10 nem nyilvánvaló jele, hogy a veséid nem működnek megfelelően

A legtöbb vesebetegség anélkül alakulhat ki, hogy tünetekkel járna, ami krónikus betegség késői diagnózisához vezet. A vesékkel kapcsolatos különböző problémák a felnőtt populáció 14\% -át érintik, és súlyos szövődményeket, például szív-érrendszeri rendellenességeket és gyakori csonttöréseket okoznak. Ezért nagyon fontos felismerni a betegséget a legkorábbi szakaszában.

Ma elmondunk néhányat, a legkevésbé nyilvánvaló tünetek közül, amelyek veseproblémákat jelezhetnek.

1. A bőr viszketése és szárazsága

A vesék folyamatosan működnek – megszabadítanak a káros elemektől, részt vesznek a vérképzésben, és támogatják a szervezet ásványi egyensúlyát. A bőr szárazsága, viszketése, hiperpigmentációja, kiütése és sárgasága arra utalhat, hogy a vesék nem működnek úgy, ahogy kellene. Ezek a kellemetlen tünetek a felesleges mennyiségű foszfor miatt jelentkezhetnek, ami nem hagyja el a testet, vagy az anyagcsere-termékek miatt bekövetkező mérgezés miatt.

2. Állandóan melegedni akar, függetlenül a hőmérséklettől

A hidegrázás, fáradtság, nehéz légzés, álmatlanság, gyengeség, mind a vérszegénység jelei, amivel sokan tisztában vannak. A vesebetegségek lelassíthatják az eritropoietin hormon termelését. Ez a hormon stimulálja a vörösvérsejtek termelését a csontvelőben. A krónikus vérszegénység jele lehet annak, hogy a vesék nem működnek megfelelően. Azokban az esetekben, amikor a vérszegénységet veseelégtelenség és az eritropoietin hiánya okozza, az orvosok hormonokat írnak fel.

3. Kellemetlen lehelet

A kellemetlen leheletet számos különböző betegség okozhatja, de egyikük a húgyúti fertőzés. Ha a betegnek veseproblémái vannak, az anyagcsere termékeik nem hagyják el olyan gyorsan a szervezetet, ahogy kellene, úgyhogy beléphetnek a gyomor-bél traktusba, és fémes ízt okozhatnak a szájban, és enyhe ammónia szagot.

4. Dagadás

A dagadás a sejtek közötti térben lévő felesleges mennyiségű víz miatt következik be. Először a lábak, az arc és a szemhéjak közelében alakul ki, de később elterjed az egész testen. A duzzanat nagyon gyorsan kialakulhat, és gyakran sápadt arccal és száraz bőrrel járhat, még akkor is, ha a bőr hőmérséklete nem változik. Ha megnyomsz egy duzzadt helyet, megjelenik egy olyan jel, amely néhány másodperc elteltével eltűnik. Más tünetek neurológiaiak lehetnek, például álmosság, migrén és fájdalom a csontokban és az izmokban. Az orvosok szerint a duzzanat akkor jelenik meg, ha túl sok nátriumion van, amely nagy mennyiségű folyadékot vonz.

5. Tachikardia

A túlzott mennyiségű kálium, amelyet a vesék nem tudnak kijuttatni a szervezetből, negatív hatással lehet a szív-érrendszerre. Ez a pulzusszám zavarához vezet, ami nagyon komoly lehet. A magas káliumszintet (hiperkalaemia) csak a laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján lehet felismerni, mivel tünetei homályosak és könnyen összekeverhetők más betegségekkel.

6. Magas láz és hátfájás

A magas lázzal járó akut hátfájás, gyakori vizelés és néha a hányás súlyos jelek, amelyek jelezhetik, hogy veseproblémáid vannak. A nők hajlamosabbak a fertőzésre, a vizeletrendszerük működésének módja miatt. Ha ilyen tüneteid vannak, azonnal fordulj orvoshoz. Az orvos valószínűleg antibiotikumokat és fájdalomcsillapítókat ír fel.

7. Izomgörcsök

A krónikus izomgörcsök (nem azok, amelyek hébe-hóba történnek) jelezhetik az elektrolitok egyensúlytalanságát a szervezetben. A magnézium és a kálium hatalmas szerepet játszik az izmok működésében és a normától való eltérés valószínűleg izomgörcsöket eredményez. Azonban az izomgörcsökért nem csak a mikroelemek hibáztathatók. Ezeket a felesleges folyadék is okozhatja. A gyulladt vesék, amelyek az őket körülvevő izmok idegvégződését nyomják, fájdalmas érzést okozhatnak.

8. Magas vérnyomás

A magas vérnyomás negatív hatást gyakorol a vesére – károsítja az ereket, amelyek veseelégtelenséghez vezethetnek. Ha a vérkeringés túl erős, az erek kifeszülnek, ami gyengíti őket, így nehezebbé válik a vesék számára a toxinok eltávolítása a testből. A felesleges folyadék még rosszabbá teszi a problémát. Az NIDDK szerint a magas vérnyomás a vesebetegségek egyik fő oka.

9. Pánikrohamok

A pánikroham sok okból következik be: stressz, krónikus fáradtság és még genetika is. Ha azonban gyakran pánik tüneteid vannak, mint a megnövekedett pulzusszám, az izzadás és a hirtelen vérnyomás-változás, ez azt jelezheti, hogy mellékvese daganatod van, ami phaeochromocytoma néven is ismert. Ez a tumor hasonló tünetekkel rendelkezik, mint a stressz, ezért az orvosok általában alaposan megvizsgálják azokat, akik azt állítják, hogy pánikrohamaik vannak. Ne lepődj meg, ha a pszichoterapeutád azt javasolja, hogy végeztess teljes körű kivizsgálást. Ez egy jó döntés, amely segíthet a súlyosabb betegség korai szakaszában történő azonosításában.

10. Bőrkiütés

A vesebetegségek rendszerint extra folyadékot eredményeznek a rendszerben. És ha túlzott mennyiségű folyadék van a szervezetedben, az bőrkiütésekkel jár, mert a vesék nem távolítják el az urémiás toxinokat a rendszerből. Természetesen ebben az esetben a bőrkiütés kezelése önmagában nem hasznos, fel kell keresned az orvosodat, hogy megvizsgálja a veséidet.

Honnan tudhatod, hogy veszélyeztetve vagy-e

A nefrológusok azt mondják, hogy legyünk tudatában ezeknek a tényezőknek, mivel nagyobb kockázatot jelentenek a vesebetegségre:

– Cukorbeteg vagy.
– Vérnyomás problémáid van.
– Szívproblémáid vannak.
– A rokonaidnak veseproblémái voltak.
– Dohányzol vagy túlsúlyos vagy.
– 60 évesnél idősebb vagy.

Ha ezek közül az állítások közül egy vagy több igaz, akkor ne hagyd figyelmen kívül a fenti cikkben említett tüneteket. Mindig jó ötlet orvoshoz menni.

Ismersz esetleges egyéb jeleket a vese problémákra? Mondd el nekünk kommentben!

betöltés...