Egyes országok átkelőhelyeket építenek a vadon élő állatoknak az autópályákon, és olyan hatékonyak, hogy mindenhol szükség van rájuk

A gondolat, hogy egy jávorszarvassal vagy őzzel találkozunk az autópályán, miközben nagy sebességgel száguldunk valóban nagyon félelmetes. De az úton átkelő szegény állat még jobban meg van rémülve ebben a helyzetben. A hangos hangok és a gyorsan közeledő járművek mozgása miatt csapdába esve érzik magukat és ez nem megfelelő reakciókhoz vezet. Az állatokat azonban meg lehetne menteni az ilyen veszélyektől, ha időt és nagyobb odafigyelést fordítanánk az infrastruktúrára.

Mi szeretnénk harmóniában élni a természettel és megvédeni azt, ezért a mai téma az emberiség egyik legjobb alkotása, a vadon élő állatok átkelője lesz. Ezek a kereszteződések évente több ezer állati életet mentettek meg

Sok állat vándorol természetesen egyik helyről a másikra, hogy élelmet szerezzen, biztonságosabb helyet találjon a letelepedés és utód nevelés céljából. Ebben az esetben az erdő egyik részéből egy másikba utaznak, és sokszor kell átkelniük autópályákon, hogy odaérjenek. Egyes állatok félnek ezektől az autópályáktól és azok hangjaitól. Az utak az élőhely korlátozott ’szigetein’ hagyják őket. Ha az állat át mer kelni az úton, az eredmény drámai lehet.

Hogyan oldhatjuk meg ezt a problémát?

Hogy segítsék az állatokat jobban navigálni és elkerülni az autókkal való ütközéseket, a természetvédők számos országban megtalálták a legjobb megoldást: vad-átkelőhelyeket (felüljárók és vadátkelő hidak). Ezek a speciálisan kialakított kereszteződések lehetővé teszik az állatok számára, hogy biztonságosan vándoroljanak át az utakon.

Európa rendelkezik a legnagyobb számú vadállat felüljáróval.

Az első vadállat-átkelőhelyet 1950-ben építették Franciaországban, és célja az volt, hogy segítsen a vadászoknak irányítani a szarvasokat. Az ötlet világszerte elterjedt, és most Európa a vezető ezen a területen. Az olyan országok, mint Hollandia, Svájc, Németország és Franciaország, számos felüljárót és aluljárót hoztak létre, hogy megvédjék az olyan állatokat, mint a kétéltűek, borzok, a patás állatok, a gerinctelenek és más kis emlősök.

– Például Hollandiában több mint 600 vadállat felüljáró és híd van. Itt található a leghosszabb, egy 800 méteres vadállat-átkelő!

Az Egyesült Államok és Kanada a kis és nagy állatokról is gondoskodik

Más országok sincsenek lemaradva ezekkel az átjárókkal. Oregonban és Washingtonban az amerikai nép vízátvezető csatornákat épített, hogy segítsen a halaknak, mint például a lazac biztonságosan utazni a vízben.

Kanada legrégebbi nemzeti parkjában, a Banff Nemzeti jelenleg 44 vadállat-átkelő szerkezet található, köztük 6 felüljáró és 38 aluljáró! Ezek az átjárók tökéletesek 11 nagy állatfaj, például őz, jávorszarvas, prérifarkas, farkas, fekete medve, puma és grizzly medve számára.

Norvégia a méhek megmentésére törekszik!

Osloban, Norvégiában, a helyiek aggódnak a méhpopuláció miatt, és mindent megteszek, amit meg lehet, hogy megmentsék, ezért létrehozták a “méh autópályát” A felnőttek és a gyermekek napraforgót, körömvirágot és más nektárt hordozó virágokat ültetnek a méhkasok mellé, amelyeket stratégiailag helyeznek el városszerte. Segítenek a méheknek az étel és a menedék nyújtásában, mert ezek a kis rovarok alapvető fontosságúak ahhoz, hogy a bolygónk működjön.

Ausztráliában a vörös rákoknak is segítségre van szükségük

Az Ausztráliához tartozó Karácsony-szigeten október és december között elkezdődik az úgynevezett nedves szezon, és mintegy ötvenmillió vörös rák hagyja el a menedékét, és kezd el mozogni a tengerpartra, hogy tojást rakjon. Ez idő alatt néhány út le van zárva, mert a rákok keresztezik az autópályát. Az emberek megpróbálnak segíteni a rákoknak, hogy biztonságosan vándoroljanak, és teljesítsék a természetes életciklusukat. 5 méter magas műanyag hidat készítettek, hogy irányítsák a vörös rákokat.

Még az apró szalamandrák sem maradnak észrevétlenül!

Massachusetts-ben, a tavaszi esős éjszakák alatt, amikor a hőmérséklet 5 °C fölé emelkedik, és a hó olvadni kezd, több száz kis foltos szalamandra jön fel a föld alól, és kezd utazni a Henry utca keleti oldalára, hogy átkeljen az úton. Annak érdekében, hogy segítsenek a kis lényeknek elkerülni, hogy az autók összepréseljék őket, a természetvédők apró aluljárókat hoztak létre a szalamandrák számára.

Bizonyított hatékonyság

Függetlenül attól, hogy hatalmasak vagy kicsik, az ilyen felüljárók nagy sikert arattak. Az autópálya építésének részévé váltak, és azt mutatják, hogy az emberek és az állatok tudnak együttműködni. Statisztikák bizonyítják, hogy a vadállat-felüljárók segítenek. Például Colorado Közlekedési Minisztériuma szerint, mióta a veszélyes utak, a Silverthorne és a Kremmling között két felüljáró és 5 aluljáró épült, az ütközések 87\% -kal csökkentek!

Egy jól megtervezett folyamat

A vadon élő állatok átkelőjének építése nehéz folyamat, amely az emberek és a kormány együttműködését igényli. Mindazonáltal még mindig kellemes tudni, hogy a kiábrándító hírek ellenére sok ember nem marad közömbös. Ehelyett megpróbálnak harmóniát hozni ebbe a világba, és segíteni azoknak, akik függenek tőlük.

Bónusz: A kis pingvinek saját alagútjukat használják, hogy átkeljenek az úton.

Aucklandban, Új-Zélandon az emberek segítséget nyújtanak a kék pingvineknek (törpe pingvinek), akiket az emberi tevékenység fenyeget abban, hogy eljussanak a tengerhez. A pingvinek a tengeren halásznak, de a szárazföldön fészkelnek. Régebben forgalmas utakat kereszteztek, hogy esténként a fiókáikhoz menjenek. Most a probléma megoldódott – a rajongók építettek egy alagutat az út alatt, ami segít a kis madaraknak biztonságosan célba érni.

Mit gondolsz a vadállat-felüljárókról? Vannak az országodban? Ha nem, szeretnéd, ha építene az állam néhányat? Oszd meg velünk a gondolataidat a hozzászólások részben!

betöltés...