10 ok, hogy az egészséged érdekében most azonnal megszabadulj a lábujjközös papucstól

Amikor a hőmérséklet emelkedik, a viselt ruhák száma is csökken, és az emberek elkezdenek papucsot viselni. De ez nem igazán a legjobb ötlet. Az Amerikai Orvostudományi Szövetség által végzett tudományos tanulmányok azt mutatják, hogy a gombák, a bőrkeményedések és a láb „harapófogó fogása” miatt hosszú távon a flip-flop papucsok viselése nagyon káros lehet.

Mi az 5percblognál törődünk az egészségeddel, és ezért összeállítottunk egy listát azokról az okokról, hogy miért ne csomagold a flip-flop papucsodat a bőröndbe a következő nyaraláshoz.

Baktériumok és gombák kockázata

A flip-flopok ban való járás valóságos baktérium tartállyá alakítja a lábadat, amelyek közül a staphylococcus kétségtelenül az egyik legveszélyesebb (a legsúlyosabb esetekben, különösen nyílt sebek jelenlétében még a végtagot is amputálni kell), de jobb, ha figyelmet fordítunk az olyan gombás fertőzésekre, mint a szemölcsök és az „atlétaláb”, amelyek nagyon fertőzőek és bosszantóak.

Lassú tempó

Egy az Auburn Egyetem által készített tanulmány, összehasonlító elemzést végzett az emberi járásról, miközben flip-flopot és tornacipőt viselt. Egy 56 személyből álló minta azt mutatta, hogy a lábbelik jelentősen befolyásolják a járás módját. A flip-flop papucsok viselői sokkal rövidebb lépéseket tesznek a tornacipőkhöz képest.

Az esés megnövekedett kockázata

Ez a pont közvetlenül kapcsolódik az előzőhöz: flip-flopok viselése során meg kell győződni arról, hogy a flip-flop érintkezik a talajjal, és hogy a láb a lehető legjobban tapad a cipőhöz. Az ilyen típusú cipők viselésekor a járásnál a térdet és a bokát is tovább kell hajlítani, ami végül torzított járáshoz és a botlás és esés veszélyének növekedéséhez vezet.

Sarok károsodás

A vékony talp azt jelenti, hogy a sarkat minden egyes lépésnél jelentős nyomás éri, és ez az ismételt hatás súlyos fájdalmat okozhat, különösen akkor, ha valaki hosszú ideig flip-flopot visel.

Hólyagképződés

Az oldalsó pántok az egyetlen kapcsolódási pont a láb és a papucs talpa között. És az a tény, hogy a pántok minden lépésnél dörzsölik a bőrt, azt jelenti, hogy végül irritálja, és fájdalmas hólyagokat okoz, amelyek nyílt sebekként végződhetnek, a lábat lehetséges bakteriális fertőzéseknek kitéve.

A lábujjak maradandó károsodása

Flip-flopok viselése esetén a láb „harapófogó” pozícióba kényszerül, hogy ne veszítse el a tapadást, és hosszú távon ez a természetellenes testtartás a lábujjak meghajlását okozza, ami az ún. “kalapácsujj“.

A bőrkeményedések súlyosbodása

A lábujjak által végzett „fogófogás”, hogy a flip-flopokat a lábakon tartsa, bőrkeményedéseket okozhat, különösen a nagy lábujj és a második lábujj között, ahol a pánt nyugszik, ami még fájdalmasabbá teszi a viselésüket.

Rossz testtartás

Bármely olyan cipő, amelynek egyáltalán nincs sarka, megakadályozza a láb megfelelő támasztását, megváltoztatja a testtömeg megfelelő eloszlását és a vérkeringést. Emllett károsítja a testtartást, különösen hosszabb használat esetén.

Az íngyulladás és a bütyök veszélye

A flip-flopok viselése során bekövetkezett megváltozott testtartás nagyobb terhelést jelent a lábak ízületeire. Ezeknek az ízületeknek nagyobb erőfeszítéseket kell tenniük a kiegyensúlyozatlanság kompenzálására, ezáltal egy sor olyan problémának tesszük ki a lábakat, ami bármi lehet az egyszerű fájdalomtól a súlyosabb íngyulladásig és bütykökig.

Mérgező anyagok

Az oldalsó pántok, amelyek egyben tartják a papucsokat, gyakran latexből készülnek, egy olyan anyagból, amelyre sokan allergiásak vagy BPA-t (biszfenol A) tartalmazhatnak, olyan vegyületet, amelyről kimutatták, hogy bizonyos típusú rákot okoz. Ebben az esetben jobb, ha szövet- vagy bőr modelleket választasz.

Felismered a saját problémáidat ezekben az állításokban? Vagy továbbra is minden nyáron viselni fogod kedvenc flip-flopjaidat? Mondd el kommentben, mit gondolsz!

betöltés...