17 híres első alkalom a történelemben

A világtörténelemben egyszer minden az első alkalommal történt. Nem csak arról beszélünk, hogy feltalálták a számítógépet, hanem az első szelfiről, az első Rockefeller Center karácsonyfáról és az első jogról, hogy egy nő vezessen motorkerékpárt. Egy nap a dédunokáink megnézik a Nagy Hadronütköztető vagy az első 3D-s nyomtató fotóit, és azon tűnődnek, hogyan találták fel őket ilyen régen! Az utolsó pontban a gyűjtemény gyöngyszeme látható!

17 fotót gyűjtöttünk össze a történelem híres elsőiről.

Első Tesla, 2008

A Tesla Roadster, amely Sötét Csillag néven is ismert, az első elektromos akkumulátoros autó, amelyet a Tesla Motors gyártott. A gyártása 2012-ben leállt, de megígérték, hogy 2020-ra újraindítják a modellt.

Éjjeli kávézó, 1888

Ez volt Vincent van Gogh első festménye, amelyen csillagos égboltot használt. Ez a kávézó valóban létezik és a Place du Forumban, Arles-ben, Franciaországban található.

Első mesterséges szív, 2015

Az AbioCor elkészítette az első teljesen mesterséges szívet. Újratölthető energiaforrással működik, és az AbioCor már 15 betegnél tesztelte, de a vállalat abbahagyta a termék fejlesztését.

Első mobiltelefon, 1973

Ez az eszköz 1 kg-nál nagyobb súlyú volt, csak fél órán át bírta az akkumulátora, és 10 órát vett igénybe a feltöltése. Azon a napon, amikor Martin Cooper feltalálta a világ első mobiltelefonját, felhívott egy versenytárs céget, és elmondta nekik, hogy a mobiltelefonján beszél.

Első szelfi, 1839

Robert Cornelius korszerűsítette Louis Daguerre technológiáját, és ennek eredményeként megkapta ezt a képet. Ez nem csak az első szelfi volt, hanem az első különálló emberi portré is a történelemben!

Első színes fénykép, 1861

Az első színes fotót James Maxwell készítette, háromszínű technológiával végzett kísérletei során. A fotón egy kockás szalag látható.

Az első villámról készült fénykép, 1882

Ezt a természeti jelenséget William Jennings rögzítette először. Jennings célja az volt, hogy megtudja, hogy a villámnak valójában cikk-cakk formája van-e.

Első autó, 1896

Az első autót, amit Henry Ford tervezett a garázsában, Ford Quadricycle-nak hívták. Benzinnel működött, és 4 kerékpár gumiabroncson haladt. A siker után Henry Ford úgy döntött, hogy létrehozza a Ford Motor Company-t 1903-ban.

Annie Edson Taylor, 1901

Annie Edson Taylor kalandor lett, hogy megpróbáljon pénzt keresni. A célja az volt, hogy áthaladjon a tomboló Niagara-vízesésen egy hordóban, és sikerült neki. 63 éves volt, és az első ember, aki ezt megcsinálta!

Az első Rockefeller Center karácsonyfa, 1931

A manhattani Rockefeller Centerben lévő karácsonyfát először 1931-ben ’öltöztették fel’. Konzervdobozok, játékok és áfonyák díszítették. 1933 óta hagyománnyá vált, és a karácsonyfát december elején díszítik.

Sally Halterman, 1937

Ő az első nő Washingtonban, aki jogosítványt kapott motorkerékpár vezetésére. Azt mondták neki, hogy nagyon fiatal, aztán azt, hogy még egészen fiatal. De Sally többször átment a vizsgákon, harcolt a jogaiért, és végül megkapta a jogosítványát!

Első neon tábla Las Vegasban, 1941

Ez volt az első neon tábla a Fények Városában, Las Vegasban. Az El Rancho kaszinó tetejére telepítették.

A bikini első nyilvános bemutatása, 1946

A fürdőruha új stílusa nevét egy Bikini Atoll nevű helyről kapta, ahol az Egyesült Államok 4 nappal korábban nukleáris kísérleteket hajtott végre. A modern bikini megalkotása Louis Reard párizsi divattervező nevéhez fűződik. A bikini először 1946. július 5-én került bemutatásra a nyilvánosság előtt, Micheline Bernardini, a Casino de Paris táncosa által.

Az első McDonald’s étterem, 1948

San Bernardino városában található. Először Richard és Maurice McDonald barbecue-ételeket adott el, de aztán újra megnyitotta az éttermet burgonya chipsekkel, hasábburgonyával, narancslével, hamburgerrel és Coca-Colával. Most már nem csak az étterem, hanem egy múzeum és ajándékbolt is található itt!

Első robot, 1957

A 2,5 m-es vezérlőpaneles robotot Cygan-nak hívták: „univerzális robotként” hirdették, és javasolt felhasználásai magukban foglalták a mérgező és robbanásveszélyes anyagokkal végzett kísérletekkel való segítségnyújtást, vagy otthoni segítőt.

Szputnyik–1, 1957

A Szovjetunió pályára állította az első műholdat.

Első Apple számítógép, 1976

Ez az első számítógép, amelyet Steve Wozniak fejlesztett ki és amelyet Steve Jobs mutatott be a nyilvánosság számára. Csak egy személy vásárolta meg: Paul Terrell. A következő napon a Jobs mezítláb jelent meg Terrell számítógépes áruházában – a Byte Shopban – és megkötötte az első üzletet az Apple történetében.

Melyik kép tetszik a legjobban? Oszd meg gondolataidat kommentben!

betöltés...