyüket. Egy hagyományos ülésrendnél az esemény házigazdája ül az asztalfőn, a szomszédos helyek a legtiszteletreméltóbb vendégeké, a fiatalok és a gyerekek pedig a másik végén ülnek.

– A hölgyek ülnek először az asztalhoz, és a férfiak állva maradnak addig, amíg a hölgyek le nem ülnek. A férfiak segítenek a hölgyeknek leülni, és kihúzzák nekik a széket.

– Azok, akik késnek, sem várakoztathatják a többi vendéget 20 percnél tovább. Ha elkéstél, kérj bocsánatot és csatlakozz a beszélgetéshez (anélkül, hogy részletesen elmondanád, hogy miért késtél).

– Ha nem fogyaszthatsz bizonyos italokat, vagy bizonyos ételeket a diétád vagy az egészségügyi állapotod miatt, ne mondd el mindenkinek, hogy ne sértsd meg az esemény házigazdáit. Egyszerűen csak ne edd meg ezeket az ételeket.

– Ez meglepően hangzik, de a fogpiszkálónak a fürdőszobában kell lennie, nem pedig az asztalon. Fogpiszkálót, vagy szemcseppet csak a mosdóban használhatsz, és a hajadat, vagy a sminkedet is csak a fürdőszobában igazíthatod meg.

Evőeszközök használata

– Ha véletlenül leejtesz egy villát vagy egy kanalat, ne mássz be az asztal alá, hogy megkeresd. Kérj meg egy pincért vagy az esemény házigazdáját, hogy hozzon egy újat.

– Az evőeszközök, amiket már használtál, nem érhetnek az asztalhoz. Csak a tányérod szélére teheted őket, a terítőre nem.

– Ne vágd fel az egész ételt kis darabokra. Úgy tartják, hogy így az étel sokkal gyorsabban kihűl és elveszíti az ízét. Jobb egyszerre csak egy darabot levágni és azonnal megenni.

– Az evőeszközök helyes tartása: A villát úgy kell tartani, hogy a fogai mindig lefelé mutassanak, hogy fel tudd rá szúrni az ételt, ahelyett, hogy úgy használnád, mint egy kanalat (kivéve abban az esetben, ha az étel puha, mint például a burgonyapüré). A mutatóujjadat tedd a kés vagy a villa nyelére, a többi ujjad pedig a nyél körül legyen. Az amerikai hagyomány (ami kevésbé népszerű) azt sugallja, hogy a villát tartsuk úgy, ahogy egy tollat (a három ujjunkkal).

– Az etikett szerint az evőeszközök használatának két módja van – a klasszikus európai mód és az amerikai. Az első hagyomány szerint a kést és a villát az egész étkezés időtartama alatt fogni kell. A kést még akkor sem tesszük le, ha nincs rá szükség. Az amerikai mód azt mondja, hogy a kést le szabad tenni a tányér szélére, majd a villát a jobb kézbe venni.

– Ha valaki megkér, hogy adj oda egy villát vagy egy kést, azt mindig lefelé fordítva, középen fogva nyújtsd oda.

Randevúzás etikett szabályai

– Az etikett szerint a hölgy részt vesz az étel kiválasztásában és ő választja ki először. Egy népszerű hiba azt mondani a férfinak, hogy ő válasszon valami olyat, amit szeret. A legjobb dolog, amit egy nő tehet, hogy megkéri a férfit, ajánljon neki valamit. A rendelést ezt követően a férfi mondja el a pincérnek.

– A hölgynek nem szabad a legolcsóbb ételeket választania, mert a férfit megsértheti ezzel. Nem kell a legdrágább ételeket sem megrendelnie. Ez nem tesz jó benyomást.

– Amikor a pincér hoz egy üveg bort, a férfinak nem szabad azt kinyitnia és töltenie belőle – ez a pincér dolga. Azonban a következő pohárral már a férfi maga töltheti. Először a hölgy poharába kell tölteni, majd a sajátjába. A poharat egy kicsivel kevesebb, mint félig kell megtölteni.

– Az etikett szerint az úriembernek kell először fizetnie. A hölgynek nem szabad beavatkoznia, felajánlania, hogy fizet, vagy megkérdezni, hogy mekkora a számla. Ha mindenképpen bizonyítani akarja, hogy anyagilag független, előzetesen megkérheti a pincért, hogy ossza a számlát kétfelé, vagy felajánlhatja a borravaló kifizetését.

– Ha egy férfi és egy nő csak barátok, akkor fizethetnek holland stílusban. Ebben az esetben, miután a férfi megnézte a számlát, elmondja az összeget a nőnek, és megegyeznek a borravaló összegében.

Borravaló etikett

– A kultúrától függően a borravaló hagyománya nagyon eltérő. Például, míg a borravaló az Egyesült Államokban szükséges, néhány ázsiai országban sértésnek veszik. Európában és az Egyesült Államokban az átlagos összeg a számla 10-15\% -a.

– A borravaló a te döntésed. Csak olyan esetekben kell borravalót adnod, amikor igazán elégedett voltál a szolgáltatással. Néhány étteremben a borravaló a számlán szerepel. Ebben az esetben keresd a számlán a következő kifejezést, “borravalót tartalmazza”.

– A borravalót a szolgáltatás nyújtása után fizetik ki. Először, fizesd ki a számlát, a pincér hozza a visszajárót, és csak azután adjuk neki a borravalót. Ne mondd, hogy “tartsd meg az aprót.” Ez arrogánsnak hangzik.

– A borravaló nem csak pénz lehet. Lehet egy mosoly vagy őszinte hála is a pincér vagy a csapos felé.

– Ne adj egy maréknyi aprót a pincérnek, ez rossz modorra vall

– Sokan nem tudják, mit tegyenek a borravalóval, ha kártyával fizetnek. Bizonyos helyeken a borravaló a számlán szerepelhet, de nem mindenhol. Egy másik módja, hogy átutaljuk a borravalót a pincér bankszámlájára, olyan speciális alkalmazásokkal, mint például a Plazius. Természetesen ez talán nem működik, így a legjobb, ha viszel magaddal némi készpénzt az étterembe.

Melyek azok az etikettre vonatkozó szabályok, amelyek véleményed szerint hasznosak és szükségesek, és melyek elavultak szerinted?

betöltés...