Tanulmány bizonyítja: Minél több időt töltesz az anyukáddal, annál tovább fog élni

A barátnős programokat cseréld le anya-lánya programokra, hogy évekkel meghosszabbítsd édesanyád életét! Egy tanulmány szerint, ha azokkal töltjük az időt, akiket szeretünk, az erősebbé és boldogabbá teszi őket még életük utolsó szakaszában is. És találd ki, az anyukád kit szeret a világon a legjobban… hát téged!

1600, 60-70-es éveikben járó résztvevőkkel készítettek egy tanulmányt, melyből kiderült, hogy a magánynak döntő hatása van az élettartamra, mint más egészségügyi tényezőnek.

A résztvevők életét 6 éven át kísérték figyelemmel, és arra jöttek rá, hogy a magánynak jóval nagyobb hatása van az idősekre, mint azt korábban gondolták. Akik úgy érezték, hogy van társaságuk és vannak tartalmas kapcsolataik, tovább éltek, mint azok, akik magányosnak vallották magukat. A magány gyorsabb út a halálba.

A tanulmány szerint a negatív pszichológiai érzések is vezethetnek halálhoz, mivel ezek következtében romlik az egészségi állapot. Az egyik ilyen negatív érzelem a magány, ami nem azt jelenti, hogy nincs kihez szólni, hanem azt, hogy nincs szoros és tartalmas kapcsolat azokkal, akiket az ember szeret és akikkel törődik.

Anyukádat még akkor is írd be a naptáradba, ha nagyon elfoglalt vagy! Hívd meg vasárnapi reggelire, kérj tőle tanácsot, hívd el magaddal vásárolni. Ha messze éltek egymástól, próbáld gyakrabban meglátogatni, ne felejtsd el felhívni és beszélgetni vele a mindennapos dolgokról.

A tudósok szerint az egyedül élő idősek számára az idősotthonok jó megoldást jelenthetnek. Ezekben az otthonokban több lehetőség van kapcsolatok kialakítására, fizikai aktivitásra. A közhiedelemmel ellentétben tehát az idősotthonok igenis boldogabbá és hosszabbá tehetik az idősek életét.

betöltés...