Ha van húgod, akkor nagyobb eséllyel leszel túlsúlyos, és elmondjuk, miért

Egy lánynak, nagyon szórakoztató lehet, ha van egy fiatalabb lánytestvére. Rengeteg dologról beszélhettek, és megoszthatjátok egymással a ruháitokat. De mi van, ha azt mondanánk, hogy a túlsúly kockázata fenyeget, csak azért, mert a húgod előtt születtél?

Mi is ugyanúgy meglepődtünk ennek hallatán, így mélyebben belemerültünk ebbe a témába, hogy megértsük, hogy miért lehet egy idősebb nővér túlsúlyos, mindössze a születési sorrendje miatt.

Végeztek egy felmérést 13406 1991 és 2009 között született svéd lánytestvér párral, amelyben arra a következtetésre jutottak, hogy az elsőszülötteknek nagyobb a testtömeg-indexük (BMI), és nagyobb valószínűséggel túlsúlyosak vagy elhízottak. A tanulmány szerint az idősebb nővérek enyhén könnyebbek voltak a születéskor, mint fiatalabb nővéreik, de amikor felnőttek és ők vártak gyermeket, 2,4\% -kal magasabb volt a BMI-jük.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#NationalSiblingDay

Kylie (@kyliejenner) által megosztott bejegyzés,

Ezen felül, azt találták, hogy a korábban született nővérek 29\%-kal nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak, mint a fiatalabb lánytestvéreik. 40\%-kal nagyobb valószínűséggel elhízottak is.

Embed from Getty Images

Mi lehet az oka ezeknek a riasztó eredményeknek? Van néhány elmélet. Az egyik ilyen elmélet tudományos, ahol Wayne Cutfield professzor az Aucklandi Egyetem Liggins Intézetéből azt mondja, hogy a magzatot tápanyagokkal ellátó vérerek kissé vékonyabbak az első terhességek esetén. Ennek eredményeképpen csökkenés lehetséges a tápanyag-utánpótlásban, ami annak kockázatát eredményezi, hogy az egyén több zsírt tárol, és az inzulin kevésbé hatékonyan működik később az életben.

Embed from Getty Images

Egy másik elmélet kulturális. Dr. Maria Peña, a New York-i Lenox Hill Kórház Súlykezelési Központjának igazgatója megjegyzi, hogy az „egészséges testsúly” biztosítása érdekében az anyák nagyobb valószínűséggel etetik túl korábbi babáikat, mint a későbbieket. Ez az étkezési szokás az egész életük során megmaradhat.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

u can tell my mom for sure made us take this pic .. those fake ass smiles lol

Kylie (@kyliejenner) által megosztott bejegyzés,

A testvér rivalizálás még egy másik elmélet. “Lehet, hogy az elsőszülött versenyez a másodszülöttel az ételért a háztartásban. Lehet, hogy több pénzt költenek az elsőszülöttre.” – mondja Gary Sacks a Deakin Egyetemről Melbourne-ben, Ausztráliában, aki úgy gondolja, hogy érdekes lenne megvizsgálni a lehetséges társadalmi okokat.

Van lánytestvéred? Egyetértesz azzal, hogy kapcsolat van egy személy születési rendje és a túlsúlyra való esélye között? Oszd meg velünk a gondolataidat.

betöltés...