10 kérdés, amire a tudósoknak sincs válaszuk

A tudomány örökké fejlődik. A dolgok, amelyek 20 évvel ezelőtt teljesen lehetetlennek tűntek az orvostudományban és a technológiában, most a mindennapi élet részét képezik. Van azonban néhány kérdés, amit a tudomány nem tud megválaszolni. Például, hogyan alakult ki az élet az eredetileg, mi történt az Ősrobbanás előtt, hogyan magyarázható meg a szellemek látása, és hogyan lehet megtanítani a számítógépet az emberi beszéd 100\%-ának megértésére.

Támogatjuk az érdekes vitákat. Ha saját elképzeléseid vannak, és szereted a felfedezéseket, javasoljuk, hogy hagyj megjegyzést a cikk elolvasása után.

1. Hogyan kezdődött az élet a Földön?

Sok olyan elmélet létezik, amely megpróbál válaszolni erre a kérdésre, de még azok az emberek sem mindig tudnak egyetérteni, akik ugyanolyan elképzeléssel rendelkeznek az életről. Például azok az emberek, akik támogatják az ősleves (nem egy főzési szó, hanem egy tényleges kifejezés) gondolatát, úgy gondolják, hogy maga a Föld alakított ki összetett molekulákat, amelyek az élet megjelenéséhez vezettek. De az emberek, akik hisznek ebben az elméletben, nem rendelkeznek ugyanolyan a véleménnyel, hogy hol történt a legfontosabb folyamat: vulkáni kráterekben, jég alatt, vagy a talajban? Sok vélemény van, de nem teszi egyértelműbbé a választ.

2. Hogyan működik a placebo hatás?

A placebo olyan valami, aminek nincs nyilvánvaló terápiás hatása (pl. a víz). A jelenség, amikor az emberek jobban érzik magukat ál-gyógyszer bevétele után, az úgynevezett placebo-hatás.

Számos elmélet van arról, hogyan működik. Vannak, akik úgy vélik, hogy az emberi tudat valamit tesz, hogy a test gyógyuljon, mert a beteg hiszi, hogy a kezelés segít. Mások úgy vélik, hogy az orvossal való beszélgetés is elég ahhoz, hogy jobban érezze magát. Megint mások azt mondják, hogy a placebóknak nincs semmilyen hatása. Akárhogy is, a placebo hatás olyan kérdés, amire szintén nincs válaszunk.

3. Hogyan értik meg a számítógépek, amit az emberek mondanak?

Nyelvünk egy összetett szerkezet, amely sok különböző tényezőtől függ. A mesterséges intelligenciával kapcsolatban az értelmezés nagyon fontos. Például, az a kifejezés, hogy „edd meg ezt a tál levest”, az emberek javaslatként értik, hogy egyen levest. A tál pedig ebben az esetben a leves mennyisége. A számítógép szó szerint érti ezeket a szavakat – utasítás egy tál elfogyasztására.

Ma egy számítógép nem több, mint egy eszköz, amely nem érti az összefüggéseket, úgy, mint egy ember. Ez azt jelenti, hogy ebben a pillanatban lehetetlen, hogy a számítógép megértse az emberi beszéd 100\% -át.

4. A tudományos elméletek időnként megdőlnek, így lehetséges, hogy jelenleg nem tudunk semmit?

A tudományos ismeretek mindig tervezetben vannak. De ez nem jelenti azt, hogy semmit sem tudunk. Ez azt jelenti, hogy a dolgok megtanulásának folyamatában vagyunk, és néhány látszólag igaz elméletet meg lehet tagadni. Ez normális, mert visszamegyünk, hogy semmit sem tudunk, de helyette valami újat tanulunk. Még egy lépést teszünk a dolgok lényegének jobb megértése felé.

Például a repülőgépek repülése az aerodinamika alapelvei tanulmányozásának eredménye. És a múltban az emberek azt hitték, hogy ez lehetetlen. Fogunk valaha mindent tudni? A tudománynak nincs válasza erre a kérdésre.

5. Nem nyilvánvaló?

Valami nyilvánvalónak tűnik, ha tudsz róla. De kérdezd meg magadtól, hogy nyilvánvaló volt-e mielőtt megtanultad volna. Ez a jelenség egyfajta retrospektív előítélet. Itt van, hogyan működik: abban a pillanatban, amikor valaki elmagyaráz valamit nekünk, rájövünk, hogy logikus, és ösztönösen érezzük, hogy ez igaz. Ezért van az az érzés, hogy valami nyilvánvaló, és nem lehet más.

6. Léteznek-e az emberi feromonok?

Érzékelhet-e egy személy messziről félelmet, rosszindulatot vagy egy ellenkező nemű személyt? Nem. Viszont, sokan felismerhetik rokonukat és barátaikat csak illat alapján. Bizonyos kémiai jelek mellett például a test vagy a légzés természetes illata egy bizonyos reakciót okozhat egy személynél. De még akkor is, ha az emberi feromonok léteznek, még mindig nem világos, hogy a testünk miként dekódolja a kémiai jelet.

7. Az állatok költöznek; tudjuk miért, de hogyan működik?

Így vándorolnak a darázsölyvek Hollandiából Nyugat-Afrikába.

Az állatok egy év alatt több ezer mérföldet utazhatnak a szélsőséges hőmérséklettől menekülve, ételt vagy társat keresve. A különböző fajok különböző tájékozódási módszereket használnak, például a föld mágneses mezőjét. A migráció mechanizmusait azonban nem vizsgálták széles körben.

8. Sokan azt állítják, hogy szellemeket láttak, de hogyan tudjuk ezt megmagyarázni?

Fontos megérteni, hogy minden spirituális gyakorlatnak van tudományos magyarázata, ami az élettani folyamatokhoz kapcsolódik. Például a testen kívüli élményeket okozhatja a temporoparietális területen lévő folyamatok zavara. Az alvási bénulás egy másik jelenség, amelyet könnyen megmagyarázhat a tudomány.

Tehát, ha egy szakértőnek elmondod, hogy láttál egy szellemet, meg kell mondanod nekik, hogyan érezted magad közben. Hogy milyen ősi volt a hely, az ijesztő történetek és más romantikus és költői információk teljesen haszontalanok. Mindez csak fehér zaj, ami nem segít.

9. Más emberek pontosan úgy látják a világot, ahogy te látod?

Senki sem tudja a választ erre. Még ha nem is beszélünk a színvak emberekről, akkor sem lehetünk biztosak abban, hogy az ég mindenkinek kék, aki ezen a bolygón él.

10. Mi volt az Ősrobbanás előtt?

A tudomány egyetlen válasza jelenleg az, hogy semmi, mert nem volt olyan, hogy „korábban”. Nem volt idő és nem volt hely. Ennek az elméletnek a leggyengébb része az, hogy azt sugallja, hogy valami született a semmiből. De a ’semmi’ szó teljesen más dolgot jelent egy fizikusnak, mint egy hétköznapi embernek.

Milyen ismeretlen titkokról tudsz? Mondd el nekünk kommentben.

betöltés...